Stres Yönetimi Nasıl Gerçekleşir?
İnsanın strese girmesi durumunda vücutta stres hormonları birikir ve bu hormonların artması çoğunluk olarak karın ve göbek bölgesinde yağlanmaya sebep olur. Stres hormonları ayrıca besinlerin daha fazla tüketimine yol açarak fazla kilolara sebep olur.
İnsanın strese girmesi durumunda vücutta stres hormonları birikir ve bu hormonların artması çoğunluk olarak karın ve göbek bölgesinde yağlanmaya sebep olur. Stres hormonları ayrıca besinlerin daha fazla tüketimine yol açarak fazla kilolara sebep olur. Stresli ve depresyonda olan kişilerin sürekli yeme isteği duyması ve çikolata ve bunun gibi tüketmesi buna örnek gösterilebilir.
Stresin Zararları
- Fazla stres vücutta yağlanmaya sebep olur
- Adet ve uyku düzensizliğine yol açar
- Bazı kişilerde fazla stres besin alımını azaltarak Kilo kaybına neden olabilir
- Stresin Zararları arasında Dalgınlık ve unutkanlıkta vardır
- Tansiyon yükselmesi gerçekleşebilir
- Kararsızlık ve Kaygı oluşturabilir
- Stres hormonlarının çoğalması bağışıklık sistemine zarar verir
- 7.maddeye bağlı olarak hastalıklar meydana gelebilir
Stres Yönetimi Beslenme İle Yapılabilir Mi?
Bilimsel olarak insanlar strese girdiğinde stres hormonları salgılanır, aynı şekilde insan mutlu olduğunda da mutluluk hormonları salgılanır. Mutluluk hormonlarını besinlerden sağlamak mümkün. Bir sonraki başlıkta strese iyi gelen besinler ile ilgili açıklama yapacağız.
Bu besinler stres ve stresi yönetme yolları konusunda çok destekleyici özelliklere sahip. Stres yönetimi olayını besin alımınızı ve diyetinizi ufak rötuşlar ile yapabilirsiniz. Stresin zararları bazen kontrol edilemeyecek düzeyde artabilir bunun için beslenmenizde yapılabilecek değişiklikler:
- Günde 2-3 litre su içiniz. (Çay ve kahveden gelen su buna dahil değil)
- Yiyecekler yavaşça çiğnenmeli ve yavaşça tüketilmelidir.
- Kola gibi yapay olan gazlı içeceklerin tüketimi sınırlandırılmalıdır.
- Yapay gazlı içecekler yerine Doğal maden suları tercih edilmelidir.
- Günlük alınması gereken kalori miktarı aşılmamalıdır.
- Meyve suları yerine Doğal meyveler tüketilmelidir.
- Lif içeriği yüksek besinler tüketilmelidir.
- Market alışverişine aç gidilmemelidir ve listeye göre alışveriş yapılmalıdır.
- Sabah kahvaltısı yapmaya özen gösterilmelidir.
- Paket gıdaların tüketimi azaltılmalıdır.
Bunun gibi önerileri hayatınıza adapte ettiğinizde daha sağlıklı ve zinde bir yaşamınızın olduğunu ve stres düzeyinizin azaldığını göreceksiniz. Vücut bir bütündür bir yerde oluşan ağrı her yeri vurur. Aynen bunun gibi de beslenme düzeninde oluşan bozukluklar vücutta bozukluklara meydan verir ve stres hormonları artar.
Strese İyi Gelen Besinler Ve Bitki Çayları
Stres yönetimi besinler ile ve bitki çayları ile yapılabilir. Besinler bünyesinde folik asit, C vitamini, E vitamini ve bunun gibi vitaminlerle beraber vücudumuzun olmazsa olmazları Demir, Kalsiyum, Fosfor gibi mineralleri de içerirler. Stresin zararları malum olduğu üzere vücudu olumsuz etkilemekte. Stresin zararları için muz, ceviz, çilek, avokado gibi besinler tüketilebilir.
Muz
Magnezyumdan zengin olan muz vücutta sakinlik etkisi yaratır ve strese karşı olumlu etkisi olan seratonin gibi mutluluk hormonlarını bünyesinde barındırır. Bunlar stres yönetimi konusunda pozitif şekilde çalışır.
Avokado
Kalbi koruyan zorunlu yağ asitlerini içeren bir besindir. Ayrıca muzla aynı seviyede potasyum içerir. Potasyum minerali kan basıncını ayarlar ve dolayısıyla stres üzerinde iyi etkileri vardır.
Süt veya Ayran
Stresin zararları süt ve ayran ile azaltılabilir. İçilen bir bardak süt sakinleştirici etkisini Laktik asit sayesinde ortaya çıkarır ve rahatlatır. Ayrıca Kalsiyum açısından zengin olup sağlıklı beslenmeye olumlu etkisi vardır.
Çiğ kuru yemişler
Strese iyi gelen besinler arasında Kuru yemişlerde vardır, içerdikleri doymamış yağ asitleriyle kalp sağlığını ve vücudu korurlar. Fındık ceviz gibi kuru yemişler mutluluk düzeyini artırır.
Yasemin, Melisa ve Papatya çayı
Depresyonla mücadelede en etkin 3 bitkidir. İçildiğinde kaslarda gevşeme yapar ve sizi rahatlatır. Stres azaltan bu bitkilerin genellikle çayı tüketilir. Stres yönetimi ve bazı sebeplerden dolayı yapılan araştırmalar sonucu bu bitkilerin sinir sistemine etki ederek yatıştırıcı etki gösterdiği üzerinde durulmuştur.
Yazar: Halil İleri