Sosyal Medya Ve Biz
Sosyal medya kullanıcıların kendi ürettikleri içeriklerini yayınladığı ve paylaştığı sanal bir ortamdır. Sosyal medyayı iletişim kurmak, müzik dinlemek, okumak, izlemek gibi sayısız platform da çok sayıda kişi ve kurum tarafından aktif olarak kullanılmaktadır.
Sosyal medya kullanıcıların kendi ürettikleri içeriklerini yayınladığı ve paylaştığı sanal bir ortamdır. Sosyal medyayı iletişim kurmak, müzik dinlemek, okumak, izlemek gibi sayısız platform da çok sayıda kişi ve kurum tarafından aktif olarak kullanılmaktadır.
Teknolojinin bu kadar ilerlemesi ile artık hepimizin en az bir sosyal platformda hesabı bulunması zorunlu hale geldi. Teknolojinin ilerlemesi ile birlikte gün geçtikçe büyüyen bu ağa her geçen gün onlarca uygulama eklenmektedir.
Ülkemizde Sosyal Medya Kullanımı
We Are Social ve Hootsuit isimli araştırma şirketlerinin her yıl ocak ayında yayınladığı verilere göre 2019 da Türkiye’de internet kullanım istatistiklerine bakalım. 82,4 milyon nüfusa sahip ülkemizde 59,36 milyon kişinin internet erişimi var. Buda nüfusumuzun %72 sini oluşturuyor Nüfusun %63’ü ile 52 milyon aktif sosyal medya kullanıcısı bulunmakta, Ayrıca yine nüfusun %53’ü 44 milyon aktif olarak mobil üzerinden sosyal medyayı kullanıyor.
- En çok kullanılan mecra %92’lik oranla YouTube.
- Onun ardından %84 ile Instagram ve %82 ile Facebook geliyor.
- En çok kullanılan mesajlaşma uygulaması ise %83 ile Whats App. Ardından sırayı Messenger ve Skype alıyor.
- Zamanımızın 2 saat 46 dakikasını sosyal medya kullanımına ayırıyoruz.
- 3 saat 9 dakika boyunca online internet üzerinden TV kanallarını kullanıyoruz.
- Sadece 1 saat 15 dakikamızı internet üzerinden müzik dinlemeye ayırıyoruz.
En çok kullanılan Sosyal Medya Kanalları
İnternet üzerinde kullanılan birçok sosyal medya sitesi bulunmaktadır. Bunlardan bazıları çok büyük teknoloji şirketi olurken bazıları sessiz sedasız aramızdan ayrıldı. En çok kullanılan sosyal medya uygulamalarına kısaca bakalım.
Dünyanın en büyük sosyal paylaşım sitesidir. 2004 yılın Mark Zuckerberg tarafından kurulmuştur. Aktif 1,3 milyardan fazla kullanıcısı bulunmaktadır.
Jack Dorsey, Biz Stone, Noah Glass ve Evan Williams tarafından 2006 yılında kurulan popüler mikro blog sitesi ve sosyal ağıdır. Kullanıcı paylaşımları 140 karakterle sınırlı olmak üzere metin, video, resim paylaşabilmektedir.
Fotoğraf ve video paylaşımı uygulamasıdır. Canlı videolar gibi çok çeşitli içerikleri paylaşmanıza olanak tanır. Son olarak daha uzun videolar için IGTV’yi de başlattı.
İş dünyasında kişilerin iletişim kurmasını sağlayan profesyonel sosyal paylaşım platformudur.
Youtube
Aradığınız her türden videoya ulaşabileceğiniz video barındırma ve paylaşım platformudur.
Başladığı anlar da yalnızca tanıdıklarla mesajlaşmak için kullanılan uygulama daha sonra mesajlaşma, görüntü ses ve video paylaşım yapmaya başladı.
Sosyal Medya Ve Ticaret
Sosyal medya kullanımı arttıkça birçok firma bu platformlar da buluştu. Facebook, Twitter, Instagram gibi sosyal ağlar kullanıcılar için güçlü satın alma platformları haline gelmiş durumdadır. Özellikle Instagram gibi platformlar da oluşturulan işletme hesapları ile markalar ürünlerinin görsellerini yükleyerek müşterileri ile iletişime geçmeye başladılar.
Sosyal Medyanın Olumsuzlukları
- Sosyal medyanın akla gelen ilk olumsuzluklardan birisi de insanların gerçek hayattan ve kişilerden uzaklaşmasıdır. Sosyal medyanın özellikle gençler üzerindeki yarattığı olumsuz özeliklerinden birisidir.
- Sosyal medyanın olumsuzluklarından birisi de bilgi kirliliği ve yanlış haberler ile insanları bilinçsizce bilgilendirmek.
- Uzun süreli sosyal medya kullanımı sonrasında asosyalleşen insan ilişkileri zayıf ve mutsuz kişilikler ortaya çıkabiliyor.
- Sosyal medyanın olumsuzlukların dan birisi de gereksiz gruplaşmalar ve eylemleşmeler gerçekleşebiliyor.
Günümüzde sosyal medya yönetimi çok önemli. Avrupa Parlamentosu’na 2010 yılında yapılan bir araştırmaya göre sosyal medyada geçirilmesi gereken maksimum süreler şöyle olmalı:
- 0-6 yaş arası: Hiçbir şekilde kullanmamalı.
- 6-12 yaş arası: Ebeveyn kontrolünde 30 dk.
- 12-18 yaş arası: Ebeveyn bilgisi ile 1,5 saat kullanabilir.
- Yetişkinler: Günde 2 saati aşmamalı.
Sonuç olarak sosyal medyayı reddetmek yerine doğru ve etkili bir şekilde yönetmek şart.
Yazar: Gökhan Üzen