Sosyal Medya Devri
Sosyal medya ve geleneksel medya arasında oldukça büyük bir fark vardır. Bu farklara geçmeden önce geleneksel medyanın ne olduğunu bilmemiz gerekir.
Sosyal medya kullanıcıların anlık olarak paylaşım yapıp, bu paylaşımların başka kullanıcılar tarafından görünmesini ve etkileşim kurulabilmesini sağlayan online ağdır. Düşüncelerin, fotoğrafların, videoların, günlük yaşantının, bulunulan yerin ve reklamların anlık olarak paylaşıldığı bu online ağı günümüzde bir çok insan ve kurum aktif bir şekilde kullanmaktadır.
Sosyal Medya Ve Geleneksel Medya
Sosyal medya ve geleneksel medya arasında oldukça büyük bir fark vardır. Bu farklara geçmeden önce geleneksel medyanın ne olduğunu bilmemiz gerekir. Haberlerin, bilgilerin, düşüncelerin ve reklamların, gazete, dergi, televizyon gibi araçlardan yayınlanmasına geleneksel medya denir.
Geleneksel medyada bilgi akışı tek taraflıdır. Sosyal medya ve geleneksel medya arasındaki fark hedef kitlenin doğrudan belirlenebilmesi. Kullanıcılar bu sayede sadece ihtiyacı olanı ve ilgi alanına gireni bulabilir. Sosyal medyada en önemli unsur içeriktir, ilgi çekici videolar, fotoğraflar ve reklamlar sayesinde hedef kitleye anlık ulaşım kolaylaşır.
Sosyal Medya Platformları
Günümüzde en popüler sosyal medya platformları, fotoğraf paylaşımı için instagram, düşünce ve haber paylaşımı için twitter, sosyalleşmek için facebook, video paylaşmak ve izlemek için youtube olmakla beraber, ekşi sözlük, onedio gibi karşılıklı bilgi ve düşünce paylaşımı yapılabilen her uygulama sosyal medya platformudur.
Şimdi ise özellikle birden fazla hesabı bulunan kullanıcıların oldukça işine yarayacak bazı yönetim araçlarından bahsedeceğim;
Hootside: Tüm hesaplarımızı tek bir yerden yönetmemizi sağlayan bu araç, hazırladığınız içerikleri, oturumunuz açık olmasa bile saat ve tarih ayarı yaptığınızda otomatik olarak paylaşır.
Bu sosyal medya aracı aynı zamanda ölçüm ve analiz yapma amacıyla da kullanılır.
Tweetdeck: Birden fazla twitter hesabını tek bir yerden kontrol etmeyi ve daha fazla kullanıcıya ulaşmayı sağlayan ücretsiz bir araçtır. Uzun linkleri otomatik olarak kısaltır.
Buffer: Twitter gönderilerini zamanlayan bir araçtır. Paylaşım zamanı kurularak ne kadar etkileşim alacağını takip etmeye yarar. Buffer gelen güncelleme ile birlikte instagram desteği de sunmaya başlamıştır.
Suprout Social: Birden fazla uygulamadaki hesapların yönetilmesini sağlar. Ücretlidir fakat ilk bir ay ücretsiz deneme süresi vardır.
Yazar: Ahenk Çatalkaya