Pazartesi Sendromunu Yenebiliriz

Modern çağın buhran hali olarak bilinen Pazartesi Sendromu, beş günlük yoğun çalışma düzeni sonucunda hayatlarımızda etkisini gösteriyor. Modern çağın yaygın sorunlarından olan bu sendrom kişilerin hayatını fazlasıyla zorlaştırmakta.

Günümüzün yoğun iş yaşantısı ve uzun süren mesai saatleri, bireylerin yaşantısını doğrudan etkiliyor. Modern çağın buhran hali olarak bilinen Pazartesi Sendromu, beş günlük yoğun çalışma düzeni sonucunda hayatlarımızda etkisini gösteriyor. Modern çağın yaygın sorunlarından olan bu sendrom kişilerin hayatını fazlasıyla zorlaştırmakta. Pazartesi sendromu çalışan ve çalışmayan tüm insanların üzerinde huzur bozucu bir etkiye sahip.

Pazardan Başlıyor

Sinir, yorgunluk ve yoğun çalışma hayatı akıllara geldiğinde adeta pazar gecesinden sendrom başlıyor. Hafta içinde yaşanılan koşuşturma, trafik ve buna benzer psikolojik etkiler motivasyonu düşürerek ruhsal sağlığı olumsuz olarak etkilediğinde pazartesi sendromundan kurtulmak kaçınılmaz olur. Hafta sonu tatilinde güzelce dinlendikten sonra pek çok kişiye tekrar aynı iş stresini yaşamak zor gelir.

Hafta sonu biterken de sendrom yavaş yavaş sinyallerini göstermeye başlar. Hafta sonunun bitmiş olması tedirginlik yaratabilir. İş hayatınızda uyum sorunu yaşayabilir ve ağırlıklı olarak pazartesi günü odaklanamama sorunları yaşamanız mümkün hale gelir. İletişim sorunlarını barındıran pazartesi sendromu oldukça zorlayıcı etkileriyle gününüzü çekilmez duruma getirebilir. Sadece para kazanmak için çalışılan ortamlardan kişiler fazlasıyla olumsuz etkilenmekte.

Pazartesi Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Pazartesi sendromu belirtileri herkeste farklı şekilde meydana gelir. Genellikle ilk belirtileri arasında kişilerdeki uyku hali bulunur. Devamlı bir uyuma isteği gibi durumlar ortaya çıkar. Kişiler pazartesi günü yataktan çıkmakta zorlanırlar. İş yerinde sersemlik halleri belirginlik gösterir. Olumsuz düşüncelerden kaynaklanan zihin karışıklığı ortaya çıkar. İşe gitmeyi istememek önemli belirtiler arasındadır. Konsantrasyon eksikliği sık görülen belirtilerdendir.

Pazartesi sendromu belirtileri arasında uyum sağlayamama, karar vermede güçlük ve amaçsızlaşma gibi önemli belirtiler de gözlemlenir. Tatilden sonra işe tekrar adapte olma ve stres gibi etkiler ortaya çıkarmakta. İster istemez siz de bu akışa kendiniz bırakırsınız ve önceden pazartesilerden nefret etmeseniz bile artık nefret ettiğinizi düşünmeye başlarsınız.

Manisa Celal Bayar Üniversitesi (MCBÜ) Psikiyatri Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erol Özmen, pazartesi sendromu olarak bilinen sorunun sürekli ve şiddetli yaşanması halinde depresyona ve anksiyeteye yol açabileceğini, hatta kalp damar hastalıklarını tetikleyebileceğini belirtti.

Neden Pazartesi Sendromu yaşarız?

Modern zamanın rekabetçi iş hayatı, kişiler üzerinde baskı oluşturabiliyor. Sürekli zamanla yarışır hale gelen bireyler, zaman stresli bir ruh haline bürünebiliyor. Yapılan işten tatmin olunmaması ve sadece para kazanmak için çalışılması gibi durumlar, kişileri olumsuz yönde etkiliyor. Yaptığı işe karşı aidiyet hissetmeyen bireyler, zamanla hayata karşı amaçsız hissedebiliyorlar. Bu hisler içindeki bireyler, zamanla çalışma hayatından zevk alamaz hale gelirken, hafta sonu onlar için bir kaçış anlamına geliyor.

Bir diğer neden ise kuşkusuz ki değişen uyku düzenidir. Uyku düzenimiz her hafta sonu, önceki günlere göre belirgin bir şekilde değişiyor. Hafta içi uykusuz kaldığımız zamanları, hafta sonu telafi etmeye çalışıyoruz. Bu durum biyolojik saatimizin düzenini bozuyor. Bilim adamlarına göre, daha fazla uyku, hafta başında kendimizi daha yorgun hissettiriyor ve bu yüzden pazartesi günleri diğer günlerden daha zor uyanıyoruz.

Aslında gerçek anlamda sağlıksızız. Bilim insanlarına göre, kişiler sabit kilolarını normalde korusalar bile pazartesi günleri kilolar biraz daha artmış oluyor. Ayrıca pazartesi günleri en çok kalp krizi ve inme geçirilen gün olarak belirtiliyor. Kan basıncının en yüksek olduğu gün de yine pazartesi günü olarak belirlenmiş. Artık pazartesi sendromundan kurtulmanın yollarını bulmak gerekiyor. İşte biraz ipucu.

Günü planlayın

Pazar akşamından yavaş yavaş pazartesi günü yapacaklarınızı planlamaya başlayın. Yani diğer anlamda zaman yönetimi planlaması yapın. Böylece ne yapacağınızı bilemeyeceğiniz bir durum içine düşmez, planlarınız dahilinde işe başlamış olursunuz.

Hafta içi aktiviteleri yapın

Sadece hafta sonu tatilini düşünerek yaşanmaz. Bu algıda olunduğunda ne yazık ki hem işteki hem de hayattaki motivasyonunuz düşer. Verimliliğinizin önüne geçecek olan bu durumu ortadan kaldırın. Hafta içlerine de küçük aktivite planları yaparak her zaman keyifli olmayı sağlayabilirsiniz.

Uyku/yeme düzeninizi sağlayın

Bütün hafta bir uyku düzeni kurun ve ona uyum sağlamaya çalışın. Yaşamsal faaliyetlerinizin doğru şekilde ilerleyebilmesi için kaliteli bir uyku olmazsa olmazlardandır. Yemek konusunda da bir rutininiz olmalı. Mesela geç saatte tüketilen ağır yiyecekler midenizi rahatsız ederken uyku düzeninizi de olumsuz olarak doğrudan etkileyecektir.

Kahvaltıyı atlamayın

Hiçbir zaman kahvaltıyı atlamayın. Özellikle pazartesi günü kendinizi ödüllendirerek sevdiğiniz bir kahvaltıyı yapabilirsiniz.Güne zinde başlayacağınız için enerjiniz de düşmeyecek, olaylara daha olumlu bakacaksınız.

Spor yapın

Pazartesi gününe iyi başlamak için hem bugün de hem de hafta sonlarında güne sporla başlayabilirsiniz. Vaktinizin az olduğunu düşünüyorsanız, evde yoga ya da pilates gibi kendinizle baş başa kalabileceğiniz ve çok ekipman gerektirmeyen sporları da yapabilirsiniz. Fiziksel ve psikolojik olarak rahatlamanızı sağlayacak.

Yazar: Güzin Selvitopu