Portfolyo Nedir?

Portfolyo dilimiz olabildiğince sade ve kısa cümlelerden oluşmalıdır. Vereceğimiz bilgilerin her biri kategorilere ayrılıp bir başlık ve kronolojik sıralama ile verilmelidir. Mümkün olduğunca az metin kullanarak olabildiğince görsel ile oluşturulmalıdır

Gelişen teknolojiler ile iş dünyasının büyümesi her geçen gün birçok meslekte yapılan yenilikler ile ihtiyaç duyulan personelin de niteliğini artırmaktadır. Kariyer hedefi olan personel iş dünyasının beklentilerini karşılamak için mesleki konularda olabildiğince altyapısını oluşturarak hazırlanmalıdır. Daha sonra da eğitimini aldığı uzmanlık konularını deneyimlemelidir.

İş Başvurusunda Portfolyo

Bu aşamada iş başvurusunda bulunacak personelin öncelikle hedeflediği işverenden randevu alabilmesi ve iş başvurusunun olumlu sonuçlanabilmesinin ilk adımı portfolyodur. Temel bilgilerimiz yanından kişisel ve mesleki gelişimimizi en iyi şekilde ortaya koyan bir portfolyo tasarımı mesleki kariyerimizi istediğimiz noktaya ulaştırmakta yardımcı olacaktır.

Mesleki eğitim veren bir fakülteden mezun olduğumuz ilk yıllarda diploma ve kişisel girişimlerimiz ile iş görüşmelerinde başarı sağlarken, akabindeki 5 yılın sonunda artık diplomamız değil mesleki hayatımızdaki tecrübe ve içerisinde bulunduğumuz projeler, kariyer basamaklarını tırmanmamıza yardımcı olacaktır. Bu da demektir ki hazırlayacağımız portfolyo bu konuda bizim bir nevi profesyonel yaşam diplomamızdır.

Portfolyo Kullanımı

Portfolyo uygulamasını genelde tasarım veya görsel sanatlar ile ilgili çalışmalar yapan meslek grupları kullanmaktadır. Önceleri basılı olarak sunulan fakat günümüzde mail veya online platformlar aracılığı ile bulunduğumuz her yerde sunabileceğimiz bir kaynak haline getirilebilmektedir. Portfolyo için özgeçmiş formatının biraz gelişmiş bir versiyonu denilebilir. Portfolyo özgeçmişten farklı olarak temel bilgilerin yanı sıra bizi tanımlayan eğitim hayatımız ve sonrasındaki iş yaşamımızda yaptığımız çalışmaları içermektedir. Genel olarak bir fikre sahip olmamıza rağmen gelişigüzel bir şekilde hazırlandığı zaman bizi tanımlamaktan uzak bir demo olmaktan öteye geçemeyecektir.

Nasıl Oluşturulmalı?

Portfolyo dilimiz olabildiğince sade ve kısa cümlelerden oluşmalıdır. Vereceğimiz bilgilerin her biri kategorilere ayrılıp bir başlık ve kronolojik sıralama ile verilmelidir. Mümkün olduğunca az metin kullanarak olabildiğince görsel ile oluşturulmalıdır. Çünkü oluşturduğumuz bu yapı başvuru yaptığımız firma ile yapılan bir ön görüşme sayılacaktır. Bu nedenle bizi en iyi şekilde anlatmanın yanında kısa sürede incelenecek bir yapıda olması gerekmektedir.

Mesleki hayatımızda edindiğimiz işlerin hepsine ait görseller fazla ise tamamını eklemek kafa karıştıracağı gibi sayfaları artırıp dosya boyutunu de büyütecektir, bu da inceleyen kişinin dikkatini dağıtarak istenilen mesajın alınmasını önleyecektir. Bazı firmalar bunun önüne geçmek adına sayfa ve boyut sınır getirmektedir. Burada ana hedefimiz etkili ve anlaşılabilir bir yapı oluşturmaktır.

Portfolyo her meslek grubuna göre farklı bir formatta oluşturulmalıdır. İçerdiği bilgi ve görsellerin ötesinde kullandığımız tasarım dili ile mesleğimizi ifade ederken hem de özgün çizgimizi karşı tarafa iletmelidir. Hazırladığımız tasarım ile birlikte görsel yaklaşımımızı belirlerken diğer yandan bütün bir kompozisyon oluşturmak daha etkili bir sonuç almak için gereklidir.

Portfolyo Tasarımı

Portfolyo tasarımı öncelikle özgeçmiş ve temel bilgiler; kişisel, eğitim, sertifika ve program bilgilerimizi içeren ilk bölüm ile başlamalıdır. Sonrasında görseller ile planlanan eğitim dönemi ve mesleki dönemde yer aldığımız proje ve işlerin görsel sunumu ile devam etmelidir. Bu aşamada sunacağımız görseller kronolojik sıralamaya göre düzenlenmelidir. Mesleki açıdan bizi tanımlayacak olan kısımda, eğitim dönemi ile başladığımız nokta ile şu an bulunduğumuz nokta arasındaki gelişim gözler önüne sermelidir.

Sunumu inceleyen kişi ilk sayfasından son sayfasına kadar doğrusal bir kariyer çizgisi görmesi önemlidir. Bu aşamada varsa kullandığımız programlar ile yapılan çalışmalar ve bunlar proje bağlamında uygulanabilir ürünler ise yanlarına fotoğraflarını iliştirmemiz yaratacağımız etkiyi artırabilir. Tüm bunların sonunda kariyer hedefimizi de içeren kısa cümleler ile yapılacak bir anlatımın yanı sıra teşekkür notunu da düşeceğimiz bir metinle portfolyo tamamlanır.

Yazar: Kerem Yaman