Psikolojik Sendrom
Öncelikle bilmeliyiz ki bu sendrom tamamen psikolojimizle alakalı. Kendimizle pozitif konuşmalar yapmak ve işimizin, okulumuzun pozitif yanlarını kendimize saymak bu sendromun etkilerini yarı yarıya azaltıyor.
Bütün hafta işe ya da okula gidiyoruz. Tüm sorumlulukları üstleniyoruz, bir de uykumuzdan oluyoruz ve tüm bunları hafta sonunu iple çekerek yapıyoruz. Cuma iş okul bitti mi, kendimizi özgür hissediyoruz. Sanki hafta sonu 2 gün değil de 2 aymış gibi.
Pazar Akşamı Burukluğu
Gün pazar olduğu zaman hele ki pazar akşamı geldiğinde içimizde bir burukluk, suratımızda bir asıklık, vücudumuzda ise bir öfke oluşuyor. Sahi neden oluyor bu? Hem de düzenli olarak, her pazar gecesi... Adını bilim adamları 'Pazartesi Sendromu' koymuş. Peki nedir bu sendromun aslı, astarı?
Araştırmalar, pazartesi sendromunu şöyle açıklıyor; pazar gecesi başlayan buhran, pazartesiden nefret etme durumu, pazarı pazartesiye bağlayan günde oluşan ve tüm gün devam eden kişideki üzgünlük durumu vs... İnsan beyninde her ne kadar 'Pazartesi Sendromu' olarak tanımlanmış olsa da aslında durum öyle olmayabilir. Çünkü kişide oluşan bu depresif durum pazar gecesi oluşuyor. O zaman neden pazartesiden bu kadar nefret ediyoruz? Neden tüm söylemler pazartesiye ait?
Semptomlar
Bu sorunun net bir cevabı olmamakla birlikte, nefretin aslında pazar gününe ait olduğunu belirten birkaç teori mevcut. Örneğin, bir araştırmanın sonucuna göre pazar gecesi hafta sonunun bittiğini gösterdiği için kişide bu semptomlar oluşuyor. Bir başka araştırma da kişilerin yeni sorumluluklardan kaçtığını ve bunun için hafta sonuna sığındığını söylüyor ve bu yüzden bu buhranın pazar günü oluştuğunu iddia ediyor. Teoriler böyle iken, düzenli olarak yaşadığımız bu sendromu daha az katlanılır hale getiren yollar neyse ki mevcut. Birçoğunu ben de denedim ve favorilerimden 2 tanesini paylaşmak isterim.
Psikolojik Durum
Öncelikle bilmeliyiz ki bu sendrom tamamen psikolojimizle alakalı. Kendimizle pozitif konuşmalar yapmak ve işimizin, okulumuzun pozitif yanlarını kendimize saymak bu sendromun etkilerini yarı yarıya azaltıyor. Buna ek olarak, hafta sonu ne de olsa diye asla uyku düzenimizi bozmamalıyız. Güne erken başlamak ve tüm günü kendimize ayırmak, inanın bana pazartesiyi (ya da pazar akşamlarını) daha mutlu geçirmemizi sağlayacaktır.
İşin özünü kavrayacak olursak eğer, araştırmacıların pazartesi sendromu dediği fakat aslında pazar günü meydana gelen bu sendromun üzerimizde yadsınamayacak kadar büyük etkisi mevcut. Maalesef bu etkiler bedenimizi ve psikolojimizi olumsuz yönde etkiliyor. Fakat birkaç yöntem var ki, bu etkileri yarı yarıya indiriyor. Pazar ya da pazartesi sendromu. Hangisi doğru bilmiyorum ama üstesinden gelebileceğimize inanıyorum.
Yazar: Selin Yeşilyağcı