Mutlu Bir Hayat İçin Kusura Bakın
Hayatımızdaki sosyal ilişkiler her açıdan gerçekten yararlıdır. Çevresiyle sosyal olanlar daha uzun ve sağlıklı yaşamaktadırlar.
Sağlıklı ve mutlu bir hayat geçirerek uzun yıllar yaşamayı hepimizin istediğinden eminim. Bunun nasıl olacağını hiç düşündünüz mü hiç? Hayatımız boyunca sağlıklı ve mutlu olmamızı sağlayacak şeylerin neler olduğunu düşünürsek hepimizin aklına onlarca şey gelecektir. Ailemiz ve hedeflerimiz ilk aklımıza gelenler arasında.
Hedefleri Gerçekleştirmek
Hedeflerimizi gerçekleştirmek için sarf ettiğimiz çabalardan sonra istediğimizi elde etmenin ve başarmanın verdiği keyif hepimizi mutlu eder. Ancak bu mutluluğun ne kadar süreceği ise kesin değildir. Kimimiz için kısa kimimiz için uzun sürecektir elbette. Bu mutluluğun sonrasında yeni hedefleri gerçekleştirmek için normal bir hale bürünecektir. İçerisinde yaşadığımız şartlarda daha çok çalışarak ve çabalayarak hedeflerimize ulaşacağımıza inanırız. Ya da sistem buna inanmamızı sağlamaktadır.
Ancak herkesin gerçekleştirmek istediği hedeflerin gerçekleşme olasılığı bu stresli ve yoğun yaşam koşullarında pek mümkün olmayabilmektedir. Hedeflere ulaşmanın yolları her kişi için farklıdır. Eşit koşulların olmadığı bu yarışta bazen hedeflerimizi törpülememiz gerekebilmektedir. Herkesin eşit şartlarda bulunmaması sebebiyle bu durum mutsuzluğu da beraberinde getirerek davranışlarımıza ve hayatımıza da yansımaktadır. Bunu yaşamamak için yıllar içerisinde yaptığımız seçimlerin ve tercihlerin neler getireceğini düşünerek hayatımızı geçiririz.
Harvard Yetişkin Gelişimi
Peki; bu yaptığınız seçimleri ve tercihleri zaman içerisinde irdeleme fırsat bulup geleceğinizi şekillendirebilseydiniz kalan ömrünüzde mutlu olmak için neler yapardınız? Böyle bir şeyin elbette mümkün olmayacağını biliyoruz. Ancak yazının başında sorduğum soruyla ilgili uzun yıllardır devam eden bir araştırma sayesinde çeşitli cevaplara ulaşılmıştır.
Harvard Yetişkin Gelişimi adı verilen bu çalışmada 75 yıldır 724 erkeğin hayatını irdeleyerek ömürlerinde yaptıkları davranışlarla elde ettikleri başarıların ve mutlulukların temelinde nelerin yattığı araştırılmıştır. Bu çalışma içerisinde iki ayrı gruba ayrılarak farklı özelliklerde ve şartlardaki bireylerin hayatlarındaki gelişimleri her iki yılda çeşitli sorular sorularak takip edilmiştir.
75 yıllık projenin 4. yöneticisi olan Robert Waldinger sağlıklı ve mutlu bir hayat için nelerin gerektiği konusunda ulaştıkları en net sonucun iyi ilişkilerden geçtiğini ifade etmektedir. “İyi ilişkiler bizi daha mutlu ve sağlıklı tutmaktadır!” diyor ve araştırma sonucunda ilişkilerle ilgili ortaya çıkan şu 3 önemli sonucu bizimle paylaşıyor;
Sosyal İlişkilerin Yararı
Hayatımızdaki sosyal ilişkiler her açıdan gerçekten yararlıdır. Çevresiyle sosyal olanlar daha uzun ve sağlıklı yaşamaktadırlar. Daha yalnız olan insanların daha mutsuz olduklarını, sağlıklarını orta yaşlarda kaybederek beyin fonksiyonlarında daha erken geriliklerin meydana gelmesi sebebiyle mutlu insanlara göre daha kısa yaşadıklarını söylüyor. Yalnız olmaktan keyif alırken kalabalıkların içerisinde yalnızlığın nelere yol açtığını buradan daha net anlayabiliyoruz.
Kalabalık bir çevre içerisinde olabiliriz. Ancak hepimiz biliyoruz ki kalabalıkların içerisinde de kendini yalnız hisseden onlarca kişi var. İşte burada sahip olduğumuz kabalıkla yaşadığımız ilişkinin mahiyeti de önemlidir. İyi ve samimi ilişkiler bizi yaşlılığın getireceği çeşitli sonuçlardan korumaktadır. Tüm bunlarla birlikte sahip olduğumuz iyi ilişkiler sadece vücudumuzu değil beynimizi de olumlu yönde etkilemekte ve korumakta olduğu yapılan çalışmadaki sonuçlardan anlaşılmaktadır.
Mutlu Olmak
75 yıllık Harvard Yetişkin Gelişimi çalışması sonucunda en başarılı olan insanların aile arkadaş ve toplumla olan ilişkilerinin iyi ve gelişmiş olduğu ortaya çıkmaktadır. Hayatımızda yaşadığımız ancak mutsuz olduğumuz şeyleri tecrübe olarak nitelendiriyor, keyif alıp mutlu olduklarımızı ise her zaman hatırlıyoruz. Bunu yaparken tüm olumsuzlukları ve kötü anıları biriktirmemeliyiz. Yoksa erkenden gidebiliriz.
O yüzden hayatımızı yarın yokmuş gibi yaşarken mutlu olmak için neler yapabileceğimizin farkına varmalıyız. Her şeye çokça zamanı olduğunu düşünüp zamanınızı tüketenler yerine iyi ki diyeceğiniz anıları biriktirmek gerekiyor. O yüzden “sonradan bilinen kıymetin, kaybettikten sonra farkına varılan değerin, kaçırılan heveslerin telafisi olmaz. Bence kusura bakın ve mutlu olmanın keyfini çıkarın! Yoksa bu hayat başka türlü çekilmez.
Yazar: Ercan Alkaya