İşe Başlar Başlamaz Aylık 27 bin TL Kazanmak İster Misiniz?
Öncelikle herkese merhaba. Bu yazıyı yazıp yazmamak arasında çok düşündüm ancak insanların bu meslek hakkında yeterli bilgileri olmayışı ve meslek dışı insanlardan birçok şehir efsaneleri duyup yanlış yönlendirilmeleri beni bu makaleyi yazmaya teşvik etti.
Bu aralar çok popüler olan insanların çok merak ettiği ancak hakkında yanlış bildikleri birçok bilgi olan bir meslekten bahsedeceğim bugün size. Birçok insanın çocukluk hayali olan bir meslek. Belki aranızdan bazılarınız anlamıştır bile hangi meslekten bahsettiğimi. Evet, pilotluktan bahsediyorum.
Öncelikle yazıya başlamadan önce kendimi tanıtmak istiyorum. Adım Ahmet. 21 yaşında yım. Benim bu işe girişme serüvenim tam 4 yıl önce başladı. O zamanlar meslek hakkında nerdeyse hiçbir şey bilmiyordum. Eğer bu mesleği istiyorsam çok fazla risk almam gerektiğini biliyordum. Yıllarımı verip işin sonunda hiçbir şey elde edemeyebilirdim. Demek istediğim pilotluk çok riskli bir meslek. Yıllarınızı, paranızı bir amaç uğruna harcayıp amacınıza ulaşamayabilirsiniz. Geçireceğiniz bir kaza ya da mesleğe engel bir hastalık bir anda sizin meslekten ihraç olmanıza sebep olabilir. Öte yandan baktığımızda eğer başınıza kötü bir olay gelmeden teorik ve uygulamalı eğitimlerden başarılı olursanız işe başlar başlamaz şu an Türkiye’de önde gelen bir firmalardan birinde 27 bin TL alarak başlarsınız. Önde gelen dediğime takılmayın eğer o firmaya giremezseniz bile yine Türkiye’deki diğer firmalarda 20 ile 25 bin TL arasında bir maaşla işe başlarsınız. O da olmazsa en kötü ihtimalle yurtdışında rahatlıkla herhangi bir şirkette işe girip, o ülkeye göre yüksek bir maaşla çalışma hayatınıza devam edersiniz.
Her meslekte olduğu gibi pilotluğun da iyi ve kötü yanları bulunmakta. Bu iyi ve kötü yanları saymakla bitiremem ancak en azından genel olarak birkaç iyi ve kötü yanını bu makaleye sığdırabilirim.
İlk olarak, aldığınız maaş yaşadığınız ülkelerin koşullarına göre çok iyi bir maaş olacak. Türkiye’de ilk işe girdiğiniz anki durumları yukarıda anlattım ancak dediğim gibi bu başlangıç maaşı ve üstüne ilave eklenmemiş hali. Eğer o ay fazladan uçmuşsanız, uçuşlarınız bayram, yılbaşı veya herhangi bir özel güne denk gelmişse ekstradan bu uçuş ücretleri maaşınıza ekleniyor. Uçuş ücretlerini bir kenara bırakın bazı şirketler havalimanına gelirken yaktığınız yakıt parası, aracınızın bu süre içerisindeki otopark ücretine kadar ödüyor. Ayrıca da yeterli uçuş saatiniz olunca kaptanlığa terfi ediliyorsunuz ve maaşınız bir anda iki katından daha fazla bir tutara dönüşüyor. Bu durum sadece Türkiye’de böyle değil hemen hemen dünyanın birçok yerinde pilot standartları tam olarak böyle. Bahsettiğim maaş tutarlarını Çin, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, Hindistan ve benzeri ülkelerde çalışmaya başlayınca maaşınızı birkaç kat arttırabilirsiniz.
Ekonomik açıdan düşününce pilotluk mantıklı geliyor değil mi? Gelin bir de diğer yönlerden bakalım. Pilotlukta diğer bir mesele ise dünyayı beş yıldızlı otellerde kalarak, üstüne üstelik bir de para alarak keşfedebilmeniz. Çalıştığınız şirket sizi dünyanın birçok farklı noktasına göndererek gittiğiniz şehirlerde en iyi otellerinde konaklatıyor. Ayrıca eğer şirketinizin sizi göndermediği bir ülkeye gitmek isterseniz uçak biletine ödeyeceğiniz ücret normal bilet ücretinin çeyreği kadar bile olmuyor çoğu zaman. Ek olarak bu ayrıcalıktan birinci dereceden aile yakınlarınız da faydalanabiliyor.
Bir diğer mesele ise bu aralar çok fazla pilot açığının olması. Daha bir iki yıl öncesine kadar çok zorlu geçen mülakatlar zorlu sınavlar mevcuttu. Bugünlerde ise birçok şirket nerdeyse yoldan geçeni çevirip pilot diye işe alacak. Ayrıca da Türkiye’de işe alınmasanız bile tüm dünyada kolaylıkla iş bulabilirsiniz. Türkiye’de aldığınız lisans dünyanın hemen hemen tüm ülkelerinde geçerli oluyor. Bu bakımdan eğer Türkiye’de iş bulamasanız bile başka bir ülkede rahatlıkla işe girip tecrübe kazanıp daha sonra Türkiye’de çalışabilirsiniz.
Ancak her zaman güzel şeylerle dolu olmuyor meslek. Biraz da işin kötü yanlarına bakmak gerek. Pilotluk eğitimi alırken uygulamaları sınavlarınızı geçemezseniz maalesef pilot olamıyorsunuz. Gireceğiniz ilk sınav ‘yalnız uçuş kontrol uçuşu’ oluyor. Eğer bu uçuşta birkaç demeden sonra başarısız olursanız zaten size gerek kalmadan eğitim aldığınız okul eğitiminize son veriyor. Diğer gireceğiniz kontrol uçuşları da yalnız kontrol uçuşu kadar önemli ancak yalnız kontrol uçuşunu geçtikten sonra eğitiminize son verilme ihtimali nerdeyse sıfıra iniyor.
Bir diğer mesele ise aldığınız riskler. Unutmayın ki yapacağınız bir hata sadece kendi hayatınıza değil, yüzlerce insanın hayatına son verebilir. Pilotluk başka bir mesleğe benzemez yapacağınız her şeye dikkat etmeli bulunduğunuz uçağın tipini, özelliklerini, vereceği tepkilerini çok iyi bilmeniz gerekir. Aksi halde işin sonu çok kötü felaketler doğurabilir.
Pilot olunca zaten birçoğunuzun bildiği üzere hayatınız normal insanlarınki gibi devam etmiyor. Demek isteiğim çalışma saatlariniz, çalışma günleriniz ve koşullarınız. Birçok konuda havacı olmayan insanlardan farklı standartlarda yaşıyorsunuz. Örnek verecek olursak komşunuzun işe gittiği vakitte siz işten dönebiliyorsunuz. Ya da gecenin ikisinde yatağınızdan kalkıp uçuşa gidebiliyorsunuz. Tüm bu şartlara uyum sağlayabilmek için uyku düzeninizi, yeme düzeninizi, sağlığınızı çok iyi bir şekilde kontrol etmeniz gerekiyor. Eğer kontrol etmezseniz bu durum işten atılmanıza bile sebep olabilir. Mesela bir keresinde bir pilot sabah 8’de uçuşu varken gece 3’te Whatsapp’da çevrimiçi olduğu için işten atılmıştı. Yine aynı şekilde uçuşundan 8 saat önce rakı masasında sosyal medya üzerinden hikaye paylaşan bir pilotun işine çalıştığı şirket tarafından son verilmişti.
Dediğim gibi bu mesleğin iyi yönleri de var, kötü yönleri de. Ben mesleğin genel olarak sadece birkaç konusuna değindim. Daha bilmediğiniz o kadar çok konu var ki… Bir sonraki yazılarımda diğer kalanları da yazmak dileğiyle. Kendinize iyi bakın…
Yazar: Ahmet Asoğlu