Kaplumbağanın Yarışı Kazanmasını Sağlayan Güç: Motivasyon
Ünlü yazar Goethe; “Zorlukları aşmanın tek yolu, yeni girişimlerde bulunmaktır” der. İnsanın yürüdüğü yolda kendini güçlü hissetmesini sağlar bu söz. Yola devam et, der. Kaplumbağaya da bu söylenmiştir. Kaplumbağanın her adımı bir girişimdir. Yaptığı her girişim öne geçmesini sağlamıştır. Bu hikayede herkesin vurguladığı gibi sürekliliği vurgulamaktan ziyade kaplumbağanın sürekli adım atmasını sağlayan şey nedir?
Tavşandan oldukça yavaş olmasına rağmen yarışı kazanmaya yönelik gösterdiği bu girişimlere ne denir? Burada kelimenin tam anlamıyla motivasyon söz konusudur. Kaplumbağanın yola devam etmesini sağlayan şey budur. İnsanların da öyle. Hemen her insanın büyük motivasyon ile bir işe giriştiğine şahit olmuşsunuzdur. Kendinizde elbette birtakım işler yapmaya çalışmışsınızdır. Peki devam edebildik mi?
Motivasyonumuz Bizi Başarıya Götürdü Mü?

Evet, burada motivasyonun tek başına yeterli olmadığını görmek lazım. Nitekim kaplumbağa eğer yarışı kazanmasaydı, bugün kimse bu hikayeden bahsedemeyecekti. Ünlü yazar Goethe işte bunu oldukça önemli sayar. Yeni girişimlerden bahseder. Yapmaya devam edin ve vazgeçmeyin der. Vazgeçmemek mükemmel bir motivasyondur. Vazgeçtiğimiz anda motivasyonunuzu yitirmişsiniz demektir. Başarma ihtimali bile yoktur artık. Yapılan tüm girişimler boşuna olmuştur.
Motivasyonu düşündüğünüzde aklınıza klasik olarak sınava hazırlanan öğrenci motivasyonu gelebilir. Ama hayır, bundan söz etmiyorum. Sizin hayat denen bu yarışı kazanacak motivasyonunuz var mı? Aldığınız başarılar bir hikaye edecek mi? Kaplumbağa olacak mısınız? Yaşamda karşılaşılan dezavantajlı durumlarda bu güç devreye girecek mi? İşte bunlar diyorum. Bunlarda motivasyondur.
Motivasyon Sınavları Kazanmaktan Daha Önemli Bir Başarı
Bu motivasyonu sadece bir işte bir sınavda kullanmaktan daha fazla bir şeydir. Bunun için ben yaşam motivasyonu tanımını tercih ediyorum.
Yaşam motivasyonu nedir?
Yaşam motivasyonu bizi biz yapacak bir güçtür. Tuttuğunu koparan insan özelliğidir. Bir ev almak bir sınavı kazanmak için oluşan motivasyondan oldukça farklıdır. İnsanların göz ardı ettiği bir güçtür. Yaşama dört elle sarılmaktır. Hem okuyup hem çalışan öğrenci gücüdür. Hafta sonları ek iş yapan bir baba yorgunluğudur. Her sabah kahvaltı hazırlayan bir anne gücüdür.
Parasız olduğunda bile dünyaya pozitif bakabilen insan gözüdür. İşsiz kaldığında iş aramaktan bıktığı halde devam eden bir insan gücüdür. Bizim yürüdüğümüz yolda kimi zaman koşarak kimi zaman sürünerek ilerletir. Gökyüzüne baktığımızda gözlerimizi kamaştıran bir ışık huzmesidir. Bizim hayatı yakalamamızı sağlar. Bir insanın yaşama karşı durduğu güçler silsilesidir. Bu gücü kullanarak yeni girişimlerde bulunmak bizi biz yapacak bir değerdir. Yaşadığımız en olumsuz anlarda bu motivasyonu kullanmak önemlidir. Geriye dönüp baktığınızda keşke dememeniz için gereklidir.

Yaşam Motivasyonu Kazanmak İçin Ne Yapmak Lazım?
Kabaca ifade etmiş olmazsak düşüp düşüp kalmak gereklidir. Her kalkışta düşüşün yarattığı hüznü bir kenara bırakmak gereklidir. Ayağa kalktığınızda yeniden düşme riskini göze alarak doğrulmaktır. Her zaman yaşamda kendimi düşüp yeniden toparlamam gerektiği zaman beni bu duygu harekete geçirmiştir. Kaplumbağanın başarısının sadece sürekli adım atmasına değil bu adımları atacak güçte görmüşümdür. O andan itibaren motivasyon benim için hayatın bir anında olması gereken bir güç olmamıştır.
Hayatta hep güneş ışığını görmek istediğimde yaşam motivasyonumu sağlamak istemişimdir. Yaşam motivasyonunu kaplumbağanın yarışı kazanmasıyla ilişkilendirdim. Ancak bu hikayede keşfettiğim yaşam motivasyonunu hep kendi içimde aradım ve buldum. Sizin de yaşam motivasyonunuz var mı? Yaşam motivasyonunu içinizde bulabildiniz mi? Eğer cevaplarınız olumsuzsa umarım bu yazımla aramaya yolunda ilk adımı atabileceksiniz. Vazgeçmeyin.