Kişisel Gelişim Kitapları Neden Çok Satıyor?

Kişisel gelişim kitaplarını bulmak için kitapçılarda artık kendi isimlerinin yazdığı bölümler yerine çok satanlara bakmak gerekiyor. Kişisel gelişim kitapları 2000 yılından bu yana çok satanlar listelerinde yerini aldı. Bu durum yeni bir soru sorulmasının nedeni oluyor.

Evrene enerji gönderme yöntemlerinden yaşam kalitesini yükseltmek için sunulan diyet listelerine kadar uzayan kelime öbeklerinden oluşmuş bir dünya. Kişisel gelişim kitaplarını bulmak için kitapçılarda artık kendi isimlerinin yazdığı bölümler yerine çok satanlara bakmak gerekiyor. Kişisel gelişim kitapları 2000 yılından bu yana çok satanlar listelerinde yerini aldı. Bu durum yeni bir soru sorulmasının nedeni oluyor.

Kişisel Gelişim Kitapları Satışı

Rhonda Byrne’nin 2006 yılında çıkardığı “The Secret” kitabı, sadece dört ay içerisinde 7,5 milyona yakın bir satış adedine ulaştı. Özellikle ABD, İngiltere ve Avustralya’da oldukça ilgi gören bu kişisel gelişim kitabı, ülkemizde de beklenenin üzerinde rehavet gördü. Türkiye gibi okuma oranının yüzde 0,1 olduğu ülkemizde bile bu kitap, dört hafta içerisinde 125 bin adet satış rakamına ulaştı.

The Secret Türkçe yayın ismi ile “Sır” kitabı, aynı zamanda yeni bir okuma modelinin başlamasının öncülerinden biri oldu. Bir sürü kişisel gelişim kitabı, insanların bu kitaba rehavet etmesinden sonra rahatlıkla satış rekorları kırmaya başladı. Kişisel gelişim kitaplarının bu kadar satmasının nedeni ise çok açık; arz ve talep arasındaki karşılıklı denge. Bir grup insan buna ihtiyaç duyuyor, bir grup insan bu ihtiyacı karşılıyor.

Dijital Dünya

Dijital dünyanın ve hızın hakim olduğu bu milenyum çağında bilgiye ulaşmak çok kolay, ancak bu sefer de bilgiye ulaşacak vakit kısıtlı. Yaşam şartlarının zorluğu, insanların yaşadığı yoğun hayat, metropol şehirleri ele geçirmiş acelenin doğurduğu stres, mutlak bilgiye ve kişinin kendisine ulaşacağı vakti kısıtlıyor. İnsanın kendisini bulması yaşam stresi içerisinde zorlaşıyor. Bu yüzden insanlar kendilerine yol gösterecek bir kılavuz arıyor. İşte bu kısımda kişisel gelişim kitapları bir kurtarıcı olarak devreye giriyor.

Tinsellik, düşünce gücü, çekim yasası, olumlu davranışlar gibi pek çok kavramı günlük hayata kazandıran ve herkes tarafından bilinmesini sağlayan bu kitaplar insanlar için bir yol gösterici görevi görüyor. “Hayatınız değişecek” tarzında umut vaat eden sloganlar altında, insana asıl gücün kendi içerisinde olduğunu, her şeyin kişinin kendi elinde olduğunu söylüyor. Hayatlarını düzene koymaları için öğütler veriyor, yapmaları gerekenleri söylüyor, başarılı olan insanların yaptıklarını önünüze sunuyor.

Kılavuz

Bazıları için bu kılavuz gerçekten işe yarıyor. Öyle ki, bu kitapları başuçlarından ya da yanlarından hiç ayırmıyorlar. Rhonda Byrne okuyucularının kendisine yaptığı geri dönüşleri sık sık paylaşıyor ve kitaplarında bu geri dönüşlere yer veriyor. Bazı okurlar işe yaramadığını söyleyerek bu kitapları bir rafa kaldırıp tozlanmaya bırakıyor. Küçük bir azınlık ise kitapta yazılanları yapacağını söyleyerek satın alıyor, ancak varlığını bir yıl kadar bir zaman diliminden sonra hatırlıyorlar.

Robin Sharma’nın Ferrasini Satan Bilge kitabı da satış rekorları kıranlardan; 13 kitabı, 60 ülkede 70 farklı dilde yayınlandı. Mümin Sekman’ın Her Şey Seninle Başlar kitabı toplam 1 milyon 200 bin baskıya ulaştı. Aynı kitabın bir milyonuncu baskısından sonra tasarımı değiştirilerek içeriği geliştirildi. Sayfa sayısı yüzde 50 arttırılarak tekrar piyasaya sürüldü.

Popüler Kültür

Popüler kültürün kişisel gelişim kitaplarının bu kadar çok satması üzerindeki etkisi bir gerçek. İnsanlar çevrelerinde kişisel gelişim kitabı okuyan birini gördüklerinde kendileri bunu yapmadığı için yetersiz hissediyor. Tıpkı Sabahattin Ali’nin 1943 yılında yayınlanmış Kürk Mantolu Madonna’sının ancak kahve yanı bir fotoğrafla popülerliğe ulaşması gibi. İnsanlar, sosyal medya profillerinde o dönem popüler olan bir kitabın fotoğrafını paylaşmak zorunda hissediyor. Pek azı bunun kitabın içeri ile ters düştüğünün farkında.

Bu durumdan düşününce kişisel gelişim kitapları bir kılavuz olduğu gibi bir duraklatıcı. Popüler kültürün etkisi altında kalmış, günlük insan hayatının gerçekçiliği unutulmuş bir durumda. Çok satan bir kişisel gelişim kitabını alarak kılavuz yapmanız yerine, kendinizi eğitmeniz ve geliştirmeniz için hayat şartlarınıza uygun bir kılavuz yaratın. Siz de çevrenizden Kişisel Gelişim İçin Kitap Önerileri alın.

Yazar: Necibe Yavuz