Kitap Deryası: Sonsuzluğa Yüzmek
Öyle bir yer düşünün ki ucu bucağı olmasın. Sonunda düz bir duvara varmayacağınızı kesin olarak bildiğiniz hayal dünyanızı kaf dağına çıkartacak yeni insanlarla tanışıp birçok hikayeye dahil olacağınız bazen bir suçluya üzüleceğiniz bazen bir mazluma ağlayacağınız uçsuz bir deniz.
Öyle bir yer düşünün ki ucu bucağı olmasın. Sonunda düz bir duvara varmayacağınızı kesin olarak bildiğiniz hayal dünyanızı kaf dağına çıkartacak yeni insanlarla tanışıp birçok hikayeye dahil olacağınız bazen bir suçluya üzüleceğiniz bazen bir mazluma ağlayacağınız uçsuz bir deniz.
Kitap Deryası
Kimi zaman bir profesörün kaleminden okuduğunuz, günlük hayatta işinizi kolaylaştıracak bilgiler öğreneceksiniz. Kimi zaman da bir şiir çıkacak karşınıza aşkı ve sevgiyi sorgulayacaksınız. Evet, burası kelimenin tam anlamıyla sonsuz bir kitap deryası.
Bize sınırsız fayda sağlayan Kitap deryası bu kadar mahzun bırakılmayı hak etmiyor. Kişisel Gelişim ve Kitaplar arasında iyi bir ilişki vardır. Bunun sebeplerini, neler yapılabileceğini ve okumanın faydalarını ayrı başlıklarda açıklamaya çalışalım.
Toplumumuzda Kitap Okuma Oranı Neden Zayıf?
Temele baktığımızda küçük yaşta başlayan ezberci ve dayatma tabanlı eğitim sistemi önemli bir neden. Okuma-yazma bilmeyen kişi sayısının azımsanmayacak kadar çok olması da diğer etkenlerden. Çeşitli sebeplerden okuma-yazma öğrenememiş kişiler kaç yaşında olursa olsun bunun bir sebep olmadığını idrak ettiklerinde ilk olarak okuma-yazma öğrenerek girişimde bulunmalıdırlar.
Kitap deryası sonsuzluğunda yüzmeye istekli olunduğunda engelleri aşmak kimseye zor gelmeyecektir. Türkiye’de okuma oranındaki düşüklüğün giderek artmasını aile, sosyal çevre, kültürel ve kişisel sebepler, zaman, sosyal medya gibi birçok nedene bağlamak mümkün. Örneğin, bir ailedeki ebeveynlerin kitap okuma alışkanlığı yoksa çocuklara da bunun aşılanması tek başına yeterli olmayacaktır. Çocuklar günlük yaşamı büyük ölçüde anne-babalarını taklit ederek öğrenirler.
Eğitim Ailede Başlar
Sosyal medya faktörünü ele aldığımızda burada geçirilen vakit kayıp olarak görünmezken, kitap okumaya vakit kaybı deniliyor. Okumaya zaman bulamayıp, sosyal medyada gördükleri bazı kitap alıntılarını sayfasında paylaşmaktan geri kalmayanlar oldukça fazla. Üstelik alıntı yaptıkları bazı sözler ve metinlerin bilgi kirliliğinden kaynaklı alakası olmayan isimlerle anılmasına yol açabiliyorlar. Oysa alıntının yer aldığı kitabı alıp okumak Kitap deryası kapılarını kendilerine açmış olacaktır.
Okuma Alışkanlığı Nasıl Kazanılır?
Öncelikle yaş vurgusunu tekrarlayarak belirtmeliyim ki yaşınız kaç olursa olsun size fayda sağlayacak yeni alışkanlıklar edinmekten kaçınmamalısınız. Kötü alışkanlıklarınız varsa bunları iyiye çevirmenin size olumlu katkıları olacaktır. Diyelim ki yalnızlıktan, kederden veya herhangi başka bir sebepten sigara içiyor ve bırakmak istiyorsunuz. Sigara içeceğiniz zamanları kısa da olsa Kitap deryası sonsuzluğuna ayırırsanız devayı sigarada değil kitaplarda bulursunuz.
Bilirsiniz 21 gün kuralı vardır. Alışkanlıklar beyinde 20 günlük sürede oluşur ve 21’inci günde alışkanlık edinmiş oluruz. Burada önemli olan 20 gün boyunca eylemi aksatmamaktır. Bu bilimsel veriyi baz alırsak Kitap deryası keşfine başlamak hiç zor değil. Seveceğinizi düşündüğünüz bir kitaptan başlayarak her gün en az 20 sayfa okumaya vakit ayırırsanız yolculuğunuz başlamış olacak.
Tabii okuduğunuz kitaptan zevk almak önemli bir husus. 50 sayfadan sonra hala sevmediğiniz bir kitabı sürdürmek yerine hevesinizin kırılmaması için başka konu veya türde kitap seçmenizi öneririm. Okuma alışkanlığı özellikle stres altında çalışan bireylerin bununla başa çıkmaları için en güzel yöntemdir.
Kitap Okumanın Faydaları
Kitap deryası sonsuzluğunda, kelime dağarcığınızı arttırır, hafızanızı güçlendirir, bakış açınızı ve zekanızı geliştirirsiniz. Günlük hayatın sorunlarından bir nebze uzak kalmanıza imkan sağlar. Örneğin, elektrik kesintisi ya da internet bağlantısının gitmesi sizi eskisi gibi olumsuz etkilemez. Kitap deryası sizi mum ışığında da okuyabileceğiniz dünyaya davet etmek için bir sebep yarattı diye düşünürsünüz. Korkmayın bu deryada mumunuz sönmeyecek. Kitap deryası aklınıza gelebilecek her konuda yazılmış binlerce roman, hikaye, deneme, makale, şiir vb. okumak için sonsuz hakkınız olan bir dünya. Bu harika bir imkan değil mi?
- Peyami Safa’nın psikolojik tahlillerini,
- Oğuz Atay’ın tutunamayıp Tehlikeli Oyunlar oynamasını,
- Sabahattin Ali’nin başkaldırı hikayelerini
- Jean Christophe Grange’in sürükleyici kalemini,
- Franz Kafka’nın böceğe Dönüşümünü,
- Dostoyevski’nin verdiği Yer Altından Notlarını
ve daha nicelerini okumak için yeterince geç kaldınız.
Hayat kısa okunacak çok kitap var. Öyleyse Cemal Süreyya’nın naif dizelerinde karşılaşmak dileğiyle.
Yazar: Berna Mahmutoğlu