Neden Zamanımız Yok?

Bu aralar çevremden en çok duyduğum 'zamanım yok' yakarışı. Neden sevdiğimiz şeylere hayallerimize aylardır tamir bekleyen eşyalara o çok almak istediğimiz şeye neden zaman ayıramıyoruz? Zaman akıp giderken hepimizin yaptığı hatalara nasıl düşüyoruz?

Hangi Kaynaklardan Faydalanamıyoruz?

Hayallerimize giden yolda zamanı daha verimli kullandığımız da nasıl daha keyifli doyumlu bir hayat yaşayabiliriz? En çok yaptığımız hatalardan biri ekran da geçirdiğimiz bilinçsiz zaman. Telefon, tablet, bilgisayar gibi aletlerde faydasız bir şekilde kullanıyor oluşumuz. Kendimizi sosyal medya hesaplarımıza oyunlara, arkadaş gruplarında, Whatsapp yazışmaların da zaman öldürürken yakalıyoruz. En çok düştüğümüz tuzak da bu aslında. Telefonlarımız uygulamaları kaç saat kullandığımızı gösteriyor. Bu uygulamalara kısıtlama getirebiliriz. Bizim için daha faydalı uygulamalar yükleyerek sosyal medya hesapları yerine, yeni bir dil öğrenmek için zamanımızı doğru yönde kullanabiliriz. Ya da bazen bu uygulamaları birkaç gün telefonumuzdan silmek işe yarayabilir.

Zamanı Yönetememek

Bir diğer zamanı yönetememe sorunlarımızdan biri de arkadaş çevremiz. Etrafımızı daha faydalı olabilecek arkadaşlarla donatırsak hem hayallerimize giden yolda çok daha fazla destek görürüz. Hem de olaylara bakış açımızı değiştirecek entelektüel birikime sahip kişiler ile olmak hayatımızı daha doyumlu yaşanır hale getirebilir. Çevremizdeki insanların varlığı yapmak istediğimiz şeye adım atarken her seferinde geri adım atmamıza sebep olabilir. Arkadaşlarımıza hayır diyemiyor oluşumuz zamanımızı öldürmemize sebep olur.

İş yerinde kıdem atlamak isterken her gece arkadaş sohbetleriyle geçen kayıp zamanlarınıza yol açar. Hayır dediğiniz her gece sadece bir saat İngilizcenizi geliştirmeye zaman yaratmanız bir yılın sonunda sizi istediğiniz noktaya getirecektir. Değiştirmek istediğiniz iş üzerinde, bir yıllık plan oluşturmak. Eksiklikleriniz üzerinde kendinizi geliştirmeniz hayallerinize giden yolda doğru adımlar atmanızı neden olacaktır. Zamanı doğru kullandığımız da o çok istediğimiz işe sahip olma şansını yakalarız. Daha fazla seyahat ederek farklı kültürlerden besleniriz.

Ertelemek Bir Hatadır

Ertelemek zaman yönetiminde en çok yaptığımız diğer hatalardan biri. En ufak bir şeyi ertelemek bile sizin sürekli içinizi kemirecek. Hiç bitmek bilmeyen tekrarlayan içimizi kemiren enerjimizi tüketen şeyler halini alacaktır. Aslında yapmadığın birçok şey etrafını zincirlerle örüp hiçbir şey yapamaz hale getirir. Bu yüzden ertelediğiniz içiniz de çok zamanınızı alacağına inandığınız o şeyi artık yapmaya başlamanızın zamanı geldi. Sizin bir saat zamanınızı alacağını düşündüğünüz şey belki de sadece on dakika bitireceğiniz bir şeydir. Gün sonunda kalkıp o yaptığınız iş çoktan bitmiş ve büyük bir rahatlama getirmiş olacak. Bu size zamanım boşaldı hissi getirebilir. O yüzden mümkün olabilecek en az erteleme ile işe başlayabilirsiniz.

Ertelememek zamanı doğru kullanmaya başlamak size ilham yaratacak alanlara gitmeye itecektir. Erteleyerek mutsuzluğa düştüğünüzde canınız hiçbir şey yapmak istemez. Kendinizi eve kapanmış halde bulabilirsiniz. Sabah kalktığınız da güne yürüyüş ile başlamak sonrasında şahane bir kahvaltı çok iyi hissettirecek. Sahile inip kitap okumaya başlamak, bir şeyler yazıp karalamak ,müzik dinlemek bunları yaparken aklınıza çok farklı fikirler gelebilir. Hiç bakmadığınız açılardan olaylara bakmaya başlamış olarak kendinizi bulabilirsiniz. Böylece ertelemekten kurtulup harekete geçmek yaratıcılığınızı arttırmış olursunuz.

Zaman yönetiminde belki bir ajanda kullanmaya başlayarak işe başlayabilirsiniz. Uzun yada kısa vadeli planlar yapmak hedeflerinize giden yolda size yardımcı olacaktır. Böylece zamanı planlamak aslın da diğer taraftan ne kadar da çok zamanım varmış demenize sebep olacaktır. Akşam eve işten geldiğiniz de size sadece üç saatlik bir zaman kalmış olsa da bu zamanı iyi değerlendiriyor olmanız daha kaliteli bir yaşam elde etmenize neden olacaktır. Şimdi bunların hepsini biliyor olabilirsin veya bilmediğimiz şeylerden bahset diyebilirsin. Fakat oturduğun yerden bir mucize olmasını bekleme. Harekete geç ve şikayet etmeyi bırak.

Zaman yönetimi eğitimi ile yoğun iş temposunda zamanınızı doğru ve etkin yönetmeyi öğrenmiş olacaksınız. Ayrıca bu eğitime katılarak iş hayatınızla ilgili neleri doğru, başarılı ve etkin yönetmeniz gerektiğine karar vereceksiniz.

Yazar: Gülcan Üzülmez