Sosyal Medya’da Influencer Marketing

Günümüzde Influencer olmak tatil seçimleri, moda, kozmetik, cilt bakımı ve daha birçok alanda etki önderleri olarak görülen fenomenleri taklit etme, modelleme, aynı özel eşyalara sahip olma ve doyumsuzluk hissini beraberinde getiriyor.

Sosyal medya kişinin içeriğini kendi üretip yayınladığı online bir internet ağı. Birçok kişi marka, kurum tarafından kullanılmakta. Bu sayede kullanıcılar hayatlarını, işini, ailesini, markasını tanıtarak sosyal medyaya dahil olmuş olur.

Sosyal Medya Gücü

Sosyal medyayı en kısa biçimde tanımlamak gerekirse ‘’paylaşmak’’ doğru kelime olabilir. Ayrıca bu platformlarda herhangi bir eğitim gerekliliği bulunmaz. Yayın yapmak isteyen herkes katılabilir. Özetlemek gerekirse sosyal medya herhangi bir sınırlama olmadan herkesin paylaşım yapabildiği doğru kullanıldığında güçlü ve etkili bir konuma gelmenin anahtarı olabilir.

Günümüz teknolojisi seçimleri, yaşantıları, ihtiyaçları dolayısıyla hayatımızın tamamını etkileyen birçok unsuru çok hızlı değiştirmekte. Özellikle teknolojinin öncesini ve sonrasını tecrübe etmiş kişiler aradaki farka her ne kadar hakim olsa da teknolojinin hayatımızın temeline oturduğunu yakın geçmişte büyüyen bir kişinin irdelemesi mümkün olamaz.

Y Kuşağı

Özellikle internetin sağladığı kolaylıkları temel ihtiyaç olarak gören yeni nesilin ilgisi daha çabuk dağılmakta ve çok hızlı gündem değiştirmekte. Haliyle Y kuşağının genç yaş grubunu oluşturan ve Z kuşağı özelliği sergileyeceği düşünülen kesim için yeni pazarlama stratejileri geliştirme, rekabetin en önemli parçalarından biri haline dönüşür. Dolayısıyla genç Y kuşağı ve Z kuşağı için yeni stratejiler, pazarlama teknikleri rekabetin önemli unsurları haline gelir.

Tüketicilerin sosyal medyadan etkilendiği Influencer (Tanınmış) kişilerinin önemi yadsınamaz bir gerçek. Bir pazarlama stratejisi olarak ortaya çıkan Influencer Marketing (Fenomen Pazarlaması) Instagram’da büyük bir yankı getirdi. Günümüzde Influencer olmak tatil seçimleri, moda, kozmetik, cilt bakımı ve daha birçok alanda etki önderleri olarak görülen fenomenleri taklit etme, modelleme, aynı özel eşyalara sahip olma ve doyumsuzluk hissini beraberinde getiriyor.

Markaların Gözdesi

Sosyal medya fenomenleri birebir iletişim sağlayıp güven kazanabilen, anında bilgi verebilme özelliğinden ve maliyetin düşüklüğü sebebiyle markaların şimdiki gözdesi. Bir örnek olarak markaların bir ürün çıkardığında ilk önce ‘’Public Relations’’ (Tanıtım) paketlerini Influencer kişilerine göndermesi ve Instagram veya Facebook gibi sosyal medya alanlarında aynı ürünün defalarca tanınmış kişilerde görülmesi tüketicide büyük bir etki bırakmakta. Ancak bilginin bu kadar kolay ulaşılabilir olması sosyal medyadaki bazı reklamların inandırıcılıktan uzak bir biçime bürünmesini de açıklar. Bu bilgiler ışığında fenomen pazarlaması sonrasında markaların ve ürünlerinin çok daha fazla konuşulur hale geldiğini ve etki ekonomisinin başrolleri olduğunu söylemek mümkün görünüyor.

Yazar: Merve Gülgün