Kişisel Gelişime Kitap Etkisi
Çoğu insan kendinin daha iyi halini bulabilmek için uğraşır. Kişisel gelişim, içerisinde birçok noktası olan uzun bir yolculuktur. Bu yolculuktaki en önemli noktalardan birisi kitap okumaktır. Okumanın kişisel gelişime olan katma değeri yadsınamaz bir gerçektir. Yalnız, kişisel gelişim konusuna artan ilgi maalesef okuma oranı ile doğru orantılı değildir.
TÜİK verilerine göre; Türkiye’de okumaya ayrılan süre ortalama bir dakikadır. İhtiyaç sıralamasında ise 235. sırada yer almaktadır. Okuma zamanları, kişinin kendi iç dünyasına yönelmesini sağlayan en özel anlardan biridir.
Düzenli Kitap Okumanın Faydaları
Düzenli olarak okumaya ayrılan bir saatin karşılığı sürekli gelişimdir. Başarılı insanların hayat hikâyelerine baktığınızda, hepsinin ne denli bir kitapsever olduğunu görürsünüz. Her biri günün belirli saatlerini (Elon Musk günde 10 saat okuduğunu söylemiştir.) okumaya ayırdıklarını ifade eder. Bu tarz önemli kişilerin biyografilerini okumak kişisel gelişim yolculuğunuzda rehber görevi görür.
Bir diğer açıdan okumak, beyinin daha hızlı çalışmasını sağlar. Dışarıdan aldığı her bilgi beynin daha hızlı tepki vermesine neden olur. Sürekli okuyan kişilerin problemler karşısında çok daha hızlı çözüm buldukları gözlemlenmektedir. Bunun yanında kitap okumak zekayı güçlendirir. Okumak hayal gücünü tetikler, tetiklenen hayal gücü üzerinden ne kadar süre geçerse geçsin unutulmayan eserler ortaya çıkartır. Kafka’nın ‘Dönüşüm,’ kitabı bu açıdan önemli bir örnektir.

Daha Doğru İletişim İçin Kelimeler Neden Önemli
Daha doğru bir iletişim için günde 300 kelimeden fazlasına ihtiyaç var. Türkçe kelime bakımından oldukça geniş bir lisan olmasına rağmen, yapılan araştırmalar konuşma dilinde kullanılan kelime sayısının ortalama 300 kelime civarında olduğunu gösterir. Bunun en önemli nedeni kitap okuma oranının düşüklüğüdür. Okumak günlük kelime dağarcığını artırır. Akıcı konuşarak kişinin kendisini daha net ifade etmesini sağlar. Özellikle profesyonel hayatta olan olumlu etkisi göz ardı edilemez. Okumak analitik zekânızı güçlendirir ve birçok iş alanında başarı yakalamanızı sağlar. Çalıştığınız ya da uzmanlaşmak istediğiniz alanda sizi daha yetkin bir hale getirir.
Okuyarak bir çeşit zihin teorisi egzersizi yaparsınız. Hayatınızda olan kişilerle empati kurma yetimiz güçlenir. Özellikle kurgu romanları bu bağlamda büyük katkı sağlar. Gündelik hayatta karşılaşılan kişiler ile daha güçlü bir iletişim kurmayı sağlar. Gelişen yorumlama yeteneği sayesinde nokta atışlarında bulunur. Sizinle aynı bakış açısını paylaşan kişiler ile bir araya gelirsiniz. Kitap kulüpleri, okuma günleri ve hatta hızlı okuma kursları ya da internet üzerinden okunulan kitapların paylaşıldığı, tavsiyelerde bulunulan siteler(goodreads bunlardan bir tanesidir.) sayesinde birçok kişi ile sürekli iletişim halinde kalırsınız.
Kitap Okumanın Önemi
Psikolojik hastalık süreçlerinde kitap okumanın önemli rolü bulunmaktadır. Tüm fiziksel hastalıkların alt yapısında psikolojik etmenler olduğu söylenir. Düşünce Gücüyle Tedavi kitabı bu açıdan iyi bir örnektir. Yazar Louise L Hay, fiziksel hastalıkların psikolojik karşılıklarını ve onları iyileştirme yöntemlerinin neler olduğunu anlatır. Okumak stres ile başa çıkmada etkili bir yöntemdir ve bu bağlamda uygulanmakta olan bir terapi yöntemi bulunmaktadır; bibliyoterapi.
Antik Thebes Kütüphanesinin girişindeki bir kitabede “ruhun iyileştiği yer,” yazmaktadır. Bibliyoterapi tedavisi bu çağlarda ortaya çıkar. Kişiyi ruh haline uyacak doğru kitap ile buluşturarak, içine düştüğü sıkıntıları çözme yollarını görmesini sağlar. Bu sayede birey duygularını keşfederek yaşadığı kırılmaları onarabilir ve farklı bir bakış açası kazanabilir.
Her kitap farklı dünyaları görmeyi sağlayan yeni bir penceredir. Bilgi rüzgarları estirir zihinlerde. Çok gezen mi bilir yoksa çok okuyan mı? Bu klasik soruya en güzel cevabı İlber Ortaylı vermiştir; “çok gezerken, çok okuyan.”
YAZAR: ÇAĞLA ÖZKAN
Kişisel Gelişim Nedir?
Kişisel gelişim, içerisinde birçok noktası olan uzun bir yolculuktur. Bu yolculuktaki en önemli noktalardan birisi kitap okumaktır.
Türkiye’deki Okuma Oranları Nasıldır?
TÜİK verilerine göre; Türkiye’de okumaya ayrılan süre ortalama bir dakikadır. İhtiyaç sıralamasında ise 235. sırada yer almaktadır.
Düzenli Kitap Okumanın Faydaları Nedir?
Düzenli olarak okumaya ayrılan bir saatin karşılığı sürekli gelişimdir. Başarılı insanların hayat hikâyelerine baktığınızda, hepsinin ne denli bir kitapsever olduğunu görürsünüz.