Kendi Markanı Yarat
Kişisel marka sahip olduğunuz tüm değer, bilgi ve deneyim gibi öne çıkan özelliklerinizin tümüdür. Marka işinde istikrarı elden bırakmamak ve sürekli gelişim sağlamak gerekmektedir.
Günümüzde büyük ve orta ölçekli şirketlerin, online dünyanın içerisinde yer edinme çabası kişisel markalaşmayı meydana getirdi. Önce marka nedir? İle başlayalım. Marka, ürün veya eserinizi diğer benzer ürün ve eserlerden ayıran içeriklere, işaretlere marka denir.
Kişisel Marka
Kişisel marka sahip olduğunuz tüm değer, bilgi ve deneyim gibi öne çıkan özelliklerinizin tümüdür. Marka işinde istikrarı elden bırakmamak ve sürekli gelişim sağlamak gerekmektedir. Hali hazırda herkesin kişisel markası vardır. Mühim olan kişisel marka nasıl yönetilir onu bilmektir.
Kişisel Marka Nasıl Oluşturulur?
Markalaşma yolunda atacağınız en önemli adımlardan biri planınızı oluşturmanızdır. Oluşturulan plana günü gününe uymanız, acele etmemeniz ve istikrarlı olmanız gerekir.
- Hedef kitlenize güvenilirlik duygusunu vermelisiniz.
- Bir web sitesi kurup, kişisel bir blog oluşturabilirsiniz. Günümüzde blog sayfası açmak oldukça basittir.
- Blog faaliyetlerinizde oldukça aktif olmalısınız ve seçici konular üzerinde yoğunlaşmalısınız.
- Kişisel marka oluştururken uzman olduğunuz konularda seminerler, konferanslar verebilirsiniz. Daha hızlı bilinirliğinizi arttırmış olursunuz.
- Günümüzde birçok sivil toplum örgütleri bulunmakta, bu örgütlerin düzenlediği faaliyetlere mutlaka katılmalısınız. Pozitif anlamda güzel geri dönüşler almanızı sağlar.
- Kişisel marka oluşturmanın en önemli adımlarından bir diğeri kartvizitinizin olmasıdır. Hedef kitlenizin size kurumsal bir yaklaşım sergilemesini sağlamış olursunuz.
Kişisel marka olabilmek için iyi bir bakış açısına sahip olmak gerekir. Olayları doğru bir şekilde yorumlamak, gerçeklikten kopmamak gerekir. Duruş, misyon ve vizyonunuzu iyi belirlemelisiniz. Markanın kişiliği, markanın duşunu oluşturur. Böylece markanın sadakatini yaratmış olursunuz.
Kişisel markanızla insanların zihinlerinde çağrışım yapamaya odaklanın, böylece akılda kalıcılığınızı arttırmış olursunuz. Kendinize bunun için bir slogan, bir kelime seçin böylece insanlar o kelimeyi veya sloganın duyduğunda zihinlerinde ilk sizin markanız belirmeye başlamış olur. Markanızın kalıcılığını arttırmak için yenilikçi olun, dijital çağın getirdiklerine ayak uydurun. Deneysel olun, sürekli yeni yollar deneyin. Rekabeti asla bırakmayın. Çünkü sonrasında Kişisel Marka Süreci başlayacak.
Kişisel Marka Süreci
- Kendinizi daha iyi ifade etmenin yollarını arayın.
- Her zaman kendiniz olun, orijinallik ve gerçeklik daha fazla tanınmanızı, markalaşmanızı sağlar.
- Hedeflerinizi baştan belirleyin.
- Hitap ettiğiniz kitleyi tanıyın.
- Kitlenize verdiğiniz mesajlar net olsun.
- Web siteniz için vakit kaybetmeden alan adı (domain) satın almayı ihmal etmeyin.
- Kişisel marka logonuzu seçin, bu konuda profesyonel birinden yardım almanıza da gerek yok.
- Web sitenizin nasıl olacağını, içeriğinin nelerden oluşacağını belirleyin.
- Diğer sosyal medya platformlarını mutlaka kullanın, aktif olduğunuz kanallardan kitleniz ile iletişimde bulunun. Tüm sosyal mecralarda hesap açarsanız yönetmeniz zor olacağından, 2 veya 3 sosyal mecrada aktif olmanız markalaşma süreci açısından daha sağlıklı olur.
- İstatistiklere önem verin, aylık veya belirleyeceğiniz periyotlar dahilinde verilerinizi kontrol etmelisiniz. Size fikir verecek insanlardan destek alın.
Güçlü Bir Marka Yaratmak
- Rekabeti farklılaştırır.
- Daha iyi olanakları hedef kitleye sunar.
- Zor işlerin altından kolaylıkla kalkar.
- Arz – talep dengesini oluşturur.
- Oluşturduğunuz değeri dış dünyaya gösterir.
- Sizi takip edilen yapar.
Kimler Kişisel Marka Oluşturmalı?
- Meslek sahipleri
- Küçük işletmeler ve girişimciler.
- Değişken iş yaşamı içerisindeki yöneticiler
- Profesyonel meslek grupları; avukatlar, mimarlar, doktorlar, kişisel gelişim uzmanları ve birçok meslek grubu.
- Kadın girişimciler
- Satış temsilcileri
- İş arayanlar
Yazar: Fatma Turan