Karar Vermek Çok Mu Zor?
Karar vermeniz gereken soruna ya da duruma dahil olan faktörleri anlayın. İlgili taraflarla konuşun veya bilinçli bir karar vermek için hangi ek bilgiyi araştırmanız gerektiğini öğrenin.
Günümüzde çoğu insan geleceği hakkında karar verme konusunda tereddüt yaşıyor. Bunun nedeni duruma göre değişiyor. Kimileri ailevi baskıdan kimisi gelecek endişesiyle sağlıklı bir karar verme konusunda kendine güvenemiyor. İşte birkaç karar verme yöntemi.
Durum Hakkında Bilgi Toplayın
Karar vermeniz gereken soruna ya da duruma dahil olan faktörleri anlayın. İlgili taraflarla konuşun veya bilinçli bir karar vermek için hangi ek bilgiyi araştırmanız gerektiğini anlayın. Kısıtlı bilgilere dayanarak karar vermekten kaçının. Kritik olarak, karar vermek için gereken önemli bilgilerin neler olduğunu düşünün. Öncelikle en önemli bilgileri listeleyin. Örneğin; liseden sonra ne yapacağınızı planladığınızı varsayalım.
Kararınızı etkileyebilecek çıkarlarınızı, okul başarınızı, mali durumunuzu ve ailenizi düşünün. Kararınızı çok az bilgiye dayamaktan ziyade, bilgileri toplamak için kendinize zaman verin. Bunların yanında, yalnızca bilgi toplama aşamasına odaklanıp orada sıkışmayın. Mevcut bilgileri topladıktan sonra, karar verme sürecinizde ilerlemeye devam edin.
Duygularınızı Yoğun Yaşadığınız Anlarda Karar Vermekten Kaçının
Dürtüsel davranmaktan kaçının ve bunun yerine dikkatli ve rasyonel düşünmeyi kullanın. En doğru kararı verebilmek için ego, kişilik farklılıkları ya da dürtüsel arzular yerine gerçeklere odaklanın. Endişeli, stresli veya üzgün olduğunuzda karar almak daha kötü sonuçlar doğuracaktır. Karar almak için kendinize baskı yapmaktan kaçının. Başkalarına bu durumu söylemeyi öğrenin, "En doğru kararı aldığımdan emin olmak istiyorum, bu nedenle bunu daha detaylı bir şekilde düşünüyorum." demekten kaçınmayın.
Kendinize Mantıklı Kararlar Verebilmeniz İçin Zaman Tanıyın
Çoğu zaman karar vermek için acele etmeniz gerektiğini düşünebilirsiniz. Bazen almak üzere olduğumuz kararlar, daha fazla düşünülmesi ve dikkatle incelenmesi gereken büyük kararlar olabiliyor. Hazır olmadığınız halde bir karar vermeye çalışmayın. Duruma bağlı olarak, gününüzü veya haftanızı etkileyebilecek kararlar almak için kendinize en az birkaç saat veya daha fazla zaman ayırmak en doğrusudur.
Fakat karar uzun vadeli planlarınızı etkileyecekse, birkaç gün veya daha uzun bir süre karar vermeniz için en doğru süre olacaktır. Mutlu ve sağlıklı kararlar çevrenizdekileri de mutlu eder. Bu konuda karar verme teknikleri ve sağlıklı karar vermenin altın kuralları başlıklı blog yazıları size yardımcı olabilir.
Yazar: Mehmet Usta