Kariyer Değişikliği Nasıl Planlanır?
Kariyer değişikliği toplumun büyük bir kısmının çok istediği fakat bir o kadar da gerçekleştirmekten korktuğu bir konu. Dünya genelinde yaptığı işten mutlu olmayan insanların oranı yüzde 87 gibi büyük bir rakam.
Kariyer değişikliği toplumun büyük bir kısmının çok istediği fakat bir o kadar da gerçekleştirmekten korktuğu bir konu. Dünya genelinde yaptığı işten mutlu olmayan insanların oranı yüzde 87 gibi büyük bir rakam. Ülkemizde ise çalışan kesimin yüzde 85 ‘i çalıştığı işten memnun değil. Para kazanma kaygısıyla birçok genç kendisine yanlış bir kariyer planı çiziyor. Peki kariyer değişimi nasıl yönetilir?
Doğru Kariyer Planı Yapmak
Erken yaşta toplumun önyargısı, aile bireylerinin baskısı ve seçeceği bölümle ilgili eksik bilgi sahibi olma gibi sebeplerle yanlış bölüm tercihleri de yapılabiliyor. Bu sebeplerden dolayı da hayatımızın neredeyse üçte birini geçirdiğimiz iş yerinde harcanan zaman ve enerji mutsuzluğa dönüşebiliyor.
Peki kariyer değişikliği yapmak gerçekten bu kadar zor mu? İnsanın yaşı yeniden kariyer planlaması yapmak için gerçekten bu kadar büyük bir engel mi? Fauja Singh şöyle diyor. “Yaşınız yapmak istediklerinize engel değil, kendinize koyduğunuz bir sınırdır”. Gençlik dönemlerinde 1 kilometrelik bir mesafeyi bile dinlenmeden yürüyemiyor Singh. Şu an kendisi 108 yaşında bir maraton koşucusu üstelik maraton koşmaya 89 yaşında başlamış.
Kariyer Değişikliği Zor Mu?
Kişi adımlarını doğru ve dikkatli bir şekilde atarsa sanıldığı kadar riskli değil. Her şeyi yapabilme imkanımız olsaydı şu anki mesleğimizi mi yapıyor olurduk? Bu soruya olumlu cevap veren insanların hayatlarından memnun olduklarını söyleyebiliriz. Cevabınız olumsuzsa ve elinizi taşın altına koymaya hazırsanız başarılı bir kariyer değişikliği yapmanın yolları şunlar.
Öncelikle kariyer değişikliğine ihtiyacınız olup olmadığına karar vermeniz gerekli. Yaptığınız meslekten mi memnun değilsiniz yoksa yalnızca işyerinizden mi? Bu mutsuzluk işyerinden kaynaklanıyor ama mesleğinizden memnunsanız kariyer değişikliğinden çok, yeni bir işe girmek daha mantıklı bir seçenek. Eğer sizi mutsuz eden şey yaptığınız işse kariyer değişimi kararını rahatça verebilirsiniz.
Özelliklerinizi Belirleyin
İkinci adım ise özelliklerinizin bir listesini yapmak. Listede hangi konularda başarılı, geliştirilebilir ya da tamamen yetersiz olduğunuz yer almalı. Sonrasında da yeteneklerinize uygun meslekleri araştırmak var. Bu noktada önemli olan ne istediğinizden ziyade kim olduğunuz ve neyle zaman geçirmekten mutluluk duyduğunuz. Kariyer değişikliği yaptıktan sonra yeni mesleğinizde zaman akıp gidecek mi, yoksa bir an önce çıkış saatinin gelmesini mi bekleyeceksiniz? Yeni bir kariyer planlamanın en önemli kısmı tam olarak bu soru.
Sırada elinizdeki seçeneklerden hangisinin gerektirdiği niteliklere zaman, enerji ve para ayırabileceğinize karar vermek var. Burada olabildiğince rasyonel olmak gerek. Kariyer değişikliği kararını aldıktan sonra yeni mesleğiniz uzun süren zorlu eğitimler gerektiriyor mu? Eğer gerektiriyorsa bu durumu finanse edebilecek maddi güce sahip misiniz? Aynı zamanda işinize devam ediyor olursanız bu işin gerekliliklerini gerçekleştirmeye enerjiniz ve zamanınız kalır mı? Bu soruların cevapları verildikten sonra yaptığınız ilk listedeki çoğu seçenek elenmiş olacak.
Şimdi sıradaki seçenekleri derinlemesine inceleme zamanı. Geriye kalan mesleklerin iş hacmi, geleceği ve iş bulabilme olanakları neler? Kariyer değişikliği yaptıktan sonra ne gibi zorluklarla karşılaşabilirsiniz? Araştırmayı doğru bir şekilde yapmak sizin için en ideal mesleği seçmenize yardımcı olacaktır. Seçtiğiniz meslekleri yapan insanlarla iletişime geçmek ve bu mesleklerin içeriğini öğrenmek de fayda var.
Yeni Meslek Ne Olmalı?
Kariyer değişikliği yapabileceğimiz yeni mesleği belirledik. Sırada yeni bir kariyer planlaması yapmak var. Hedefler neler? Varış noktaları neler? Yükselmek için hangi yollardan geçmek gerekiyor? Varış noktalarına nasıl ulaşılabilir? Bu ve benzeri soruların cevapları yolunuzu çizmemizi sağlayacak. Artık elinizde bir yol haritası ve bir plan var. Seçtiğiniz yeni meslek size uygun ve mutlu olabileceğiniz bir meslek. Şartları ayarladıktan sonra bir an önce yola çıkmak en doğrusu.
Büyük şeylere imza atmak ve bir iz bırakmak istiyorsanız bunun yolu sevdiğiniz şeyi yapmaktan geçiyor. Yaşlı maratoncu Fauja Singh şöyle diyor. “Çocukken yürüyememiştim, çünkü Tanrı gücümü ileriki yaşlara saklamamı istiyordu.” Singh’in yaptığı gibi geçmişte yaşanan olumsuzluklar tarafından yıkılmak yerine geleceğe odaklanmak gerek. Çünkü koşullardan yakınmak o koşullar içinde kalmanıza sebep olabilir.
Yazar: Sefa Topçu