İşten Çıkarılma Hakkında Her Şey
İşten çıkarılma bütün çalışanların başına gelebilecek iş hayatının gerçeklerinden biridir. İş hayatı öyle gariptir ki toplu halde de işten atılabilirsiniz bireysel olarak da.
İşten çıkarılma bütün çalışanların başına gelebilecek iş hayatının gerçeklerinden biridir. İş hayatı öyle gariptir ki toplu halde de işten atılabilirsiniz bireysel olarak da. Böyle bir durumla karşılaşırsanız hemen umutsuzluğa kapılmayın. Yalnız değilsiniz milyonlarca insanla aynı duyguyu paylaşma tecrübesine kavuştunuz demektir.
İşten Çıkarılma Nedenleri
- Disiplinsizlik
- Konsantre olamama
- İş yerine maddi zarar vermek
- Araç ve ekipmanlara özen göstermemek
- Zimmete para geçirmek
- Uyumsuzluk
- Amirlere ve emre uymama
- Hırsızlık
- Üretim ve verimi düşürmek
- Düzensiz çalışmak
- Müşteri ve yöneticilerle antlaşamamak
- Ahlak dışı davranışlar
- Gerektirdiği gibi işi yapamamak
- Sürekli işe geç kalmak
- Kaliteli iş sağlayamamak
Kazanılan İşçi Hakları
Günümüzde işten çıkarılma prosedürü şirketler tarafından gerektiği gibi uygulanmakta hukuki acıdan işçi ve iş veren daha az karşı karşıya gelmektedir. Mevzuatlara uygun yapılan bu süreç haklı iken sizi haksız duruma da düşürebilir. Sonuçta işinizi kaybetmiş olursunuz ama kazandığınız haklarınız gün yüzüne çıkar. Bunlar; kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, birikmiş izinler, çalıştığınız gün kadar maaşınız, fazla mesai ücretleri ve işsizlik ödeneğidir. Bu hakların tamamı karşılanırsa işten çıkarılma acınıza az da olsa bir merhem olur.
İşsizlik Anı
İşten çıkarılma size hayatın attığı tokatlardan biridir. Vurduğu yerde gül bitmese de bayılan birini ayılttığı gibi bakış açınızı değiştirir farkındalığınızı yükseltir. İşten çıkarılma çalışırken o önemsemediğiniz işsizler ordusuna katıldığınız gündür. En büyük rütbede olduğunuzu zannedip hemen yeni bir iş bulacağınızı sanırsınız ama gün geçtikçe apoletleriniz sökülür. Selam vermediklerinize selam verip hiç aramadığınız akrabalarınızı aramaya başlarsınız. Torpil tabir edilen kişilere ulaşmaya çalışıp tükürdüklerinizi bile yalayabilirsiniz bu süreç içerisinde. Arama motorlarına işsizken ne yapılabilir diye yazmaktan yapılması gereken 13 şey gibi yazıları okumanın ve önerileri uygulamanın verdiği eziklikle yaşamaya alışmış hale gelirsiniz. İşten çıkarılama sizi İsviçre çakısı gibi olmaya zorlar. Bir iş biliyorsanız iki iş bilmeli, iki iş biliyorsanız üç iş bilmelisiniz.
İşsizlik oranının %11.6 işsiz sayısının 3 milyon 788 bin kişi olduğu ülkemizde yeni bir iş bulmanız oldukça zor. Özellikle işsizlerin büyük bir kısmının nitelikli işçi olması rekabeti giderek arttırmaktadır. Sayısal verilere göre ve yaşanan tecrübelere göre mevcut işinizi korumak gerekir.
İşten Çıkarılmamak İçin Yapılacaklar
İşten çıkarılma olgusuyla karşı karşıya gelmemek için yapabileceğiniz şeyler vardır. İşiniz ne olursa olsun onu sevin, çalışmanın kutsal olduğuna inanın. Hobinizi işiniz yapabiliyorsanız dünyanın sayılı şanslılarından birisiniz demektir. İş hayatı kurallarına uyun, şirketinizi kendinizden önce konumlandırın. Bütün şirketler kar etmek için kurulmuştur sizde patrona kar etmesine yardımcı olan aparatlarsınız. İnsan olarak tabi ki değerlisiniz ama patronlar acısından sadece sayıdan ibaretsiniz bunu unutmayın. İşten çıkarma patronların en keskin silahlarındandır. Onu rahatlıkla kullanmaya alışkındırlar.
1000 işçinin işine son verip sonra hatıra ormanına giderek 1000 ağaç dikerek gelecek nesilleri düşündüğü için bunu yaptığını söyleyen fakat 1000 ocağın sönmesi umurunda olmayan patron yaklaşımları günümüzde çok normal karşılanmaktadır. İyi insanların para kazanması zordur eğer az kazanıyorsanız bu sizin suçunuz değildir. Yaşamanın farklı bir savaş alanı olduğu günümüzde işiniz çelik yelek gibidir. Onu kaybederseniz ilk kurşunda yaralanırsınız hatta ölürsünüz. Bir film vardı komutan askerlerine uyursan ölürsün der. İşsizken ölüsün! Bin ölür bin dirilir işsiz insan.
İşten çıkarılma hayatın sonu mu? Değil tabi ki. Toparlanın, negatif olmayın ve ne yapmak istediğinize karar verin, özgeçmişinize bakarak güç alın, tecrübelerinizi kendinize destek yapın, işiniz iş bulmak ayrıntılarla uğraşmayın. İyi bir zaman yönetimiyle hazırladığınız planın sonuçlarını alacağınızdan emin olabilirsiniz. İşten çıkarılma konusu ile ilgili yine İstanbul İşletme Enstitüsü blog sayfalarında yer alan İşten Çıkarılma Durumunda Yapabileceğiniz 13 Aktivite yazısına göz atabilirsiniz.
Yazar: Hüseyin Alper Güngör