Kendimizi İyi Hissettirmenin Yolları
Her insanın hayatında kimi zaman işle ilgili, kimi zaman ailevi, kimi zaman da sosyal, siyasi olayları kendine dert edindiği görülür. İnsanlar bu sorunlara farklı tepkiler gösterir ve bu sorunları farklı farklı yöntemlere başvurarak çözmeye çalışır
Her insanın hayatında kimi zaman işle ilgili, kimi zaman ailevi, kimi zaman da sosyal, siyasi olayları kendine dert edindiği görülür. İnsanlar bu sorunlara farklı tepkiler gösterir ve bu sorunları farklı farklı yöntemlere başvurarak çözmeye çalışır. Yaşamı kolaylaştırmak, sorumluluklarımızı daha iyi yerine getirebilmek adına bazen sorunlarımızı göz ardı ettiğimiz de olur. Ama biz ne yaparsak yapalım gerçekler bir gün bir tokat gibi suratımıza çarpar. İşte bu sebepledir ki sorunlarımızla baş edebilmek ve kendimizi iyi etmek adına yapmamız gereken şeyler vardır.
Sorun Nedir?
Öncelikle her insanın sorunu olduğundan ve kimsenin derdinin birbirininkinden üstün olmadığını söyleyerek söze başlamak istiyorum. Sorun veya problem olarak belirlediğimiz şey bizim yaşantımız ve karakterimiz ile uyuşmayan, çatışan şeylerdir. İlk önce sorunun ne olduğunu anlamalıyız. Sorunun ne olduğunu anlayıp çözüm üretmeliyiz.
Sorunlarla Nasıl Baş Edebiliriz?
Büyük bir sorunla karşılaştığımızda büyük düşünmeli ve uygulamamız gereken metotları sırayla yerine getirmeliyiz. Örneğin başkası olsa benim yerimde nasıl tepki verirdi diye düşünüp sevdiklerimizden tavsiye almak bakış açımızı geliştirir. Yaşadığımız olayın aynısını ya da bir benzerini yaşayan biriyle görüşmek yahut internet üzerinden bu olayla ilgili araştırma yapıp (Örneğin ekşi sözlükten Fenerbahçe 'ye yeni yapılan transfer hakkında bilgi toplamak, regl döneminin gecikmesi, atanamayan öğretmenler, tecavüz ve taciz, sokak hayvanlarına edilen eziyetler, doğa katliamları, kadına şiddet ve kadının öldürülmesi gibi konularda araştırma yapmak) farklı sonuçlar görmek problemi çözmemizde bize katkı sağlayacaktır.
Sorunların çözümü için eylemlerde bulunmak, aynı görüşe sahip olduğunuz insanlarla bir fikir yürütmek, çözüm için kampanyalar başlatmak, iyiyi, doğruyu ve güzel olanı çevreye yaymak gerektiğini düşünüyorum. Hiçbir sorun normalleştirilmemeli, gözardı edilmemeli ve yok sayılmamalıdır. Kimsenin hayatı kimsenin hayatından üstün değildir. Kişisel haklara saygılı olup ve durmamız gereken noktaları bilirsek yaşamın daha kolay olacağını düşünüyorum.
Kişisel Sorunlarımızı Çözmek
Her insanın kendi içinde çözüm bulamadığı sorular olur. Terzi kendi söküğünü dikemez diye bir deyim vardır ve doğrudur. Ama bir insana en çok kendisinden fayda vardır. İnsan kendisinin hem hastası hem de doktorudur. Çok üzüldüğümüz ve elimden artık hiçbir şey gelmiyor dediğimiz olaylarda bile aslında pek çok şeyi halletmiş adeta yüzüp yüzüp kuyruğuna gelmişizdir. Yaşanan şeyleri düşünüp kendimizi üzmemeli, mümkün mertebe bu olayları düşünmekten uzak durmalıyız. Kendimizi iyi etmenin yolları çeşitlidir. Kendimizi iyi etmek adına yapacağımız şeyler mutlaka kendimizi geliştirmek ve kafamızı, bedenimizi yoracak şeylerle meşgul olmaktır.
Örneğin spor yapmak, yürüyüşe çıkmak, koşmak bedenimizi yoracak faaliyetlerdir. Yeni bir dil öğrenmek, film veya dizi izlemek, kitap okumak, karikatür okumak veya çizmek zihnimizi yoran aktivitelerdir. Size iyi gelen insanlarla bir arada olmak da sorunlarınızı unutmanıza yardımcı olabilir. Ailenizle hep beraber yediğiniz akşam yemeği ve beraber yaptığınız kahvaltı size mutlu hissettirir ve ne kadar şanslı olduğunuzu düşündürür. Kalabalık arkadaş grupları ile yapılan sohbetler, onlarla tiyatro, konser gibi etkinliklere gitmek, şehir dışı veya yurt dışına yapılan ziyaretler; güzel anılar kazanmanızı kötü anıları unutmanızı sağlayabilir. Bazen ağlamaklı olursunuz üzüntüden veya sinirden.
Ağlamak bir şeyler hissettiğinizi, hala insan olduğunuzu anlamanızı sağlar. Bir şeyler hissedememek ve ağlayamamak çok daha kötü bir durumdur. Ağlamanız sizi kimi zaman güçsüz hissettirir. Ama ağlamanız, duygusal olmanız sizin güçsüz olduğunuzu göstermez. Güç benliğinizdedir. Kendimizi iyi etmenin yolları daha da arttırılabilir. Her şeyin daha kötüsünü de yaşayabileceğinizi düşünüp şükretmeli ve daha iyisini yaşamak için mücadele etmelisiniz.
Yazar: Rukiye Eylül Uysal