Özgeçmiş Hazırlarken Dikkat Etmeniz Gereken Noktalar

Öz geçmişinize eklemek için seçeceğiniz fotoğrafta giyim tarzınız, iş dünyasının gerektirdiği sınırlar çerçevesinde sade ve aynı zamanda profesyonel olmalıdır. Erkekler için gömlek, kravat ve ceket giymeleri tavsiye edilir.

Yazı Stili

Özgeçmiş Nasıl Hazırlanmalıdır? Hangi Yazı Fontu Kullanılmalı? İçeriğin tamamında aynı yazı formatını kullanmaya dikkat edin. İlk sayfayı Calibri yazı tipi ile 12 punto yazıp diğer sayfayı Comic Sans 8 punto ile devam ettirmeyin. Sayfalar birbiriyle uyumlu olmalı. Kullandığınız yazı tipini de ciddi seçmelisiniz. Comic Sans CV için uygun bir yazı tipi değildir.

Foto Çok Önemli

Fotoğrafınızı güncel tutun. Yıllar önce çektirdiğiniz fotoğrafı CV’nizde bulundurmayın. Fotoğrafınız size uygun gelebilir, ancak yıllar içinde değişime uğramamanız pek mümkün değil. Bu yüzden, gerçekliği yansıtmayan bir fotoğraf kullanmaktan kaçının. Ayrıca, yurtdışı başvurularında gideceğiniz ülkeye göre fotoğraf kullanmanın uygun olup olmadığını araştırın.

Örneğin Amerika’da fotoğraflı bir CV hoş karşılanmaz. Irkçılığa sebebiyet vermemek için fotoğrafsız CV sık tercih edilen bir seçenektir. Öz geçmişinize ekleyeceğiniz işe uygun kişi algısı yaratacak gülümseyen fotoğrafınızla, rakip adaylar arasında bir adım öne geçebilirsiniz. Seçeceğiniz doğru fotoğraf sayesinde potansiyel işverenlerinize kişiliğiniz hakkında biraz daha ipucu verme şansını yakalayabilirsiniz. Fakat, işverende olumlu bir etki yaratması için cv’ye eklenecek fotoğrafı seçerken özenli davranmak gerekir. İşte bazı ipuçları:

Profesyonel giyim

Öz geçmişinize eklemek için seçeceğiniz fotoğrafta giyim tarzınız, iş dünyasının gerektirdiği sınırlar çerçevesinde sade ve aynı zamanda profesyonel olmalıdır. Erkekler için gömlek, kravat ve ceket giymeleri tavsiye edilir. Kadınlar ise resmi görünen bir bluz, gömlek veya ceket tercih edebilirler. Siyah, beyaz, lacivert gibi resmi renklerde giyinmek önemlidir. İşe kabul edildiğinizde ortam müsaitse daha sonra renkli kıyafetler giyebilirsiniz. Fakat öz geçmişinize fuşya elbise ile çekildiğiniz bir fotoğrafı koymanız uygun olmaz. Olabildiğince az aksesuar tercih edilmelidir. Işıltılı ve ön plana çıkan küpelerle, göz alıcı kolyelerle çekilen fotoğraflar cv’ye uygun değildir. Fotoğrafta amaç, ilgiyi yüzünüze, ifadenize ve bakışlarınıza çekmektir.

Doğal saç, makyaj ve erkekler için tıraş

Cv’ye eklenecek fotoğrafta yüzün ve ifadenin ön plana çıkması hedeflenir. Dolayısıyla hem kadınlar için ve hem de erkekler için saçların derli toplu olması önemlidir. Erkeklerin saç ve sakallarının tıraşlı olması, disiplinli ve düzenli olduklarının bir göstergesidir. Kadınlar ise makyaj yaparken parlak renklerden kaçınmalı, olabildiğince doğal bir makyajla enerjik, sağlıklı ve temiz bir görüntü sergilemelidirler.

Ulaşılabilir görünüm

Öz geçmişinizdeki fotoğrafa bakanlar, profesyonel bir görüntü ile karşılaşırken, aynı zamanda aradıkları kişinin ifadesini de görmelidirler. Bunu sağlamak için, fotoğraf çekilirken objektife doğru bakmalı, kendinizi rahat hissettiğiniz bir duruş sergilemeli ve güven veren hafif bir gülümseme ile poz vermelisiniz. Yan profilden çekilen resimleri öz geçmişinizde kullanmamalısınız.

Arka fona dikkat

Arka fon kesinlikle sade olmalıdır. Arka fonda yer alan bir manzara görüntüsü, ya da herhangi bir desen, öz geçmiş için uygun değildir. Fon renginin de dikkatle seçilmesi gerekir. Siyah, sarı gibi fonlar yerine daha soft, daha yumuşak arka fon renkleri kullanılmalıdır.

Boydan fotoğraf kullanılmamalıdır

Öz geçmişe eklenecek fotoğraflar profil fotoğrafı olmalıdır. Bütün bedeni gösteren boydan fotoğraf kullanmak gereksizdir. Belden yukarısının yer aldığı, boyutu fazla büyük olmayan, yüksek çözünürlüklü fotoğraflar idealdir.

Kısa Cv /Referans

CV’nizi kısa tutun. Hayatınızdaki her ayrıntıya yer vermeniz, CV’nizi gereksiz yere uzatarak karşıdaki kişiyi yorabilir. CV içeriğine bir ekleme yapmadan önce kendinize şu soruyu sorun, “Bu tecrübe cidden eklenmeye değer mi?” CV’nizi imla ve yazım bakımından kontrol edin. Referans kısmını uzun tutmayın. 3 kişiden fazla yazmamanız tavsiye edilir.

Deneyimler

Özgeçmiş Deneyim Bölümü Nasıl Yazılmalı? Deneyimlerinizi tarih sırasına göre yazın. En başta, en güncel deneyiminiz olmalı. Abartılardan kaçının. Mükemmel ekip üyesi gibi tanımlamalar artık eskide kaldı. Dürüst ve net olun. Süslü cümleler sadece kalabalık yapar. Başvuru yapacağınız bölümü/işi net bir şekilde belirtin.

CV’nizi online olarak gönderirken karşı tarafın da görüntüleyebileceğinden emin olduğunuz bir dosya tipinde kaydedin. Özellikle word formatı bilgisayarlarda farklılık gösterebileceği için pdf formatında göndermeniz önerilir. CV’nize ekleyeceğiniz sınav sonucu gibi dosyaların düzgünce tarandığından emin olun. Okunmayan dosyalar sıkıntı çıkarabilir.

Yazar: Emre Yaman