Kariyer İçin Büyük Şehirlere Taşınacaklara Tavsiyeler

Yeni kariyer fırsatları için 2010’dan beri 2 kere yer değiştirdim. Uzun dönemli çalıştığım pek söylenemez. Mezun olana kadar da stajyerlik için olan kısa dönemli işlerde çalıştım. Neyse ki İstanbul’da stajyerlik yapma şansını bulmuştum, bu sebepten ötürü şehri tanıyordum. Yine de çantanızı toplamak ve hayatınızı tanımadığınız bir yere taşımak korkutucu olabilir. Ama diğer yönden bakarsak gerçekten cesur bir iş yapıyorsunuz. Genç yaşta kariyeriniz için yer değiştirmek sizin için iyi birşey. Kariyer için şehir değiştirmeyi biraz daha kolay ve daha az korkutucu hale getirmek için bir liste hazırladım. Umarım işinize yarar.

Taşınmadan Önce Ne Yapmalıyım?

Tanımadığınız bir çevreye taşınırken en önemli şey taşınmadan önce ziyaret etmektir. İstanbul, Ankara yada İzmir... Hiç fark etmez! Eğer hiçbir arkadaşınızın veya aile üyenizin olmadığı yeni bir şehre taşınıyorsanız ev arkadaşı bulmak bir seçenek olmaktan çıkıyor ve bu sebepten sizin de karşılayabileceğiniz bir ev tutmanız gerekiyor. Bununla birlikte sahibinden.com’un vasat olan şeyleri lüks göstermek gibi bir alışkanlığı var. İstanbul’a taşınmadan önce birçok yere günlük geziler yaptım, sahibinden.com'u rehber olarak kullandım ve önceden evleri gezdim. Ev seçerken toplu taşımaya yakınlığı, markete mesafesi ve en yakın Starbucks gibi yerlerin farkında olun.

Direkt işe koyulun.

Kalacak yer sorununu çözdükten sonra hemen bir derneğe kapak atmak için çalışmaya başlayın. Profesyonel ve kar amacı gütmeyen kurumlarla işe başlayın. Bu o şehre daha iyi ısınmanızı sağlayabilir. Bununla birlikte dernek aidatları için için hemen para çıkmayın. Halka açık olan toplantılara katılın. Kurumun abonesi ve üyesi olmadan önce kendi değerlerinizle ve ilgi alanlarınızla uyuştuğundan emin olun. Eğer üye olursanız pasif kalmayın, aktif olun! Bir çalışma grubuna ya da etkinliğe katılın ve bir liderlik rolü alın! Bu fırsatı topluma katkıda bulunmak, çevre yapmak ve yeni beceriler edinmek için kullanın. Ben 2 dernek ve 3 klübe katıldım. İki yıl aradan sonra şimdi bir derneğin başkan yardımcısı ve işletme üzerine çalışmalar yapan organizasyonun da Başkanıyım. Bunlar başlamak için harika kurumlar. Eğer bir okul grubuna dahilseniz ( ODTÜ Mezunları Derneği gibi ) o zaman yerel bir mezun bulup işe dahil olun. Üniversite mezun grupları bunun için harika kaynaklardır.

Network Etkinliklerine Katılın. Kimseyi Tanımasanız Bile!

İstanbul beni çok şaşırtan bir şekilde network etkinliklerinden bir yığın sunuyor. Şehre ilk taşındığımda önce tek başıma birkaç etkinliğe katıldım ki ben normalde içine kapanık bir insanım ve tanımadığım insanların arasında baya bir utangacım. Bununla birlikte, benim favori alıntım "korkuyu hisset ve yine de yap", yani katılma cesaretini göstermek. Toplantıda harika insanlarla tanışma fırsatı bulum ve biraz ekstra özgüven de topladım.

Sosyal medyayı bu süreçte nasıl kullanmalıyım?

Bizler istediğimiz her şeyi ve her insanı online olarak bulabildiğimiz bir dijital çağda yaşıyoruz. Bunu lehinize kullanın! LinkedIn gruplarına, Facebook gruplarına yeni insanlarla tanışmak veya yeni hobiler edinmek için katılın. Eğer isterseniz kendi grubunuzu bile kurabilirsiniz! Yeni şehre ayak uydururken aynı zamanda sosyal çevrelerin gücünden yararlanın! Siz de yeni bir şehre mi taşındınız? Eğer öyleyse siz uyum sağlamak için hangi adımları izlediniz? Yorum yapın ve bu konuyu tartışmaya devam edelim.

Hangi büyük şehirde çalışmak istersiniz?

Size en yakın cevabı işaretleyin ve diğerlerinin ne düşündüğünü öğrenin.

İstanbul

İzmir

Ankara

Adana

Eskişehir

Bursa