Sosyal Medya Sistemi

Sosyal medya kısaca, çift yönlü ve eş zamanlı bilgi paylaşımını hayata geçiren bir sistemdir. Bu sistem sayesinde internet üzerinden kendi yayın ağımızı kurmuş oluyoruz. Yani buna yeni nesil yayıncılık diyebiliriz.

Sosyal medya kısaca, çift yönlü ve eş zamanlı bilgi paylaşımını hayata geçiren bir sistemdir. Bu sistem sayesinde internet üzerinden kendi yayın ağımızı kurmuş oluyoruz. Yani buna yeni nesil yayıncılık diyebiliriz. Bugün dünya üzerinde çok yaygın bir kitle tarafından kullanılan bu yeni teknoloji hayatımıza renkli bir dünya sunuyor. Dünya nüfusunun %42’si sosyal medya kullanıyor. Bu çok ciddi bir rakam. Türkiye’de ise şaşırtıcı bir şekilde sosyal medya kullanıcıları nüfusun %63’ünü oluşturuyor.

Veriler bizim dünya üzerinde en çok sosyal medya kullanan ülkelerinden biri olduğumuzu gözler önüne seriyor. Bu yeni teknoloji, geçmişi uzun olmamasına rağmen hayatımızda sanki hep vardı. Çağımızın gereği olarak internet birçok evde ve mobil cihazlarda hayatımızı kolaylaştırmaya devam ediyor. Sosyal medya kullanımı her geçen gün biraz daha yaygınlaşıyor. Sosyal medya kullanıcı oranları her geçen gün artıyor.

Sosyal Medyanın Faydaları

Sosyal medya kullanmak günümüzde bir bağımlılık haline geldi. Bu yeni teknoloji sayesinde farkındalık yaratmak, dünyayı takip etmek, gelişmelerden geri kalmamak mümkün oluyor. Aynı zamanda bilgiye ve kişilere kolay erişim sağlaması bakımından önem taşıyor. İnsanlar farklı fikirler üretip bunu paylaşabiliyor. Yaratıcılığın gelişmesi konusunda sosyal medya önemli bir mecra olarak karşımıza çıkıyor. Sosyal medya aynı zamanda eğitim amaçlı da kullanılabiliyor. Sosyal medya üzerinden çeşitli diller öğrenilebiliyor, faydalı bilgiler edinilebiliyor. Bütün bunlar göz önünde bulundurulursa sosyal medya, hayatımızda vazgeçilmez bir yere sahip. Ancak her konuda olduğu gibi bu konuda da dikkat edilmesi gereken unsurlar vardır.

Gelenekse Medyanın Sonu Mu Geliyor?

Sosyal medya, geleneksel medyaya göre bazı farklılıklar içeriyor. Sosyal medya, maliyeti daha düşük olduğu için geleneksel medyaya göre avantaj sağlıyor. İnternet üzerinden erişim sağlanan her yerden rahatlıkla yayın yapılabiliyor. Yeni teknoloji dijital marka yönetimi konusunda avantaj sahibi oluyor. Artık kitleler bu yeni teknoloji sayesinde daha yakından tanınıyor. Bununla birlikte habercilik konusunda da yenilikler hayatımıza girdi. Bu konuda en önemli faktör geri bildirim olarak ortaya çıkıyor.

Herkes içerikleri kendisi oluşturabildiği gibi farklı içeriklere fikirlerini anında sunabiliyor. Geleneksel medyada yazılan bir yazı düzeltilemezken sosyal medya içeriğinde güncellenebiliyor. Bütün bu farklar göz önünde bulunursa geleneksel medyanın sonu geliyor diyebiliriz. Sosyal medya daha ilk oluştuğu yıllarda geleneksel medyanın yerini almaya başlamıştı bile. Basılı gazete satışlarında ciddi bir düşüş yaşanması televizyonun yerini YoutTube’un almaya başlaması radyoların artık neredeyse hiç dinlenmemesi bunu en iyi şekilde anlatıyor.

Neden Sosyal Medya?

Aslında buraya kadar yazılanlar bu yeni teknoloji için yeterli olabilir. Ancak insanlığın doğasında beğenilmek, takdir edilmek her zaman vardır ve olacaktır. Bu yüzden sosyal medya içerisinde insanlar, kendilerinin iyi yönlerini öne çıkarma çabası içinde olabiliyor. Bunun yanında insanlar merak duygusuna da sahip olduğu için başka profillere sıkça bakma ihtiyacı duyuyor. Yani internet içinde bir fark etme ve fark ettirme dünyası kurulmuş oluyor. İnsanlar aldığı beğeni sayısıyla mutlu oluyor veya hayal kırıklığı yaşıyor.

Yeni teknoloji içinde kullanıcılar adeta bir yarış içine girmiş durumda. Sosyal medya her yerde ve iletişim aracı olmanın çok ötesinde ayrı bir dünya sunuyor. Sonuç olarak çağımız internet çağı ve bu gelişmelerden uzak kalmamız imkansız ve anlam verilemez bir hale gelmiştir.

Yazar: Pınar Şahan