Otelcilikte Kariyer Planlama
Otelcilik mesleğinde alt branşlar bulunmaktadır. Kariyer seçiminde bu meslek alanını seçenlerin titizlikle dikkat etmesi gereken ilk şey bu alt branşlardır.
Otelcilik günümüzde hizmet sektörleri arasında en revaçta olan meslek dallarından biridir. Dünyada ve tabii ki ülkemizde de her geçen gün artan otel sayısıyla orantılı olarak işgücü ihtiyacı da artmaktadır. Üniversitede meslek seçimini otelcilik olarak yapan gençlerin ne kadarı bilinçli bir seçim yapmaktadır. Meslekte bu konuda hüsranlar oldukça fazla görülmektedir.
Otelcilik Mesleği Nedir?
Kısaca müşterilerin her türlü ihtiyacına cevap veren hizmet sektörüdür diyebiliriz. Otelcilik mesleğinde alt branşlar bulunmaktadır. Kariyer seçiminde bu meslek alanını seçenlerin titizlikle dikkat etmesi gereken ilk şey bu alt branşlardır. Kat Hizmetleri, Yiyecek ve İçecek, Teknik Servis, Ön Büro, Satış ve Pazarlama, İnsan Kaynakları, Mutfak, Muhasebe, Güvenlik bölümlerinden oluşur. Branşların her biri ayrı ayrı beceri ve bilgi gerektirmektedir. Mesleki yeterliliği tek bir kalıba sokulmaması gereken otelcilik mesleğinin branş seçimi kariyer planlamasında çok önemlidir.
Nelere Dikkat Etmeliyim?
Meslek profesyonellerinin büyük bir ev ve evimize gelen misafirlere hizmet vermek olarak tanımladığı otelcilikte branş ayrımı olmaksızın aranan ön nitelikler vardır. Bunlar;
- İnsan ilişkilerine ve sosyalleşmeye tamamen açık olmak
- En az bir yabancı dil bilmek
- Sürekli mesleki eğitim fikrine açık olmak
Branş seçimi için ise üniversite döneminde hatta daha öncesinde bir araştırma yapmakta fayda vardır. Üniversite döneminde iki kez staj zorunluluğu bulunmaktadır. Birinci staj döneminde mümkün olduğunca fazla branşta deneyim kazanmak otelcilik kariyer planlaması için önemli bir adımdır.
Hangi Branşa Yatkın Olduğumu Nasıl Belirlerim?
Otelcilik için kariyer planlama nasıl yapılmalıdır? Bunu bilmek ve dikkat etmek gerek. Öncelikle otelcilik alt branşlarını tekrar tekrar araştırıp profesyonellerden fikir ve tavsiye almak faydalı olacaktır. Mesleğin ve branşın avantajları ve dezavantajları ve zorlukları gibi soruların en doğru yanıtı profesyonellerden gelecektir. Her birinden kısaca örnek vermemiz gerekirse;
Mutfak : Mutfak bölümünde gastronomi bilgisi, yemek yapma becerisi, tabak ve sunum becerisi
Teknik Servis: Teknik servis bölümünde, teknik ve mekanik bilgi
Satış Pazarlama: Satış pazarlama bölümünde sosyal ilişkilere açık olmak, ikna kabiliyeti, pazarlama yeteneği.
Muhasebe: Muhasebe bölümünde sayısal yetenek gereklidir.
Kat Hizmetleri: Kat hizmetleri bölümünde detaycı, titiz ve fiziksel olarak elverişli olmak gereklidir.
Yiyecek ve İçecek: Yiyecek içecek bölümünde sosyal ilişkilere açık olmak, servis ve sunum becerisi gereklidir.
Otelcilik, Yiyecek İçecek, Ön Büro, Muhasebe, Kat Hizmetleri, Teknik Servis, Mutfak gibi branşlar kendi alt branşlarından oluşur. Örnek vermek gerekirse Ön Büro bölümünde Resepsiyonist, Bellboy, Rezervasyon Memuru ve Santral bölümleri.
Doğru Kariyer Planlaması Yapmak
Otelcilik mesleğini seçerken doğru kariyer planlaması yapabilmek için tüm detayları araştırmak, öğrenmek, gelecekte doğru ve iyi bir otel yöneticisi olabilmek açısından önem taşımaktadır. Bu konuda, öğrenci veya adaylar otel profesyonelleri ve mesleki STK’lardan yardım isteyebilirler. Her meslekte olduğu gibi otelcilik mesleğinde de kariyer basamaklarını teker teker aşmak, tecrübe ve tecrübe ile de zorlukları aşmayı gerektirir.
Öncelikli olarak bilinmesi ve dikkat edilmesi gereken şey bu mesleği seçiyorsanız sürekli masa başı işi yapmayacaksınız. Hizmet verdiğiniz işletmede müşterilerinizin havuz kenarında güneşlenirken siz -1.katta onlara yemek yapacaksınız ya da havuzun yanı başında onların yemek masalarını hazırlıyor olacaksınız. Ve hatta o sırada odaları temizliyor olacaksınız.
“Otelcilik mesleği aşkla yapılabilir ancak!” sözü bir şehir efsanesi değildir. Bu meslekteki zorlukları ancak meslek aşkı ile aşılabileceğinizin teyididir. Hedeflediğiniz kariyerinizde, doğru kariyer planlaması ve ardından da sabır ve sebatla hayallerinize ve hedeflerinize ulaşabilmeniz dileği ile.
Yazar: Bahtım Alptürker