Kitap Okuma Alışkanlığı

İnsan okuyarak kendini geliştirir. Kitap kahramanıyla beraber iç içe geçip onunla hayal eder, korkar, eğlenir, üzülür ve gezersiniz. Kitabın tamamından zevk almak bunlarla beraber gerçekleşir.

İnsan okuyarak kendini geliştirir. Kitap kahramanıyla beraber iç içe geçip onunla hayal eder, korkar, eğlenir, üzülür ve gezersiniz. Kitabın tamamından zevk almak bunlarla beraber gerçekleşir. İyi bir kitap insanın hayatını etkiler. İşte siz de kitap okuma alışkanlığı kazanmak için keyif alacağınız, ağzınızda bir parmak bal çalacak kitapları tercih edin. Bu sayede kolayca kitap okuma alışkanlığı kazanabilirsiniz.  Kitap okuma alışkanlığı insanın kendini geliştirme yollarından biridir. Çünkü bilmediğimiz kelime öbekleri, sözcükler, yabancı kelimeler, isimlerle karşılaşırız.

Kitabı da doğru şekilde anlamak için araştırıp not etmeye başlarız. Bu sayede artık eskisi gibi konuşmadığınızı, eskisi gibi düşünmediğinizi ve eskisi gibi yazmadığınızı fark edersiniz. Böylece karşınıza yeni bir dünya açılır. Kitap okuma alışkanlığı ile nefes aldığınızı bile hissedersiniz.  Ancak kitap okumak herkes için aynı derecede çekici olmaz. Bu yüzden kitap okumak için motivasyon kaynakları belirlenmelidir.

Televizyonun Yerini Değiştirmek

Televizyon insanı kara delik gibi içine çeker. Sürekli yeni bir şeyler izlemek için sizi hipnotize eder. Bu neden kaynaklanır? Televizyonu tam kanepenin karşısına konumlandırırız. Eve geldiğimiz zaman ses olsun diye açılan televizyonlardan dolayı kitap okuma alışkanlığı zedelenir. Bununla başa çıkmak için televizyonun yerine güzel bir kütüphane koymaktır. Bu sayede eve geldiğimiz zaman kitap okumak için motivasyon bulabiliriz. Nitekim kolayca kitap okuma alışkanlığı kazanabiliriz.

Yıllık Plan

Yeni yıla girmeden önce kendimize okuma hedefi belirleyip bir liste hazırlamalıyız. Ancak bu listeyi yaparken ki en önemli nokta gerçekten okumak istediğimiz kitapları okuma listesine eklemektir. İçeriğini bilmediğimiz, adını ilk kez duyduğumuz kitapları yıllık plana eklemek daha az okumamıza sebep olabilir. Bu yüzden liste hazırlanmadan önce kitap okuma alışkanlığı kazandıracak kitaplar titizlikle seçilir ki doğru bir okuma yapabilelim.

Her Gün 40 Sayfa Kuralı

Kitap okumanın en büyük düşmanı televizyondur. İnsan kitap okumak yerine televizyon izlemeyi daha cazip bulur. Çünkü insan gün boyu yorulduğu için kitap okumak onu cezbetmez. İşte bununla başa çıkmanın en kolay yolu her gün 40 sayfa kitap kuralı koymaktır. Beynimiz kitap okurken kaç sayfa daha okumamız gerektiğini düşünür. Bu durum insanı strese sokar. Ancak her gün 40 sayfa kitap okumaya kendimizi alıştırırsak bu duruma beynimiz de alışır. Bu sayede kitap okurken yorulacağımızı düşünmek yerine ne kadar keyif alacağımıza beynimiz odaklanır. İşte tam da şu anda okumak istediğin kitabı açıp ilk 40 sayfasını okumayı hedefle! Böylece kolayca kitap okuma alışkanlığı kazanın.

Tek Tek Kitap Almak

Hayatımıza internetin girmesiyle beraber online olarak alışveriş yapar olduk. Kitap satın alma alışkanlığımızı da bu durum etkilemeye başladı. Online olarak kitap alışverişi yaparken 8-10 kitabı satın alırız. Ancak kitapları elimize aldığımız zaman gözümüzde dağ kadar büyük görünür. İşte kitap okuma alışkanlığı bu şekilde etkilenir. Bunun karşısına geçmek için tek tek kitap almak gerekir. Çünkü kitapları bir yığın halde görmek yerine tek tek görmek hem zihnimizi hem de psikolojimizi rahatlatır.

Kitap Taşımak

Kitap okuma alışkanlığı yanınızda kitap taşıyarak kazanılır. İstanbul gibi metropolde yaşamanın belli zorlukları var. Trafik ise burada yaşamanın en zor tarafı. Kitap okumak için motivasyon kaynağı istiyorsak bunlardan biri de yanımızda daima kitap taşımak olmalı.

Banka kuyruğunda, ders aralarında, otobüste, metroda, trende boş durmak yerine okuyabildiğimiz kadar sayfa kitap okumalıyız. Ancak kitap okumanın gösteriş olduğunu düşünün toplum yüzünden okurlar kitapları toplu taşımada okumak yerine telefonla oynamayı tercih eder oldu. Ancak bu gibi durumların bizi yıldırmasına izin vermeyip toplu taşımada daha çok kitap okuyalım.

Yazar: Nisanur Arlı