Sertifikaların Önemi
Günümüzde eğitim şartlarının kolaylaşması birçok kişinin farklı şekillerde ve yollarda kendisini geliştirmesi oldukça basit bir hale gelmiştir. Ancak birçok iş başvurusunda istenilen CV'ler için belirtilen iş için eğitim aldığına dair mutlaka sertifika aranmaktadır.
Dolayısıyla sertifikalar iş sahibi olabilmek ya da kişinin kendisini geliştirebilmesi adına hayati önemler taşımaktadır. İş başvurularında kişinin hazırlıklı olması, işin temelini bilmesi ya da ne işle uğraşması gerektiğini önceden öğrenmesi gerekmektedir.
Özellikle yeni mezun olanların iş başvurularında CV'leri pek dolu olmamakta ve bu da dezavantaja dönüşmektedir. İşte bu gibi durumlarda sertifikalar oldukça büyük önem taşımaktadır.
Sertifika Nedir ve Avantajları Nelerdir?
Okul, üniversite, enstitü, eğitim merkezi benzeri kurum ve kuruluşlarca düzenlenen belirli eğitimlerin sonunda eğitime katılım sağlayan ve başarılı olan kişilere verilen belgeye sertifika denir. Bu belge kursiyerlerin okulda ya da sınıflarda fiziki olarak dahil olmadan da online eğitimle de mümkün olabilmektedir.
Sertifikanın birçok avantajı bulunmaktadır. Bunların arasında iş hayatında başarıyı sağlamak, kişinin yetkinliklerini açıkça ortaya koymasını sağlamak, rahat iş bulabilme imkanı ile zaman ve mekanlardan bağımsız olarak eğitim imkanı sunmaktadır. Bu eğitimlerin kapsadığı görsel ve yazılı dokümanların yanı sıra esnek çalışma programları ve istenildiğinde yeniden görüntülenebilme imkanları bulunmaktadır.
Günümüzde iş bulabilme zorluğunu yaşamadan başarılı olabilmek sertifikalarla daha da kolaylaşmaktadır. Ayrıca sertifika programları uygun fiyatlarda ya da genellikle ücretsiz olmaktadır.
Ücretsiz sertifikalar belirli planlar dahilinde organize edilmektedir ve internet üzerinden eğitim alabilmek adına farkındalıklar oluşturmaktadır. Herhangi bir ücret talep edilmeyen ücretsiz sertifikalar geniş bir alanı kapsamakta ve kişinin ilgi alanına, eğitimine uygun programları ev konforunda sunmaktadır.
Sertifikalar Neden Önem Taşımaktadır?
Sertifikalar kişilerin uzmanlaşmak istedikleri alanı gösteren ve o alana dair yapılan yatırımı belli eden en önemli belgelerdendir. Birçok kişi mezun olduğu bölümü teorik olarak bilmekte ve staj bilgileriyle çalışma hayatına dahil almaktadır. Oysa ki çalışma hayatına teorik bilgilerle başlamak oldukça güç durumlara sebep olmaktadır.
Kişinin mutlaka çalışacağı alanla ilgili önceden hazırlık yapması gerekmektedir. Dolayısıyla en iyi yöntem de sertifika programları dahilinde çeşitli eğitimleri almaktır. Bu sayede kişiler alanlarında uzmanlaşmakta ve iş hayatında kendilerini oldukça üst sıralarda bulabilmektedirler.
Hangi Kurslar İçin Sertifika Verilmektedir?
İşletme, gazetecilik, kişisel gelişim, finans-muhasebe, iletişim, insan kaynakları, yazılım ve bilişim eğitimi gibi çeşitli alanlarda eğitimler düzenlenmektedir. Kurs ya da eğitime göre ayrımlar olmamaktadır. Yılın belirli dönemlerinde düzenlenen kurslar da online olarak rahatlıkla sunulmaktadır.
Sertifikaların Geçerliliği
Çeşitli eğitimler sonucunda alınan sertifikaların ve diplomaların geçerlilikleri kurumların belgelendirme çeşidine göre değişiklik gösterebilmektedir. Dolayısıyla belgenin geçerliliğinin öncelikle doğrulanması gerekmektedir. Bu da belge üzerinde yer alan varak, soğuk damga, gofre, e-imza ve kabartma gibi özelliklerle sağlanabilmektedir. Dolayısıyla belgenin doğruluğunu belirten en önemli detaylar bunlardır.
Belirli standartlar çerçevesinde basılan ve 12 haneden oluşan doğrulama kodu olan belge veya diplomalar internet üzerinden kolaylıkla sorgulanabildikleri için doğrulukları kolaylıkla teyit edilebilmektedir.
Sertifikalar Nasıl Alınmaktadır?
Sertifika almak isteyen kişiler eğitim almak istedikleri kurumu seçtikten sonra ilgi alanlarına giren programı seçerek başvuru yapabilmektedirler. Kullanıcı ismi ve şifre belirlendikten sonra eğitime kayıt işlemi yapılabilmektedir.
Online kurslarda yer ya da zaman sıkıntısı çekilmediği için kişinin kendini geliştirmesi oldukça kolay olmaktadır. Alınan eğitimi de kolaylıkla bitirdikten sonra düzenlenen belge dijital ya da basılmış şekilde talep edilebilmektedir. Kurslara kayıt olabilmek için interneti aktif kullanmak ve okuma yazma bilmek yeterli olmaktadır.