Şifre Güvenliği Ve Kişisel Şifre Oluşturma

Hayatımızın birçok noktasında şifreler önemli bir yere sahip. Sosyal medyanın da hayatımıza girmesi ile birlikte internet kullanımı bir hayli artmış vaziyette. Bu artış ile birlikte birçok sitede kendimize hesaplar açıyor ve bu hesapları kötü niyetli kişiler ele geçirmesin diye şifreler koyuyoruz.

Hayatımızın birçok noktasında şifreler önemli bir yere sahip. Sosyal medyanın da hayatımıza girmesi ile birlikte internet kullanımı bir hayli artmış vaziyette. Bu artış ile birlikte birçok sitede kendimize hesaplar açıyor ve bu hesapları kötü niyetli kişiler ele geçirmesin diye şifreler koyuyoruz. Ancak koyduğumuz şifreler ne kadar güvenli?

İngiltere’nin Ulusal Siber Güvenlik Merkezi (NCSC) tarafından yapılan araştırmaya göre dünya genelinde 23,2 milyon kişinin şifresi “123456”’dan oluşuyor. İkinci popüler şifre ise “123456789”. NCSC’in araştırmasında ortaya koyduğu üzere insanlar şifrelerini pekte önemsemiyor ve şifrelerini basit seçiyorlar. Günümüzde kişisel bilgi güvenliği çok önemli bir konu bizim de bilinçli bir kullanıcı olarak şifre güvenliğimize bir hayli dikkat etmemiz gerekiyor.

Basit Şifrelerden Kaçının

Kendinize bir şifre belirlerken basit ve tahmin edilebilir şifreler seçmemeye özen gösterin. İsminiz, soy isminiz, doğum tarihiniz ve yaşadığınız yer gibi sosyal mühendislik ile kolayca elde edilebilecek kelimelerden kendinize şifreler seçmeyin. Tahmin edilmesi zor, birçok farklı karakterden oluşan, içerisinde büyük, küçük harf ve işaretlerin bulunduğu şifreler sizin güvenliğinizi bir hayli arttıracaktır.

İyi Bir Şifre Nasıl Belirleyebilirim?

Kendinize şifre seçerken birkaç farklı metot kullanabilirsiniz. Sosyal medya kullanılarak ya da sizi tanımayan birinin ilk bakışta anlayamayacağı bir kelime ile şifre seçimimize başlayalım. Bu belirlediğiniz kelimenin içerisindeki birkaç farklı harfi büyük harf ile yazalım. İçerisine sizin de aklınızda kalacak ve sevdiğiniz bir işaret eklemeyi unutmayın ve son olarak, tuttuğunuz takımın kurulduğu tarih, yaşadığınız şehir ya da memleketinizin ilk plaka kodu dışında sevdiğiniz bir sayıyı da belirlediğiniz kelimenin başına ya da sonuna eklediğinizde güvenli bir şifre yaratmış olursunuz.

Örnek vermek gerekirse en sevdiğim film ya da dizi deki başrol oyuncusunun karakter ismini alalım. “felix” ilk ve son harfini büyük harf ile değiştirelim “FeliX”. İçerisine bir sembol ekleyelim “FeliX!”. Son olarak ise bir rakam ekleyelim “FeliX!33” (33 başrol oyuncusunun yaşı, siz istediğiniz bir sayı yazabilirsiniz.) ve şifremiz hazır.

Algoritma Belirleme

Başka bir şifre oluşturma metottu ise kendinize bir algoritma belirlemektir. Algoritmayı tamamen siz belirleyeceğiniz için şifreyi tahmin etmek bir hayli zor olacaktır. Başka bir avantajı ise her site için farklı bir şifre belirleyeceğiniz için sitede yaşanacak olan hack ve sızıntılar diğer sitelerdeki şifreleriniz zarar vermeyecektir.

Bu algoritma da kendi stilimi sizlere anlatacağım. İlk metotta benzer bir şekilde kendimize bir kelime belirliyoruz. Şifre oluşturacağımız sitenin tek kelimeden oluşuyorsa ilk iki harfini, iki kelimeden oluşuyorsa kelimelerin baş harflerini kelimemizin başına ve sonuna ekliyoruz. Site isminin toplam harf uzunluğunu, belirlediğimiz kelimenin sonuna ekliyoruz ve klavyemizden sevdiğimiz bir işaret ile şifremizi oluşturuyoruz.

Örnekleme

Bu metodu da bir örnek ile açıklayalım. Bir kelime belirleyelim (felix) ve sitemizin (Google) ilk 2 harfini kelimemizin başına ve sonuna ekleyelim “gFeliXo”. Google kelimesi 6 harften oluşuyor. Oluşan kelimemizin sonuna bu sayıyı ekleyelim “gFeliXo6” başına ya da sonuna bir işaret eklemeyi unutmayın “gFeliXo6!”

Daha net anlaşılması için aşağıda birkaç örnek daha aşağıda sizlerle paylaşıldı.

  • Gmail: “gFeliXm5!”
  • Hotmail: “hFeliXo7!”
  • YouTube: “yFeliXt7!” (YouTube iki kelimeli bir yapı olduğu için Y ve T harflerini şifremize ekledik)
  • Bing: “bFeliXi4!”

Bu algoritmayı kullanabileceğiniz gibi birçok farklı algoritma da yapabilirsiniz, site ismindeki sadece sesli harfleri almak gibi, site isminin ilk hecesini direkt olarak alıp şifrenize eklemek gibi birçok farklı algoritma ve birçok metot ile kendi şifrenizi oluşturabilirsiniz. Unutmayın ne kadar güçlü ve tahmin edilmesi zor bir şifre yaparsanız o derecede kendinizi güvene almış olursunuz.

Yazar: Yıldırım Yiğit