Liderlik İçin Önce Kendinle Tanış

Bir kişiye, bir gruba veya bir topluma lider olabilmenin sırrı kendimize ne kadar liderlik edebildiğimizde gizlidir. İnsanlar her zaman liderlerin, yönettikleri insanları ya da topluluğu ne kadar tanıdığıyla ilgilenmişlerdir

Liderlik hayatımızın büyük bir bölümünde rol olarak bize verilmiş olmasına rağmen farkında olmadığımız yalnızca iş dünyasıyla bağdaştırmakla hata yaptığımız kavramın adıdır. Liderlik giysisinin bize uyup uymayacağı dar mı yoksa bol mu geleceği ancak ve ancak benliğimize ilişkin farkındalığımızla belli olabilir. Nasıl mı?

Kimim Ben?

Samimiyetinizle başbaşasınız. Kendinizi tanıyor musunuz ya da ne kadar tanıyorsunuz? Kim olduğunuzu biliyor musunuz? Yeteneklerinizi, iradenizi, azminizi veya sabrınızı derecelendirebiliyor musunuz? Vücut dilinizin neler söylediğinin farkında mısınız? Kimsiniz? Bu soruların cevaplarını biliyorsanız cevaplarınızın doğruluğundan ne kadar eminsiniz? Çevreniz sizi nasıl tanımlıyor? Onların cevapları ile sizin cevaplarınız uyuşuyor mu? Zıtlıklar olduğunu tespit ettiniz, tavrınız ve tutumunuz bu duruma karşı nasıl olur?

Kendinle Tanış

Bir kişiye, bir gruba veya bir topluma lider olabilmenin sırrı kendimize ne kadar liderlik edebildiğimizde gizlidir. İnsanlar her zaman liderlerin, yönettikleri insanları ya da topluluğu ne kadar tanıdığıyla ilgilenmişlerdir. "Personelinizi tanıyor musunuz?" Klasik soru budur. Oysa iyi bir lider öncelikle kendisine liderlik edebilen insandır. Aslında soru şu şekilde olmalıdır: "Kendinizi tanıyor musunuz?"

Bu sorunun doğru cevabına ulaşabilmek için bir çalışma yapalım. Klasik soru ile yola çıkalım: "Personelinizi tanıyor musunuz?" Herhalde hangi lidere sorarsak soralım cevaben "Evet" diyecektir. İşte tam burada, "Evet" cevabının sizin için ne manaya geldiği önem kazanır.

Liderlik ettiğiniz personelinizin adını, soyadını, memleketini bilmek midir tanımak yoksa yönettiğiniz topluluk içerisinde başka bir personeli ödüllendirdiğinizde tanıdığınızı söylediğiniz insanın aklından geçebilecek düşünceler ile duygu ve hissiyatındaki değişimleri öngörmek midir? Peki sizin bunu hissedebilme dereceniz nedir?

Kendini tanımayan veya kendini kendine doğru anlatmayan insan yanlış yola sapmış bir araba gibidir. Ya gideceği mesafeyi uzatıp hedefine geç varacak, ya hiç varamayacak, belki de tam tersine uzaklaşacaktır. Benim cevap vermekte en çok zorlandığım soru hep şu olmuştur. "Bana veya bize biraz kendinden bahseder misin?"

Değişik yer, zaman ve durumlarda, değişik insan, toplum ve kültürlerin içerisinde, değişik ruh hallerinde bulunduğumdan, her farklı pozisyon için değişik tavır, tutum ve davranış sergileyen "ben" nasıl olur da bu soruya tam manasıyla doğru tanımını hak edecek bir cevap verebilirim! İnsanoğlu öyle bir varlık ki hayatındaki her bir değişken, onun tavır, tutum ve davranışını da değişken yapıyor. Neredeyse hiçbir anın eşi benzeri yok.

Yaşadığımız her durum kendi içinde değişkenlikler barındırıyor. O zaman bu benzersiz sahneler içinde öyle prensiplere sahip olmamız gerekir ki, bizi biz yapan nitelikleri doğru tanımlayarak yönettiğimiz topluma liderlik edebilelim.

Kabullenme

Kendimizi kabullenmedeki başarımız hayatımız boyunca vereceğimiz kararlara, toplum içinde takınacağımız tavır, tutum ve davranışlara doğrudan etki edeceğinden mutluluğun kapısını açacak anahtar gibidir ve çok çok önemlidir. Nasıl mı? Çok basit!

  • Kabullenme = Özgüven
  • Özgüven = Doğru karar
  • Doğru karar = Başarı
  • Başarı = Mutluluk

Kendimizle tanışmaya başlamak taşıdığımız liderlik ruhunu keşfetmek anlamına gelir. Sınırsız özelliklerimiz arasında mutlaka liderlik vardır. Ancak liderlik ve yönetim becerileri için bu durumu keşfedebilmek ve kendimizle tanışmamızla mümkün olur.

Yazar: Murat Çelik