İşletmenizin Stratejik Planı Hazır Mı?

Stratejik plan hedeflerinizin hazır olması demek işletmenizin orta ve uzun zaman dilimleri içindeki amaçlarını ve temel politikalarını kapsayan bir yol haritanızın olması anlamına gelir.

Çok yönlü amaçlara ulaşmak üzere kaynakların üstüne önemle gitmek ve harekete geçmek için yapılmış genel programlar strateji olarak adlandırılır. Strateji, işletmelerin var olma gerekçelerini oluşturur. Her işletme uygulayacağı stratejik planlama için yol haritasına sahip olması gerekir. Stratejik planlar, işletmelerin kesinlikle olması gereken programlarından biridir.

Stratejik Plan İçeriğinde Olması Gerekenler

Strateji planı her işletmenin uygulaması gereken programlardandır. Stratejik plan hedeflerinizin hazır olması demek işletmenizin orta ve uzun zaman dilimleri içindeki amaçlarını ve temel politikalarını kapsayan bir yol haritanızın olması anlamına gelir. Stratejik planlama, işletmenizin amaçlarının ve temel politikalarının yanı sıra önceliklerinizi de içerir. Stratejik planlama için izah edici tanımlama; hedeflerinize ulaşmanızı sağlamak üzere izleyeceğiniz yol ve yöntemlerle kaynaklarınızın dağılımını içeren bir planınızın olması anlamına gelir. İşletmeler için strateji planı, işletmelerin hedeflerini gerçekleştirme yolunda rehber vazifesi görür. İşletmelerin strateji planı hazırlama konusunda kabiliyetli olması tercih nedenidir.

Stratejik Planlama Sürecinde Yapmanız Gerekenler

İşletmenizin stratejik plan uygulamasını hazırlamaya karar verdiğinizde bu uygulamayı stratejik planlama eğitimi alarak işletmeniz için kendiniz hazırlayabileceğiniz gibi, bir danışmanlık firmasına yaptırma yolunu da tercih edebilirsiniz. İşletmeniz için stratejik plan hazırlarken unutmamanız gereken nokta, işletmenizin ve ekibinizin amaçlarını sizden başka kimsenin daha iyi bilemeyeceği gerçeğidir. Stratejik planlama demek; işletmenizdeki değişimi ve bu değişimin sonuçlarını planlamanız demektir. Stratejik planlama süreci zarfında gerçekçi olmanız şarttır. Uygulama, işletmenizin kaliteli yönetiminin aracıdır ve ekibinizin hesap verme sorumluluğuna temel oluşturur. Katılımcı bir yaklaşıma olanak vermesi nedeniyle gününüzü kurtarmaya yönelik bir planlama olmadığı gibi bir şablon da değildir. Stratejik planlama sadece bütçeyi değil işletmeyle ilgili olan her şeyi kapsar.

Stratejik Plan Hazırlama Aşamaları Nelerdir?

Stratejik plan hazırlama evreniz 5 aşamadan oluşur.

  • Planlama aşamalarınızın ekibiniz tarafından sahiplenilmesini sağlanması,
  • Planlama sürecinin organizasyonu iyi yapılması,
  • İhtiyacın belirlenmesi,
  • İş planın oluşturulması,
  • Hazırlık programının yapılması

5 safhayı gerçekleştirmeniz stratejik planlama sürecini oluşturmaya hazır olduğunuz anlamına gelir.

Stratejik Planlama Sürecini Oluşturmanın Püf Noktaları

Stratejik Planlama Nedir ? Yapılması Gerekenler Nelerdir ? Stratejik planlama süreci başından beri olduğu gibi önemli konularda karar vermeniz gereken bir süreçtir. İlk adımda, yanıt vermeniz gereken ilk soru, “Neredeyiz ve nereye ulaşmak istiyoruz?” sorusudur.  Sorunuzun yanıtı, durum analizinizi plan ve programınızı paydaş analizi  ve swot analizinizi yapmanızın gerekli olduğu, işletmenizin  misyon ve ilkelerini belirlemeniz, işletmenizin temel ilkelerini ve  varoluş gerekçeleri belirlemenizdir. İkinci adımda ise, işletmenizin vizyonunu oluşturma adımı gelir.

Vizyonunu oluştururken, gelecekte işletmenizin olmasını istediğiniz nokta, işletmenizin amaçları ve hedefleri ortaya konmalıdır. Hedeflerinizin spesifik, ölçülebilir ve somut olması size büyük fayda sağlayacaktır. Üçüncü adımınız, işletmenizin varmak istediği yere nasıl ulaşacağını planlamaktır. Hedeflerinize ulaşmak için seçeceğiniz stratejik faaliyet ve projeleri belirlemeniz size büyük kolaylık sağlayacaktır. Bunun için, detaylı iş planlarına, performans programına ve bütçenizden kaynak yaratımınıza ihtiyacınız olacaktır.

Dördüncü adımınız başardığınızı nasıl anlayacağınız konusudur. Bu süreçte en büyük yardımcınız performans göstergeleri ve ölçme yöntemlerinin belirlenmesidir. Geri besleme, izleme ve raporlama da yardımcınız olacaktır. Stratejik planlamanın son aşaması risk değerlendirmesidir. Risk değerlendirmesi işletmenizin hedeflerine ulaşılmasında karşılaşacağı iç ve dış engellerin tümüdür. Sistematik olarak risk analizi yapmanız doğru bir adımdır. Risk analizi yapmanızın yararı karşılaşacağınız engellere karşı alacağınız tedbirleri belirleme şansınız olmasıdır. Strateji planı olan işletmeler, iş dünyasında kendilerini daha da büyüme fırsatına sahip olurlar.

Yazar: Agranas Proje