Nedir Bu Minimalizm?
Esas olan özgür olmak ve özgürleşebilmek. Yorucu ilişkilerden bütçenizi yoran dolaplar dolusu kıyafetten veya size uygun olmadığını düşündüğünüz işinizden.
Bu konuda size ahkam kesemem ama bildiğimi deneyimlediğimi anlatabilirim. Her minimalist kendi yorumunu katar. Sonuçta bu bir yaşam biçimi. Nasıl yaşamak istiyorsanız hayatınızı ona göre yönlendirirsiniz. Minimalistleri kategorilere ayırmak zor ama yine de sizlerle minimalizmin bir kaç türünü paylaşacağım.
Özgürleşmek Önemli Köle Olmayın
Esas olan özgür olmak ve özgürleşebilmek. Yorucu ilişkilerden, sizi ve bütçenizi yoran dolaplar dolusu kıyafetten, size uygun olmadığını düşündüğünüz işinizden. Her anlamda özgür olmaktan bahsediyorum. Özgürleşirken kendinizi kalıplara sokmayın. “Hayır ben minimalistim araba alamam”.Ya da “Bu ceket tam stilime göre ama ben minimalistim alamam” gibi. Böyle bir durum yok.
Neye ne kadar sahip olacağınız size kalmış. Sadece sahip olduklarınızın kölesi olmamanız önemli. Minimalist vizyonun katı ve esnetilmeyen kuralları ya da belli başlı kategorileri yok. Her minimalist kendi hayatına kendi yorumunu katar. Sonuçta bu sizin hayatınız ve sizin tarzınız. Ben bu kavramı biraz daha açıklayabilmek adına size kendimce oluşturduğum minimalist türlerden bahsedeceğim;
Minimalist Türleri
Estetik/basit minimalist: Estetik bir bakış açıları vardır. Modaya, sanata ve tasarıma bu bakış açısıyla bakarlar. Geniş, ferah ve aydınlık alanlardan hoşlanırlar. Hayatlarının her alanında sadelikten hoşlanırlar. Bir biriyle uyumlu ve sade tarzda giyinir, bu tarz döşenmiş alanlarda yaşamayı tercih ederler.
Meraklı minimalist: Minimalizm bir kavram ve bir yaşam tarzı olarak hoşlarına gider. . Fazlalıklardan kurtulmak ve daha düzenli bir hayata sahip olabilmek amacıyla basit ve sade yaşam tarzını benimserler ama tamamen minimalist bir yaşam sürmek amacında değildirler.
Doğal minimalist: Doğal kaynakların gereğinden fazla kullanmamaya özen gösterir. Organik ve işlem görmemiş ürünler tüketmeye özen gösterir. Doğayı ve insan sağlını tehdit eden maddelerden uzak durmaya çalışır. Doğa düşkünüdür
Spirituel minimalist: Onlara zarar verdiğini düşündüğü ilişkilerden ve yerlerden uzak dururlar. Hayata ve ilişkilerine karşı minimal ve bir tavır takınırlar. Genelde oldukça alçakgönüllü ve bilge kişilerdir.
Nitelikli minimalist: Nicelikten çok niteliğe önem verirler. Hayatlarında barındırdıkları insan ve eşya sayısından çok, kalitesine önem verirler. Ne kadar az yükün varsa o kadar özgürsündür bakış açısına sahiptirler. Paranın mutluluk getirmediğine inanır ve gereksiz gördükleri hiçbir eşyayı ellerinde tutmazlar. Az ama öz ilişkiler kurarlar. Hayatlarında az insan vardır ama bu kişilerle birbirlerine sıkı bağlarla bağlıdırlar.
Minimalizm İle İlgili Kitaplar
Bunlar benim kendi okuduklarımdan yaptığım çıkarımlar. Bana kalırsa gerçekten bunun bir tanımı yok. Birden fazla kategoriye ait hissedebilirsiniz. Ya da belki hiçbiri siz değilsinizdir. Peki ya siz kendinizi nasıl tanımlıyorsunuz, lütfen benimle paylaşın. Son yıllarda oldukça gözde bir yaşam biçimi minimalizm. O yüzden eskiye oranla kaynak bulmak da artık daha kolay.
Japon düzenleme sanatçısı Marie Kondo’nun kitabı ve videoları ve Minimalizm-Anlamlı bir yaşam kitabının yazarları Joshua Fields Millburn ve Ryan Nicodemus bu konuda akla gelebilecek önemli isimlerden bazıları. Bunun yanında internette konuyla ilgili çok çeşitli yazı ve videolar ya da minimalizm belgeseli bulabilir ve uygularken zorluk çekmeyeceğiniz adımlarla minimalist bir yaşam biçimi sürmeye başlayabilirsiniz.
Yazar: Ege Baloğlu Adar