Kişisel Gelişimde Yoganın Önemini Kavramak

Yoga yapmak hem fiziksel hem de ruhsal açıdan dinginliğe ulaşmakta yardımcı bir etkendir. Modern hayatın kargaşalığı, iş hayatımızın ve çevremizin üzerimizde bıraktığı yorgunluğu yoga yaparak atabilmek mümkün

Çoğu kişi için kişisel gelişim fazlasıyla kitap okumak, bir kursa katılmak, yurtdışı seyahatlerinde bulunmak gibi etkinlikleri yapmak ile sınırlıdır. Kişisel gelişim için sporun önemi birçok insan tarafından fark edilmemekte ve önemsenmemektedir. Oysa spor, sağlıklı bir hayat yaşamanın en büyük dilimini oluşturur ve kişinin motivasyonunu arttırmakta en önemli etkendir. Son zamanlarda spor alanında çok tutulan bir alan olan yoganın kişisel gelişime olan katkıları göz ardı edilemeyecek ölçüde.

Bir Motivasyon ve Huzur Aracı Olarak Yoga Yapmak

Yoga yapmak hem fiziksel hem de ruhsal açıdan dinginliğe ulaşmakta yardımcı bir etkendir. Modern hayatın kargaşalığı, iş hayatımızın ve çevremizin üzerimizde bıraktığı yorgunluğu yoga yaparak atabilmek mümkün. Üstelik kişisel gelişimimizde de kendimizi geliştirmemizin ilk gereklilikleri motivasyon ve huzur içinde olmaktır. Yoga için ayırdığımız vakit, yaşamımıza ve bedensel ve ruhsal dinginliğimize yaptığımız en büyük iyilik olacaktır.

Yoganın Yaşama Kattığı Etkiler Nelerdir?

  • Daha iyi bir sindirim sistemi ve daha dirençli bir vücut sağlar.
  • Doğru nefes alımı sağladığı için kalp krizi riskinin azalmasına yardımcı olur.
  • Panik atak, anksiyete, depresyon gibi süreçleri atlatmada yardım eder.
  • Kendine güven duygusunu artırır ve bu sayede motivasyon sahibi olmayı sağlar.
  • Kişisel gelişim alanında bireyi daha ileri taşır.
  • Ruh ve beden sağlığını koruyarak daha mutlu ve huzurlu yaşam yaratır.

Kişinin kendi gelişimine yapacağı tüm ilerlemelerin aslında yukarıda bahsettiğimiz maddelerin gerçekleşmesiyle olacağı kuşkusuz. Yoga ile tanışarak başarmak istediğimiz yolu daha hevesli, daha etkili olarak yürüyebiliriz. İnsan sağlık ve ruh açısından kendini iyi hissederse eğer bir şeyleri başarmada enerjisi ve motivasyonu olur.

Yoga, eski Hindistan dili olan Sankskritce’de “bütünleşme, bir olma” anlamına gelir. Akıl ve bedenen bütünleşmeyi ifade eden bu anlamı aslında herkes kendinde bulabilir. Öyleyse yoganın gelişimimize kattığı etkileri yok saymayarak onunla tanışmaya bir şans verelim. Gününüzün yalnızca 20 dakikasını yogaya yapmak için ayırmak ile birkaç gün içinde yaşamınızda yaptığı değişikliği fark edeceksinizdir. Öncelikle kısaca yogayı bilimsel olarak tanımak gerekir. Yoga kendi içinde 7 ayrıma sahiptir. Bunlar;

  • Raja Yoga (Ana temelinde meditasyon vardır.)
  • Karma Yoga (Hizmette bulunulan alandır. Fiil yogası da denmektedir. Geçmişte yaptığımız eylemlerin bir tepkisi vardır ve bugün yaşadıklarımız aslında geçmişte yaptığımız eylemlerin sonucudur. Her duruma verdiğimiz tepki de bu karma sistemi oluşturur.)
  • Bhakti Yoga (Hoşgörü dağıtmayı amaçlar. Bununla ilgilenen insan kalbini adar ve herkesin birbirini kabul etmesini ve hoşgörü oluşmasını diler.)
  • Jnana Yoga (Varlığımızın doğasını araştırmayı amaçlar. Bilginin, bilgeliğin yoludur. Yaşamını akıl ile sürdürenler bu yolda kendini bulurlar.)
  • Hatha Yoga (Temel fizik duruşları ve nefes kontrolü üzerinde yoğunlaşır. Bir nevi bedensel yogadır.)
  • Tantra Yoga (Yaptığımız tüm eylemlerin onurlu yönünü ortaya çıkarmayı hedefler.
  • Yoga Sutra ( Patanjili tarafından yazılmış eserlerdir ve yoganın temelini oluşturur. Burada hayal gücü, bellek ve sürekli bir biçimde yönetme şekli vardır.)

Yogayı Nasıl Yaparım?

Yogaya ilk olarak bir kursla başlamak doğru bir karar olacaktır fakat evde kendi yoga alanını yaratmak da mümkün. Çok sayıda video ve görsel bulunmaktadır. Bunlardan yararlanabilirsiniz. Kendinize hitap eden yoga alanını keşfetmekle işe koyulabilirsiniz. Daha sonrasında yoga ile ilgili bulunan kitapları araştırabilir ve en sonunda kendi yoga alanınızı belirleyebilirsiniz.

Yoganızı dilerseniz yarattığınız renkli alanda yapabilirsiniz. Örneğin kokulu mumlar ve hoş kokular ya da loş bir ışık kullanarak yoganızı daha keyifli bir ortamda gerçekleştirebilirsiniz. Hedeflediğiniz duruşları ilk başlarda yapamayabilirsiniz ancak endişelenmeyin çünkü yoga kendini keşfetmektir. Dolayısıyla hareketleri mükemmel bir şekilde yapıyor olmak sizin yogadan aldığınız keyfi azaltmayacaktır.

Kişisel gelişim ve yoga arasındaki önemi kavrayıp bu alanı hayatınıza dahil etmek için hiçbir zaman geç kalmış olmayacaksınız. Hayatınızda yarattığı farklılıkları gözlemledikçe daha da hevesli olacaksınız ve bu hevesiniz ile başarılarınızın yolunu daha mutlu tırmanacaksınız.

Yazar: Makbule İncedal