Kötü Yöneticiden Eğitim
Kendinizi geliştirmeyi bırakmayın. Yönetici pozisyonlarına gelebilmek ve iyi bir lider olabilmek için liderlik, yönetim, müşteri ilişkileri ve iletişim üzerine gibi farklı konularda eğitimler alın.
Ülkemizde “kötü yönetim/yönetici” faktörü istifa nedenlerinin başında yer alıyor. Öte yandan aynı sebepten kişiler işlerine, mutsuz bir şekilde devam ediyor ve başarısız oluyor. Kişilerin kötü yönetici olmasının en büyük nedeni ise eğitim eksikliğinden kaynaklanıyor. Günümüz şartlarında yönetici seçme şansımız yok. İşten ayrılma seçeneği de büyük riskler taşıyor. Peki, bu durumu profesyoneller nasıl yönetiyor?
Kötü Ve Başarısız Kavramı
Bu durumda ilk olarak sabırlı olmalısınız. Mevlana'nın dediği gibi: “Ehil olmayana sabretmek ehil olanları parlatır.” Bununla birlikte yöneticilerinizin o konumlara kolay bir şekilde gelmediğini unutmayın. Öte yandan kötü ve başarısız kavramlarını iyi tanımlamanız gerekiyor. Hala kötü bir yöneticiye sahip olduğunuzu düşünüyorsanız gelecekte sizin de bir yönetici olacağınız faktörünü atlamayın. Ve bu durumunuzu avantaja çevirin.
Onlardan da yapılmaması gerekenleri öğrenin. Böyle bir tecrübeyi de hiçbir yerde edinemeyeceğinize eminim. Kötü, başarısız, yanlış ve hatalı olduğunu düşündüğünüz her şeyi not edin. Bu tür deneyimleri not edeceğiniz bir defteriniz olsun. Size o defterin ileride çok yardımı dokunacak. Bu defter kariyerinizde ve zor durumlarda size bir yol gösterici olacaktır.
Lider Olun
Kariyerinizde müdürlüğü değil de lider olmayı hedefleyin. Kimse bir müdür istemez ancak herkes bir lider ister. Peki, iyi bir lider nasıl olunur? Yoksa bile artık yukarıda bahsettiğimiz defterinize aşağıdakileri not edebilirsiniz. Lider olabilmek için çok çalışmanın yanında zaman yönetimini iyi yapabilmelisiniz. Günlük ve haftalık programlarınız planlı olmalı.
Çözüm odaklı olun. Sorunlara çözüm getiren kişiler yönetici pozisyonlarına getirilir. Problemleri yönetici olduktan sonra da çözmeye devam edin. Ekibinizin içinde olun. Yöneticiler ekibinin başında ve onlarla hareket ettiğinde lider olurlar. Lider operasyona girerse sihir oluşur.
Eğitim Şart
Kendinizi geliştirmeyi bırakmayın. Yönetici pozisyonlarına gelebilmek ve iyi bir lider olabilmek için liderlik, yönetim, müşteri ilişkileri ve iletişim üzerine gibi farklı konularda eğitimler alın. Eğitim bilgi getirir. Bilgi, itibar. İtibar ise tüm kapıları açar. İyi bir dinleyici olmalısınız. Hem ekip üyelerinize hem de müşterilerinize karşı. Motive edici olun. Motivasyon başarıya teşvik eder.
Başarı istiyorsanız başarının gerçekleşeceği ortamı yaratmalısınız. Kendinizi ve ekibinizi devamlı motive edin. Hata üzerine konuşmayın. Herkes hata yapabilir, siz bile. Hata üzerine konuşmak yerine, ekibinizle birlikte hatayı düzeltecek çözümler üretin. Azarlamayın, yol gösterin. Ekibinizdeki kimseyi hatasından dolayı paylamayın. Siz bir lidersiniz! Ona doğru yolu gösterin. Hatasını düzeltmesi için teşvik edin. Mutlaka bu konuşmayı da yalnızken yapın ve kimseye bahsetmeyin.
Öğreterek Yönetin
Ekip üyelerinize bir şey yapmasını söylemeyin. Nasıl yapılacağını öğretin. Bu sonrasında aranıza katılacak yeni personellere işlerin nasıl yapılacağını göstermek için eğitim verebilecek kişilere sahip olmanız demektir. Öte yandan sizin bir üst konuma geçmeniz için de yerinizi dolduracak kişiler yetiştirmek anlamına gelir. Keyifli bir ofis ortamı yaratın. Çalışanlarınız ve müşterileriniz, ofisinize geldiğinde o havayı hissetsin.
Favori personel seçmeyin. Bu ekip üyeleriniz arasında sıkıntı oluşturur. Size ve işlerine olan güveni azaltır. Onların gözünde siz favori olun. Yukarıdaki tavsiyelerle birlikte en önemlisi lider olmak için hiç kimseyi yönetmeyin, sadece kendinizi yönetin. Yönetimi ve yönetebilmeyi öğrenmek için mümkün olduğunca her seminere ve haftalık eğitim programlarına katılın. Başarılı yöneticilerin ve iş adamlarının tecrübelerini paylaştığı kitaplar okuyun. Bu konular üzerine eğitim veren birçok kurum bulmak mümkün. İstanbul İşletme Enstitüsü’nden ücretsiz olarak alacağınız Liderlik ve İşletme Yöneticiliği Eğitimi ile kariyerinize bir katkı sağlayabilirsiniz.
Yazar: Güven Sevkan Çakır