Pazartesi Sendromu Korkusu

Sendrom özel bir bozukluğu belirten bir arada görülen tanıyı kolaylaştıran bulgu ve belirtilerin tümü için kullanılan bir terimdir. Kelime anlama beraber koşmak olup bir belirtiden yola çıkarak diğer bileşenlerin aranmasını sağlayarak tanıda derinleşmesini sağlar.

Sendrom özel bir bozukluğu belirten bir arada görülen tanıyı kolaylaştıran bulgu ve belirtilerin tümü için kullanılan bir terimdir. Kelime anlama beraber koşmak olup bir belirtiden yola çıkarak diğer bileşenlerin aranmasını sağlayarak tanıda derinleşmesini sağlar.

Çocukluktan başlıyor

Pazartesi sendromu pazartesi gününe karşı duyulan endişe, olumsuz düşünce dikkat eksikliği, bulantı, kusma ile beraber ortaya çıkan bir durumdur. İş hayatı kaynaklı olarak görülmekle birlikte başlangıcı okul yıllarımıza kadar uzanır. Beş gündür gözlenen cuma günü akşamüstü başlayan ve hiç bitmeyecekmiş gibi görünen iki günlük tatil başlar. Okula beş kilometre uzaklıktaki köyüne gittin. Aile ortamı, ana yemeği, işlere yardım, halı dokuma, akraba ziyareti derken cumartesi geçer gider. Pazar sabahı okul telaşı başlar. Banyo yapılacak, ders çalışılacak ve ertelenen ödevler tamamlanacak.

Gaz lambasının ışığında yapılan son hazırlıklar bitirildikten sonra saat kurulur yatağa girilir. Huzursuz bir uykudan sonra sabah erkenden yola düşülür.12 yaşın adımlarıyla Senirkent Ortaokulu'na kimi koşarak kimi yürüyerek son anda İstiklal Marşı'na yetişilir. Çocuklukta başlamış olan yetişememe, hazır olamama ve başa çıkamama korkusu yetişkinlikte kendini Pazartesi sendromu olarak gösterebilir.

Günümüz insanları tekdüze hayat sürmekteler. Beş gün mesai-iki gün tatil, iş yeri-ev arasındaki koşturmaca iş stresi ile birleşince hoş geldin sendrom. Tatil günlerinin verdiği güvenli ortamda niş hayatının koşturmacasına geçişte sorun yaşanabiliyor. Sevilmeyen mesleği yapma zorunluluğu, iş doyumu olmadan parasal nedenlerle çalışma, hak ettiğinin verilmediği duygusu stres nedeni olabiliyor.

Pazartesi Sendromundan Nasıl Kurtuluruz?

Anı yaşayın ve aldığınız nefes son nefesiniz olacakmış gibi değerini bilin. Pazar gününüzü harika yaşayın. Pazar gününüzü pazartesiyi düşünerek boşa harcamayın. Hafta içindeki uyku açlığını pazar günü geç saatlere kadar uyuyarak geçirmeyin. Hafta sonları bozulan uyku düzeni biyolojik saatimizi etkiliyor ve pazartesileri daha zor uyanıyoruz. Normal hafta içi uyanma saatinizde kalkarak kendinize, ailenize, dostlarınıza ve hobilerinize zaman ayırın.

Pazar gecesi uykunuzu kaçıracak şekilde kafeinli içeceklerden, alkolden ve tütün kullanımından uzak durun. Gerekirse daha rahat bir uyku için rahatlatıcı için bitki çayları için. Pazartesi günü erkenden kalkın. Aklınıza pozitif düşünceleri getirin. Kahvaltınızı yapın, kahvenizi için, kahvaltının günün en önemli öğünü olduğunu unutmayın. İşinize yürüyerek gidin. En azından iki durak yürüyün.

Yürürken canlandırıcı müzik dinleyin. Anlaşabildiğiniz mesai arkadaşları ile çalışmak pazartesi sendromunu kolay atlatmanızı sağlayacaktır. Onlar ile iletişime geçmek ve iyi ilişkiler kurmak dışarıda da birlikte vakit geçmek kendinizi iyi hissetmenizi sağlayacaktır. İşe bakış açınızı değiştirin. Mesai ne zaman bitecek diye gözün saatte olmasın. Vakit doldurmak için değil bir şeyleri başarabildiğini kendine ispat için çalış. Bu uygulamalara karşın bir rahatlama olmadıysa probleminizi paylaşmaktan ve profesyonel yardım almaktan kaçınmayın. Bu durum size özgü olmayıp çoğumuzun yaşadığı bir haldir.

Yazar: İbrahim Öğüt