Sağlıklı Karar Vermek İçin İpuçları

Bazı konularda karar vermek gerçekten çok zordur. Bu durumun farkında olmamız ve hem kendimize hem de başkalarına sevgi ve anlayışla yaklaşmayı denememiz gerekir.

Bazı konularda karar vermek gerçekten çok zordur. Bu durumun farkında olmamız ve hem kendimize hem de başkalarına sevgi ve anlayışla yaklaşmayı denememiz gerekir.

Endişenizi Ciddiye Alın

Kierkegaard, endişeyi karar verme özgürlüğümüzün doğal ve kaçınılmaz bir sonucu olarak ele almıştır. Endişeye karşı böyle bir yaklaşımı benimsediğimizde davranışlarımızı özgürce belirlerken gösterdiğimiz cesareti fark edip onunla gurur duymayı öğrenebiliriz.

Önceliklerinizi Belirleyin

Zaman kısıtlaması olmayan sıradan kararlar ile acil ve önemli kararlar arasında ayırım yapmayı öğrenmek gerekir.

Zaman Anlayışınızı Değiştirin

Kararlarınızın sonuçlarını, geleceğinizi nasıl etkileyeceğinizi, birkaç ay ya da yıl sonra verdiğiniz bu kararları nasıl değerlendireceğinizi düşünürken benimsediğiniz zaman anlayışını değiştirmeniz gerekebilir. Bu konuda ilham almak için Long Now Vakfı’nın çalışmalarını inceleyebilir ve Ölmek Üzere Olanların En Büyük Beş Pişmanlığı’nı (“Top Five Regrets of the Dying”) yeniden okuyabilirsiniz. Yaşayacağınız tatmini bir süreliğine ertelemek iradenizi güçlendirdiği gibi uzun vadeli amaçlarınıza daha hızlı ulaşmanıza da yardımcı olur.

Seçenekler Üretin

Bunu yapmanın bir yolu olayları değerlendirme yaklaşımınızın dışına çıkmak ve içinde bulunduğunuz durumda bir arkadaşınızın ya da kendinize seçtiğiniz bir rol modelin ne yapacağını tahmin etmektir. Kendi kendinize bir beyin fırtınası çalışması yapabilirsiniz ya da yeni önerilere kulak vermek için başkalarına danışabilirsiniz. Ancak bu kişilerin sizin için değil kendileri için doğru gördükleri bir öneride bulunacaklarını unutmayın.

Kararınızı Verdiğinizi Hayal Edin

Belli bir kararı verdiğinizi hayal edip bu kararın hayatınızda yol açtığı değişimleri zihninizde görselleştirmek yararlı olur. Gördüğünüz resimdeki her bir ayrıntıyı dikkatle inceleyin. Kendinizi nasıl hissediyorsunuz? Çevrenizde neler var? Nasıl bir ortamın içindesiniz? Başınıza gelebilecek en kötü senaryoyu hayal ederseniz korkularınızdan kaçınmak yerine onları yönetmeyi başarabilirsiniz.

Seçeneklerinizi değerlendirmek için fırsat bulduğunuzda düşük riskli denemelerde bulunun. Verdiğiniz kararları belli bir süre boyunca uygulamaya koyun ve bu süre içinde elde ettiğiniz verileri değerlendirin. Böylece inceleme aşamasında yaşanan felcin neden olduğu uyuşukluk halinin de üstesinden gelmeyi başarırsınız.

Mükemmel Olamayacağınızı Kabullenin

İmkânsız bir mükemmeliyetçilik arzusuyla kıvranmak yerine yeterince iyi olanı seçmekle yetinin. İyi karar vermek için yalnızca sağlıklı ve gerçekçi bir süreç yaşamak değil aynı zamanda bu kararı verdikten sonra doğru işler yapmış olmak gerekir.

Hatalarınızdan Ders Çıkarın

Yaşadığımız başarısızlıklara genellikle iki şekilde tepki veririz. Verdiğimiz yanlış kararlara bir bahane bulmak için elimizden geleni yaparız ya da kendimizi verdiğimiz kararla tamamen özdeşleştirme yoluna gideriz. Ancak yaşadığımız başarısızlıkların tümü, onlara doğru bir şekilde yaklaştığımız sürece kendimizi geliştirmemiz için bize bir fırsat sunar. Hayatımızda verdiğimiz kararların çoğunu ümit ettiğimiz sonuçlara ulaşmamızı sağlamadıklarında geri alabilir ya da değiştirebiliriz.

Ayrıca bu konu ile ilgili Karar Verme Teknikleri ve Sağlıklı Karar Vermenin Altın Kuralları başlıklı blog yazıları size yardımcı olabilir.

Yazar: Hülya Talu