Sosyal Medyada Ahlak

Sosyal medyada ahlak, dil ve kültür yozlaşmış, tarih unutulmuş, saygın kimlik kimliksizliğe dönüşmüş, el ele olmak, güçlü olmak yerini ayrımcılığa parçalanmaya, aydınlık yarınlar ise yerini umutsuzluğa ve karamsarlığa bırakmış.

“Türk ulusu dili, kültürü, tarihi ve saygın kimliğiyle aydınlık yarınlara, el ele, güçlü biçimde yürüyecektir.” Mustafa Kemal Atatürk ne de güzel söylemiş “Dili, kültürü, tarihi ve saygın kimliği ile”. Ama ben bu günlerde sosyal medyada bu kimliği göremiyorum. Günümüzün en önemli sorunlarından biri de sosyal medyada ahlak olmalı diye düşünüyorum.

Hoşgörüden Uzak Paylaşımlar

Bakıyorum ki küfürler, tehditler havada uçuşuyor, ahlaktan, nezaketten ve hoşgörüden uzak paylaşımlar ve yorumlar her yerde karşımıza çıkıyor. Hatta şaka yaparken, bir espriye gülerken, havadan sudan konuşurken dahi her sözün sonuna bir küfür yerleştiriliyor. Sosyal medyada ahlak deyince kulaklarımda annemin nasihatleri çınlıyor.

Küçükken annemden sıklıkla duyduğum bir deyim vardı; “İnsan içine çıkmak”. Gezmeye giderken ya da misafir geleceği zaman, evi derler toparlar, beni ve kardeşlerimi güzelce giydirir, saçlarımızı tarardı. İnsan içine çıkmak temiz ve düzgün giyinmek, oturuşuna, kalkışına ve konuşmana dikkat etmek demekti. Saygı çerçevesini asla aşmamak ve ağzımızdan her çıkan kelimeyi dokuz kere düşünmek demekti. Ola ki ağzımızdan yanlış bir şey kaça, vay haline, kesinlikle biber sürülürdü.

Yozlaşıyoruz

Sosyal medyada ahlak, dil ve kültür yozlaşmış, tarih unutulmuş, saygın kimlik kimliksizliğe dönüşmüş, el ele olmak, güçlü olmak yerini ayrımcılığa parçalanmaya, aydınlık yarınlar ise yerini umutsuzluğa ve karamsarlığa bırakmış. Gençlerimiz, çocuklarımız, yaşlılarımız hepsi sosyal medyada ahlak kuralları geçerli değilmiş gibi, birbirlerine yağıp gürlüyor, rencide ediyor ve düşmanı ile baş başa kalmış gibi savaşmaya devam ediyor.

Komşusu açken tok yatmayan bir toplum, artık komşusunun açlığından haberdar olmak, açın halinden anlamak istemiyor. Büyüklerimiz bir yiyecekten bahsederken “söylemesi ayıp” diyerek başlarlardı söze, şimdi söylemesi ayıp değil hatta üstüne bir de sosyal medyaya şöyle görkemli bir fotoğrafını atıp gelecek olan beğenileri beklemek günlük ibadet halini alıyor.

Yeni Bir Kültür

Sosyal medyada ahlak kendi kurallarına göre işliyor. Yeni bir dil, kendine has bir kültür, bambaşka bir kimlik veriyor insanoğluna, kendince yeni değerler yaratıyor ve kurallar koyuyor. İnsanoğlu ise oyunu kuralına göre oynamak için kendi değerlerinden, ahlak anlayışından, insanlığından vazgeçiyor. Ne de olsa artık, insan içine çıkılmıyor.

Yazar: Halise Yıldız