İşsizlik Zor Bir Süreç

Hepimizin zihininden geçen ve bu sürecin en zor yeri olan iş seçimi önemli dönüm noktalarından birisi. İş insanın hayatını devam ettirebilmesi için günümüzde bir zorunluk

Hepimizin zihninden geçen ve bu sürecin en zor yeri olan iş seçimi önemli dönüm noktalarından birisi. İş insanın hayatını devam ettirebilmesi için günümüzde bir zorunluk. Ülkemizde temel eğitimleri aldıktan sonra iş arama süreci başlamış olur.

Zihindeki İş Basamakları

Bu konuda Ginzberg ve arkadaşları iş konusunda şu görüşü ortaya atmışlardır.

  • Hayal (Fantezi Seçimler) Dönemi ( 5 ya da 7 – 11 Yaş)
  • Geçici Seçimler(Deneme) Dönemi (11 – 17 Yaş)
  • İlgi Basamağı (11 – 12 Yaş), Yetenek Basamağı (13 – 14 Yaş)
  • Değer Basamağı (15 – 16 Yaş)
  • Geçiş Basamağı (17 – 18 Yaş)
  • Gerçekçi Seçimler Dönemi (17 – 23 Yaş)
  • Araştırma /Keşfetme Basamağı (17 – 19 Yaş
  • Billurlaşma Basamağı (19 – 21 Yaş)
  • Belirleme Basamağı (21 – 23 Yaş).

Görüldüğü gibi bireylerin 5 yaşından itibaren iş konusunda zihinlerinde bir takım belirlemeler olmuştur.

İşsizlik Problemi

Ülkemiz genç nüfusa sahip olduğundan iş konusunda gençler problem yaşamakta. Temel eğitimlerini alan bireyler yeterliliklerine sahip olmasına rağmen yeterli iş imkanı olmadığı için işsiz olarak nitelendirilmekte. Örneğin öğretmen olarak eğitimini tamamlamış bir kişi yeterli kadro olmadığından çalışamamakta.

Gelişen teknolojinin yaşamımızı kolaylaştırdığı günümüzde insan gücüne dayalı iş kolu da azalmakta. İnsan gücüne dayalı iş kolu da insanları yıpratmakta ve beraberinde sağlık sorunlarını da getirmektedir. TÜİK verilerine göre İşsizlik 12,8 olarak belirlenmiştir. Günümüzde eğitim odaklı işlere önem verilmeli. Bireyleri teknik ve donanım konusunda eğitmeli ve dünyaya örnek olmalıyız. Genç beyinlerin ülkemizi daha ileriye taşıyacağı akıllardan çıkmamalıdır.

Farklı İşlerde Çalışma

Bir zaman sonra problemin kendinizde olduğuna inanmaya başlarsınız. Bunlar gayet doğal süreçler. Korkmayın. Gençler okul hayatları bittikten sonra aldıkları eğitime göre çalışma hayatına atılmak ister. En doğal hakları değil mi? Ama kimi zamanda şartlar öle bir gelişir ki aldığı eğitimle alakalı olmayan bir sektörde iş hayatına atılır. Örneğin şu an on tane polise sorun mutlaka iki tanesi öğretmendir. Şartlar bunu gerektirmiştir.

İçimizi ürperten kelime işsizlik can sıkıcıdır. Hele birde etraftan sen daha çalışmıyor musun gibi sorular gelmeye başladığında daha da can sıkıcı hal almaya başlar. Derin nefes alın. Asla vazgeçmeyin. Alanınızda kendinizi en donanımlı hale getirmeye çalışın. Sizinle çalışmak isteyecek işverenler mutlaka olacaktır. Ancak özellikle yeni mezun arkadaşlar iş ararken deneyimsizliğinizi ve size kazandıracağı deneyimi göz önüne alarak beklentilerinizi biraz daha daraltın.

Umutlar Tükenmesin

Peki ne olacak bundan sonra? İşsizlik alıp başını gitmişken çoğu insanımız neredeyse açlık sınırında yaşayabilmeye çalışıyorken nasıl olacakta her şey zamanla düzelecek? Herkes hayalini kurduğu o yaşam düzeyine ve işine nasıl kavuşacak?

Yoksa hayata küsüp sağımızdaki solumuzdaki kişilerden mi çıkartmamız gerek tüm kızgınlığımızı? Giderek umutların tükendiği bir ülke mi bırakacağız gelecek nesillere? İşsizlikten tüm umudunu ve yaşama arzunu yitirmiş bir kesim mi olacağız? Ya da el ele verip sanayimizi geliştirip, çiftçilerimize yardım edip, gerekli teşvikler sağlayıp üretim yapan ve ürettiğini satan güzel bir ülke yaratıp güzel yarınlar mı yaratacağız?

Yazar: Ali Şanver