Kişisel Gelişimde Yapmanız ve Yapmamanız Gerekenler
Kişisel gelişim, insanın kendine değer katmasıdır. Kişisel gelişim aynı zamanda insanın hayat boyu öğrenmesi, kendini geliştirmesidir. Kişisel gelişim deyince akla ilk gelen hiç şüphesiz kişisel gelişim kitapları olmaktadır. Bu kitapların çoğu ticari kaygı taşıdığı için sayfalar dolusu yazıdan öteye geçememişlerdir. Kişisel gelişimin ilk adımı kişinin kendisini geliştirmek istediği alanı seçmesidir. Doğru yapılmış bir tercih ile başarılı bir kişisel gelişim gerçekleştirilecektir. Peki, tercih ettiğiniz alanın kişisel gelişiminize katkı sağlayacak doğru alan olup olmadığını nasıl anlayacaksınız? Tercih ettiğiniz alan sevdiğiniz, ilgi duyduğunuz, zaman geçirmekten keyif aldığınız bir alan mı? En basiti sürekli sosyal medya ile ilgilenirken bunun hakkında eğitim almanız nasıl olur? Boş zamanlarınızda ne yapmaktan hoşlanıyorsunuz? Gibi kendinize soracağınız birkaç basit soruyla ilgi alanınızı keşfedebilirsiniz.
Yapmanız Gereken 5 Şey
Bir Hobi Edinin

Hobi edinmenin yaşı ya da mesleği yoktur. Yoğun iş temposuyla çalışıyorsanız haftanızın en az bir gününü ayıracağınız hobiniz sizi bütün bir haftanın stresinden uzaklaştırmakla kalmayacak mesai saatlerinizi de çekilir kılacaktır. Eğer bir ilkokul öğrencisiyseniz ilgileneceğiniz hobiniz belki ilerde mesleğiniz bile olabilir. Eğer ev hanımıysanız ya da emeklilik günlerini geçiren biriyseniz bir hobiyle ilgilenmek yalnızca boş zamanlarınızı değerlendirebileceğiniz bir uğraş olmayacak aynı zamanda kişisel gelişiminize de katkı sağlayacaktır. Yapmanız gereken tek şey ilgi alanınıza yönelik faaliyetlerde bulunmak olacaktır. Örneğin müziğe ilgi duyuyorsunuz bunun için yeterli teknik alt yapıya sahip olmanız gerekmektedir. Eğer bir enstrüman çalmak istiyorsanız bir eğitim alabilir ya da kendi kendinize internetten öğrenebilirsiniz. Sevdiğiniz müzik gruplarını takip edebilir konserlerine gidebilirsiniz.
Düzenli Uyku Uyuyun
Yapılan araştırmalar ortalama 70 yıl yaşayan bir insanın ömrünün 20 yılını uyumakla geçirdiğini göstermektedir. Hayatımız boyunca uyuduğumuz sürede büyüme hormonlarımız sürekli çalışır ve vücudumuz günün yorgunluğunu atar. Düzenli uyku gün içinde yaptığınız faaliyetlere daha kolay odaklanabilmenizi sağlayacaktır. Aynı zamanda iyi bir uyku düzeni unutkanlığı da önlemektedir. Düzenli uyku gün içerisinde yorgun hissetmemenizi ve fiziksel olarak daha aktif olmanızı sağlayacaktır.
Bol Su İçin ve Sağlıklı Beslenin

Uzmanların da sıkça söylediği gibi suyun fizyolojik ve psikolojik olarak onarıcı bir etkisi vardır. Günde en az iki buçuk litre su içmek vücudun sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı olurken daha genç bir cilde de sahip olmanızı sağlar. Vücudun günlük su ihtiyacının yanında sağlıklı beslenmek de yaşam kalitenizi arttıracak ve bağışıklık sisteminizi koruyacaktır. Haftada iki gün mutlaka balık ve kırmızı et tüketmekle birlikte süt, yumurta, sebze ve meyveyi de sofranızdan eksik etmemelisiniz. Ayrıca güneş ışınlarından alacağınız D vitamini de oldukça faydalıdır.
Yürüyüş Yapın
Akşam yatmadan yapacağınız en az yarım saatlik bir yürüyüş gün içindeki stresinizi atmanıza, vücudunuzun rahatlamasına yardımcı olacaktır. Eğer imkanınız varsa bir spor salonuna da yazılabilirsiniz. Hatta bisiklet, voleybol, basketbol, yüzme, dans gibi ilgi duyduğunuz bir kulübe de katılabilirsiniz. Aynı duygu ve düşünceleri paylaştığınız insanlarla bir arada olmak ilgi duyduğunuz alana daha uzun süre devam etmenizi sağlayacaktır. Bir kulübe üye olmak sizi sosyalleştirecek ve iletişim yönü kuvvetli bir birey yapacaktır.
Birilerine Yardımcı Olun
Duygular paylaştıkça çoğalır. Eğer negatif duygu ve düşüncelere sahip biriyseniz çevrenizdeki insanlar da bu olumsuz duygu ve düşüncelerinizi hissedeceklerdir. Dolayısıyla bulunduğunuz ortamda gergin bir hava söz konusu olacaktır. Ancak pozitif duygu ve düşüncelere sahip biriyseniz çevreniz bu sefer de yaydığınız pozitif enerjiden etkilenecek ve bulunduğunuz ortam neşeli, enerjik bir hal alacaktır. Araştırmalara göre birinin mutlu olmasına katkıda bulunan kişiler kendini daha mutlu hissetmektedir. İçinde bulunduğumuz tüketim çılgınlığının aksine üretmenin ve paylaşmanın insanlarda uyandırdığı başarmışlık hissi kişinin olduğundan daha mutlu ve huzurlu hissetmesini sağlamaktadır. Eğer imkanınız varsa güvenilir yardım kuruluşlarına maddi destekte bulunabilirsiniz, kullanmadığınız eşyalarınızı, sevginizi, bilginizi ve deneyiminizi herhangi bir karşılık beklemeden birileriyle paylaşabilirsiniz.
Yapmamanız Gereken 5 Şey
Şikayette Bulunmayın

Bir konu hakkında sürekli şikayetçi olmanız o konuyu çözüme ulaştırmayacaktır. Aksine sürekli aynı olumsuz düşünceye maruz kalmanıza neden olacak ve sizi içinde bulunduğunuz durumdan daha yıkıcı bir duruma getirecektir. Şikayette bulunmak yerine sizi rahatsız eden problemleri çözmeyi deneyebilirsiniz. Eğer problemler baş edebileceğiniz türden değilse sorundan uzaklaşmanız sizin için daha iyi olacaktır. Örneğin bir öğrencisiniz ve çok fazla ödeviniz var ve siz ödevlerinizi zamanında teslim edemiyorsanız ciddi bir zaman probleminiz var demektir. Bu durumda şikayetçi olmanız ödevlerinizi yetiştirmenize bir katkı sağlamayacaktır. Bunun için sistemli çalışabilir, kendinize bir çalışma programı hazırlayabilirsiniz. Eğer probleminiz çözebileceğiniz türden değilse; örneğin çalışanları üzerinde sürekli baskı kuran ve profesyonel olmayan bir yöneticiye sahipsiniz. Kim haftanın beş günü negatif duygular beslediği bir iş yerinde çalışmak ister ki? Bunun çözemeyeceğiniz türden bir problem olduğunu düşünüyorsanız patronunuzdan yakınmak yerine işinizi değiştirebilirsiniz.
Kendinize Yalan Söylemeyin
Başkalarını kandırabilirsiniz ama kendinizi asla! İnsanoğlu içinde bulunduğu çevrenin kendisini yargılaması ya da dışlaması gibi endişelerinden dolayı yalan söyleme ihtiyaç duyar. Eğer kendinizi olduğunuz kişi gibi kabul ederseniz yalan söylemenize de gerek kalmaz. Kişi ilk başlarda yalan söyleyerek bir takım problemleri görmezden gelir, kurtulduğunu sanır. Fakat zaman geçtikçe aslında durumun içinden çıkılmaz bir hal aldığını görerek daha büyük bir yıkıma uğrar. Yalan söyleyen kişi kendini huzursuz hisseder, sürekli yalanına uymaya çalışır bu da her seferinde başka bir yalan söylemesini gerektirir. Eğer yalanları ortaya çıkarsa kişinin güvenilirliği zarar görür ve aslında ilk başta çevreden alınacak olumsuz eleştiriden daha fazlasına maruz kalır. Cesur olun, risk alın, olaylar karşısında karakteristik bir duruş sergileyin ve kötü de olsa seçimlerinizin sorumluluğunu üstlenin.
Özgüveninizin Yıkılmasına İzin Vermeyin

Özgüvenin genellikle küçük yaşlarda edinilmesi gereklidir. Ailesinde ve çevresinde sürekli ötelenen çocuğun özgüveni gelişmemektedir. Bu çocuklar genellikle sessiz, içine kapanık, sık sık ağlayan ve başarısız çocuklardır. Büyüdüklerinde de aynı durum hemen hemen devam eder, topluluk önünde rahat konuşamazlar, kendilerini değersiz hissederler, karar almakta zorlanırlar ve hayır diyemezler. Özgüveni eksik kişilerin topluma kazandırılması için öncelikle kişisel gelişimlerini tamamlamaları gerekmektedir. Bunun için kendilerine bir alan seçmeli ve o alanda uzmanlaşmalıdırlar. Uzmanlaştıkları alan ile ilgili kendilerini geliştirmeli ve ilgi alanlarını destekleyen sosyal faaliyetlerin içinde yer almalıdırlar. Böylece özgüvenlerini kazanacaklar ve sosyalleşeceklerdir.
Denemekten Vazgeçmeyin
Genelde kişiler heyecanla bir işe başladıkları zaman hemen sonuç almayı beklerler. Ancak sonuçlar ilk başlarda pek de istenildiği gibi gerçekleşmez. Hemen vazgeçmemeli tekrar tekrar denenmelidir. Her tekrarda bir önceki deneyimden ders çıkarılmalı, gerekirse dışarıdan bir gözden destek alınmalıdır. Burada en önemli şey kendinize inanmanızdır, asla vazgeçmeyin.
Kötü Alışkanlıklar Edinmeyin
Zararlı alışkanlıklar aynı zamanda zararlı çevreyi de beraberinde getirir. Kötü alışkanlıklardan uzaklaşmanın en iyi yollarından biri ilgi duyduğunuz bir alan seçmek ve ona yönelmek olacaktır. Ayrıca ilgi duyduğunuz alana yönelik gruplara da katılabilirsiniz.
Nereden başlarsanız başlayın ama mutlaka bir şeyler yapın.
Kişisel Gelişim Nedir?
Kişisel gelişim; insanın kendine değer katmasıdır. Kişisel gelişim aynı zamanda insanın hayat boyu öğrenmesi, kendini geliştirmesidir.
Kişisel Gelişimde Yapmanız Gereken 5 Şey Nedir?
Bir hobi edinin. Düzenli uyku uyuyun. Bol su için ve sağlıklı beslenin. Yürüyüş yapın. Birilerine yardımcı olun.
Kişisel Gelişimde Yapmamanız Gereken 5 Şey Nedir?
Şikayette bulunmayın. Kendinize yalan söylemeyin. Özgüveninizin yıkılmasına izin vermeyin. Denemekten vazgeçmeyin. Kötü alışkanlıklar edinmeyin.
Yazar: Buket Tilkioğlu