Sertifika Niteliği Neden Önemlidir?
Sertifika kelime anlamı olarak ‘öğrenim belgesi’ demektir. Biraz daha açacak olursak sertifika, kişinin bilgi gerektiren herhangi bir konuda niteliğini gösteren bir belgedir. Bilgisayar Terimleri Karşılıklar Kılavuzu’nda ise ‘onay belgesi’ anlamına gelmektedir. Sertifika, katılım belgesi ile aynı şey değildir. Çünkü katılım belgesi; genellikle seminer ve meslek içi eğitimlerde, etkinlik sonunda tüm katılımcılara verilen belgedir. Katılım belgesi, konu hakkında bilgi sahibi olduğumuz anlamına gelmez ve sertifika gibi bir yetkinliği yoktur.

Sertifika Niteliği Nasıl Anlaşılır?
İlk sertifikamı geç denilebilecek bir zamanda, üniversite birinci sınıftayken aldım. Yaz dönemi boyunca gittiğim İngilizce eğitimi için yazılı ve sözlü olarak sertifika sınavına girdim ve ortalama seviyede bir not alarak sertifikayı almaya hak kazandım. Üç aylık bir öğrenim var, sertifika sınavına hazırlanıp emek verme var ve sertifikayı aldıktan sonra “Ben bunu yaparak ne öğrendim?” sorusuna verebileceğim mantıklı cevaplar var. İşte bu sertifikanın, niteliksel olarak benim açımdan ve mesleki açıdan değerli olduğunu düşünüyorum.
Gönül rahatlığı ile CV’me yazdığım bu sertifika, yapacağım bir iş başvurusunda veya gönüllü olarak katılacağım bir sivil toplum kuruluşunda ilgili alanda fayda sağlayabileceğimi göstermek için sunabileceğim bir belgedir. Şuna değinmem gerekir, tabi ki her eğitim veya kurs sonrası sınav yapmak gerekmez. Araştırmaya ve geliştirmeye dayalı ödevler ve başarılı geçen aktif eğitim oturumları sonunda da sertifika verilebilir.
Böylece kişilerin, eğitimden hiçbir verim almadan, sadece sınav için ezber yapan insanlar haline gelmeleri ve sertifikanın herhangi bir kağıt parçasından farksız olması da bir nevi önlenmiş olur. İkinci sertifikamı, eğitim fakültesi ikinci sınıf öğrencileri olarak bir grup arkadaşım ile birlikte aldım. Beş hafta, beş oturumdan oluşan ve beş ayrı uzman tarafından verilen ‘Sosyal Beceri Eğitim Programı’na aktif olarak katılarak bu sertifikaya sahip olduk. Eğitim sonunda biz ve diğer tüm öğrenciler aynı fikirdeydik: Bu eğitim dolu dolu geçmişti.
Uzmanlar o kadar donanımlıydı ki her birinden çok şey öğrendik. Bizlere ilham verdiler, güven aşıladılar ve en önemlisi bilgi sahibi olmamızı sağladılar. Üzerinden üç yıl geçmesine rağmen bu eğitim konusunda hala fikirlerimi beyan edebiliyorum çünkü akıllarda iz bırakacak bir eğitimdi . Bu nedenle sertifikamı özenle saklıyorum ve arkadaşlarım ile bu sertifikayı mutlu bir şekilde CV’mize ekledik. Üniversite ikinci sınıfı da kaliteli zaman, emek ve kazanım dolu bu sertifikamız ile bitirdik.

Sertifika Veren Kurumun Güvenilirliği
Üçüncü sınıfa başladığımızda ise arkadaşlar ile seneye ‘mezun’ olacak olmanın verdiği bir heyecan sarmıştı bizi. Kendimizi geliştirmek için, hızlı bir trafiği olan trajikomik sertifikalar serüvenine daldık. Kimimiz yüksek ücretlerle dışarıdan sertifika aldı. Kimimiz okul bünyesinde yapılan eğitimlere katıldı.
En trajikomik tarafı ise sekiz kişi ortak katıldığımız minimum ücretle, maksimum sertifikaya sahip olduğumuz bir eğitimdi.(X TL’ye 10 sertifika) Bir arkadaş ücretleri toplayıp ödedi ve hepimizin sertifikaları onun adresine kargo ile gelecekti. Buraya kadar bir sorun yok biz uzun süreli bir eğitime gideceğimizi düşüneduralım, bir de baktık ki sertifikalar elimize ulaştı. Evet yanlış anlamadınız, sertifikaları henüz biz eğitime katılmadan yolladılar. Bu da demek oluyor ki amaçları eğitimden çok uzak olan yalnızca para odaklı bir kurum, tabiri caizse ticarethane.
Artık uluslararası geçerliği olan sertifikalarımız elimizdeydi, her birinin üzerinde “120 saatlik, 250 saatlik … eğitimleri başarıyla tamamladı.” yazıyordu. İstersek bundan sonrasında eğitime gitmeyebilirdik ama biz aldığımız sertifikaların hakkını vermeye karar verdik.
Eğitim günü geldi çattı kalabalık ortam, sırayla konuşma yapan iki uzman ve toplam süre bir saat, inanılır gibi değildi. Bir saat boyunca ilk konuşan uzman kendini övmüş, bir arkadaşı hipnoz etmiş, sonrasında tüm salonu hipnoz etmeye çalışmıştı. Ben hipnoz olmamıştım, uykum gelmişti ve kendimi uykuya teslim etmeyerek gözümü açmıştım. Ucuz kurtulmuş olabilirim çünkü “Bir kere hipnoz olan, artık hipnoza yatkın olur.” diyorlar, ne kadar doğru bilmiyorum. Hipnozun ise sertifikalarda yazan alanlarla hiçbir alakası yoktu. İkinci uzman da bir yaşam koçuydu, aşırı yüksek sesle bizleri gaza getirme amaçlı sözler söyledi, birkaç slogan attı ve eğitim bitti.
O gün yaşadığımız sertifika şokundan sonra ertesi sabah okulda, deneyimlerine ve bilgisine güvendiğim bir hocamıza bu durumdan bahsettim. Sertifikalarda yazan eğitimlerden birinin açılımını bile bilmiyordum, hocamıza ne olduğunu ve nerelerde işe yaradığını sordum. Günümüzde artık işlevi kalmamış bir eğitim olduğunu söyledi ki işlevi olsa bile bilmediğim bir konunun sertifikasını CV’me yazmayı, bu sertifikayı kullanmayı, ilgili konuda eğitim vermeyi asla düşünmüyordum.
Kaliteli zaman, emek ve kazanımdan yoksundu. Sadece para ödemiştik ve hiçbir değeri olmayan niteliksiz bir sertifika almıştık. Çünkü bir saatlik eğitim sonunda ‘ne öğrendim?’ sorusuna cevabımız: ”Hiçbir şey!” olmuştu. Eski bir hocamın “200 tane sertifikam var, hepsini biriktirdim, evde duruyor. Şimdi düşününce çoğunun pek de önemli olmadıklarını anlıyorum. Çünkü önemli olan, kendini gerçekten geliştirmek.” sözünü hatırladım ve kendisine bir kez daha hak verdim. Üçüncü sınıfı da bu niteliksiz sertifikalarla kapattık.

Son sınıf olunca ben ilgi alanlarıma ve mesleğimde gerçekten ihtiyaç duyacağım alanlar üzerine ücretsiz, sertifikalı online eğitimler almaya karar verdim. Canlı dersleri ve kaçırdığım derslerin videolarını takip edip etkinlikleri yapıp ödev ve sınavları geçerek değerli sertifikalar aldım. Staj dönemlerimde, okul öğrencilerine seminerler vermemiz gerekiyordu ve ben de sertifika aldığım bu alanlara yakın konuları üstlenip, öğrendiklerimi öğrencilere de aktardım. Böylece bu sertifikaları da CV’me ekledim.
Sertifika Alırken Kendimize Hangi Soruları Sormalıyız?
Sertifika almadan önce;
- Bu eğitim bana ne katacak, bu eğitime ve alacağım sertifikaya gerçekten ihtiyacım var mı?
- Sertifika neden önemlidir, bu sertifikayı nerede kullanırım?
- Eğitimi ve sertifikayı veren kurum ve kişiler güvenilir mi?
- Harcayacağım zamana değer mi, bu eğitime katılarak zamanımı kıymetlendirebilir miyim?
- Bu sertifika nereden onaylı ve harcayacağım paraya değer mi?
Sertifika aldıktan sonra;
- Ne öğrendim?
- Aldığım bu eğitim konusunda kendimi ne kadar yeterli hissediyorum?
- Harcadığım zamana değdi mi?
- Harcadığım paraya değdi mi?
Bu sorulara yanıtınız olumluysa ne mutlu size. Diğer insanlar arasından sıyrılıp, fark yaratacak avantajlara ve sertifikalara sahipsiniz. Daha nice nitelikli sertifikalar ve zamanınızı kıymetlendirebileceğiniz eğitimler almanız dileğimle.
Sertifika Nedir?
Sertifika kelime anlamı olarak ‘öğrenim belgesi’ demektir. Biraz daha açacak olursak sertifika, kişinin bilgi gerektiren herhangi bir konuda niteliğini gösteren bir belgedir. Bilgisayar Terimleri Karşılıklar Kılavuzu’nda ise ‘onay belgesi’ anlamına gelmektedir.
Sertifika Alırken Hangi Soruları Sormalıyız?
Sertifika almadan önce; bu eğitim bana ne katacak, bu eğitime ve alacağım sertifikaya gerçekten ihtiyacım var mı? Sertifika neden önemlidir, bu sertifikayı nerede kullanırım? gibi soruları cevaplamak gerekir.
Sertifika Niteliği Nasıl Anlaşılır?
Sertifikayı aldıktan sonra “Ben bunu yaparak ne öğrendim?” sorusuna verebileceğim mantıklı cevaplar var. İşte bu sertifikanın, niteliksel olarak benim açımdan ve mesleki açıdan değerli olduğunu düşünüyorum.
Yazar: Semra Polat