Spor Basınında Etik
Spor basınında etik konusuna bir de şunu eklemeden geçmek olmaz. Spor yorumcuları. Bir program düşünün, dört büyük takımdan her birini destekleyen spor yorumcuları var. Bu yorumcular takımlarını hem eleştirirler hem de desteklerler.
Medyada etik önemli bir konu. Hayatımızda spor çok yer kapladığı için sporda ve spor medyasında etik bir hayli önemli konular arasında yer alıyor. Türkiye'de spor denilince akla direk futbol geliyor. Taraftarlar yöneticiler basın mensupları futbolun içinde olan en önemli unsurlardan sadece birkaçı.
İlişkilere Dikkat Edilmeli
Burada dikkat edilecek diğer bir durumda yöneticilerin diğer kulüp yöneticileri ile olan ilişkileri, taraftarların birbirlerine olan tutumları, kulüp gazetecileri, kulüpleri takip eden basın mensuplarının davranışlarıdır. Futbol kulüplerine yakın olan basın kuruluşları, kulüp başkanlarının lehine haber yaptıklarında, destekledikleri kulübün bir hatası olsa bile, yanlış olan bir şeyi savundukları için etik kurallarını ihlal etmiş oluyorlar.
Bu durumda taraftarlarda, rakip taraftarlarla münakaşaya girebiliyorlar. İşte tam burada gazetecilerin 'meslek ilkelerine' dikkat etmeleri gerekiyor. Bir kulüple ilgili haber yaparken doğru ile yanlışı ayırarak haber yapması daha etik olacaktır. Çünkü basın üzerine düşen görevi ne kadar layıkıyla yaparsa, taraftarlar arasında ki iletişim de bir o kadar sağlıklı olacaktır.
Sporda Etik
Tabi sporda etik önemli bir konu. Futbolcular sahada maçın atmosferinden, gerginliğinden ve bazen de sonucundan dolayı rakip takımın futbolcusu ile tartışabiliyor. Ama her ne olursa olsun sahada fair play ruhunu yansıtmaları lazım ki taraftarlarda maçı daha sakin izleyebilsin. Günümüzde özellikle dört büyük takımın maçlarında ortam çok gergin olabiliyor. Bu noktada herkes birbirine karşı anlayışlı ve saygılı olur ise sahada fair play ruhunu daha çok görürüz.
Spor Yorumcuları
Spor basınında etik konusuna bir de şunu eklemeden geçmek olmaz. Spor yorumcuları. Bir program düşünün, dört büyük takımdan her birini destekleyen spor yorumcuları var. Bu yorumcular takımlarını hem eleştirirler hem de desteklerler. Ama eleştirirken iyi yönlerini ve kötü kötü yönlerini dikkatli bir şekilde söylemeliler. Aksi takdirde televizyon başında onları izleyen seyirciler bu yorumculara sosyal medya üzerinden hoş olmayan yorumlarda bulunabilirler.
Bunun önüne geçmek için herkesin spor basınında etik kurallarına dikkat etmeleri gerekiyor. Yine aynı şekilde bu yorumcular rakip takımı eleştirirken de dikkat etmeliler. Bunu bir örnek ile açıklamak gerekirse; Fenerbahçeli bir yorumcu, Galatasaray hakkında kötü sözler söylerse hem iki takım arasında sorunlara sebep olur hem de etik kurallarına uymayarak yine basında etik kurallarını emiş olur. Sonuçta sen Fenerbahçe’yi destekleyip temsil ediyorsan, her sözüne dikkat etmelisin. Takımının adını kötüye çıkarmamalısın. Ve her takımın yorumcusu, temsilcisi bu şekilde davranmalıdır.
Şunu unutmamak gerekir ki futbol sahada doksan dakika oynanan bir tiyatrodur aslında. Sporseverler bu doksan dakikayı sadece doksan dakikayı tuttuğu takımı destekleyerek geçirirse, sahanın dışında taraftarlar arasında da gerginlik olmamış olur. Unutmayın, futbol sahanın içinde saygı çerçevesinde oynanır. Sahanın dışında rakipler dost, arkadaş kalır.
Yazar: Gamze Nur Yaralı