Kendini Keşfetmek

Bir işe başlamanın temel yapı taşı kendini tanımak, bilmek, keşfettikçe ne işe yaradığını ve nasıl başa çıkılması gerektiğini bilen şuurlu adımlarla yol almakla olur.

Çoğu insan vardır elinde iş gücü cebinde finansal destek vardır ancak harekete geçmekte kendini ikna etmekte ya bilgi becerisi yoktur ya da ticari kapasitesi müsait değildir ya da kendine güven konusunda hacmini ve yeterliliğinin farkında değildir. Kendi iç dünyasında barışık olması gereken yerde, kanlı bıçaklıdır. Oysa harekete geçmek için imkanlar olduğu halde etkili hiçbir çaba, ileriye dönük aktif bir yatırım göstermiyor. Bu konuda gerekli tüm alt yapıya sahip olmasına rağmen var olan donanımlarının farkında değildir.

Bu sebeple harekete geçiremiyor ve pasif olmuş bir karaktere bürünüyor. Oysa ataletini yenmek için çabalayan ve bu konuda alt yapısı olmamasına karşın ben yapabilirim inancıyla hareket etmesi gerekiyor. Çünkü yalnızca bir şeyler yapmak için gardını alıp kendilerini ikna etmekte ve harekete hazır hale getirmekte ön safa oturanlar amaçlarına ulaşmakta mesafeleri dize getirir. Bir şeyleri başarmada en etkili unsur kendini tanımakla başlar.

Gerçekte Kimsiniz?

İç dünyasında kendilerini keşfetmek için somut adımlar atmayan insanlar dünyanın tüm haritasını ezbere bilseler bile kendi tanımada hacmini ve çapını kavrayamayanlar level atlatabilecek kapasite ve öngörüye sahip olamazlar. Bir işe başlamanın ya da riskli bir yaptırıma kalkışmanın temel yapı taşı kendini tanımak, bilmek ve keşfettikçe ne işe yaradığını, nasıl başa çıkılması gerektiğini bilen şuurlu adımlarla yol almakla olur.

Değerlerini, kriterlerini, kişiliğini kendini keşfettikçe tanır insan. Çünkü insanın kavramlar arasında sıkışıp kalan ticari hacmin arasında sosyal, siyasal ve ekonomik buhranlarla baş etmesi ve bu itibarla kendini harekete ikna etmesi için en sağlam kilit taşlarından gerçekte kim olduğunun ve ne işe yaradığının farkına varması.

Kendinizle Yürüyüşe Çıkın

Hiç şüphesiz kendini tanımak isteyen, keşfetmekte adım atanların yapması gereken ilk şey; kendi bakış açılarıyla, olayı yorumlama yaklaşımlarıyla, tarzlarıyla ve en önemlisi kafa yapılarıyla yürüyüşe çıkmaları gerekiyor. Hiç değilse yaşaması gereken huzurun, çalışırken gidilmesi yolun, geliştirmesi gereken fikrin veya inancın, alt yapının geliştirilmesi gereken bakış açı farkının tanımlanması ve kendini ispatlaması için bu kendini tanıma maraton parkurunu kendiyle yürümesi zorunlu kılan bir başarı temelli adımıdır.

Hayal Kurun

Harekete geçmek için bir hayalin olması onu geliştirmek için emek sarf edilmesi gerektiğini biliyor olmanız gerekiyor. Rüyalarınıza kadar işlev görmeli VE kendini hayatınızın her alanında gösterebilmesi için o hayalinize odaklanıp ona göre çalışma alanını kurmanız gerekiyor ki. Gerçekleşmesi için evvela uykularınızı bölmeli. Yaratıcının size vermiş olduğu aklın ve ruhun bedene hapsi size bir ceza olarak dönmesi tembelliğinize olan aşinalığınızın başarısızlık ve denemeyi bekleyen fikirlerin akılda tozlanması size bir ömür boyu bedel ödemenize sebep olacaktır.

Limitlerini Bilin

Sınırlarınızı zorlamadan hiçbir denenmiş tam anlamıyla hayatınızda karşılığını net bulamayacaktır. Sınırlarınızı zorlamak için limitlerinizi bilmeniz ona göre harekete geçmeniz gerekir. Aksi taktirde hayalini kurduğunuz istikbalin yerine gelmesi konusunda ataletinize ve harekete geçememenize kurban etmekten başka çıkar yolunuz kalmayacaktır. Limitlerinizi öğrenip harekete kendinizi ikna ettiğiniz yerde inancınızı da sağlam tutarsanız olmasını istediğiniz şeyin yolunu dizayn etmiş olacaksınız ki başarı hikayenizi görebilecek donanımları kendi elinizle koymuş gibi alıp kullanabileceksiniz.

Odaklanın

Buraya kadar her şey tamam. Harekete geçtiniz. Kendinizi tanımak için yürüyüş parkurunu bitirdiniz. Hayal kurup sınırlarınızı zorladınız. Bu aşamadan sonra kurduğunuz hayali elinize almak için ona odaklanıp verimli çalışmanız lazım. Zaman ayarlamada dengeli ve verimli çalışmanız gerekir. Belli bir düzeyde yürütebilmek için düzenli ve aktif çalışmanız lüzum eder. Artık nesnel adımlar ve göreceli fikirlerle yol alınması lazım. Hadi bakalım hak ettiğiniz hayali yaşamaya ilk adımlarını atmak için yerinizden kalkın ve ona göre plan projenizi yapın.

Hayatınızda Değişim Yaşayın

Kendinize sürpriz kararlarınız olsun. Onca yıllık meslek hayatınızda biriktirdiğiniz her türlü değeri, yeni projelerde ortaya koymaya edindiğiniz deneyimlerle, aldığınız her hayat dersine minnetle cesur ve kararlı adımlarınızı atın. Hayatınızda yapacağınız değişikliklerle hayatın farklılıklarını keşfedin. Rutini tekrarlamak yerine hayat akışınızı değiştirin. Çalıştığınız dönem içerisinde edindiğiniz bilgi birikimi ile hayatın yeni yollarını keşfedin.

Ruhun Zamanı

Yıllarca vaktinizi işinizin zamanına göre yaşadınız. Sıkıştırılmış zamanlarda sıkıştırılmış şeyler yaptınız. Oysa insanın bir de kendi ruhunun zamanı oluyor. Ruhunuz bu değişimi isteyerek; ‘yeni bir şeyler dene ve bunu hemen yap’ diye her gün ‘ikaz’ etmiyor mu sizi? Demem o ki kalbinizin sesine kulak vermekte gecikmeden harekete geçin. Ne baharlar vardı hayatınızda ne son baharlar? sadece gün boyu iş sezonunuz vardı.  Oysa ruh ister ki ‘insan kendi zamanının efendisi olarak yaşasın’

Sahi sizde istemez misiniz? Hayatın basılmadık yeni kumsallarında yalın ayak yürümeyi, özgürlüğünüzü; yeni insanlarla yeni iş hayatınızda kendinize olabilecek en iyi vakitleri ayırarak kullanmayı. Haydi bir cesaret yeni ufuklarda yeni umut kanatlarını açmakla kendinizi taçlandırın.

Kendini keşfetme ve tanıma konusunda İstanbul İşletme Enstitüsü kişisel gelişim eğitimleri başta olmak üzere daha bir çok konuda ücretsiz online eğitimler ve sertifika programları sunuyor.  Takipte kalın.

Yazar: İbrahim Avcı