Swot Analizi Hakkında Her Şey

SWOT, 4 tane İngilizce kelimenin baş harflerinin birleştirilmesiyle oluşmaktadır. S harfi yani Strengths, güçlü yönleri; W harfi yani Weaknesses, zayıf yönleri; O harfi Opportunities yani fırsatları; T harfi yani Treats ise tehditleri karşılamaktadır.

SWOT analizi kişinin kendini tanıması adına yol kat etmesi için yapılan bir uygulamadır. Bu uygulama ilk kez 1960’lı yıllarda Harvard üniversitesi profesörleri tarafından geliştirilmiştir. Ardından Albert S. Humphrey tarafından kullanılmış ve hala kullanılırlığı devam etmekte olan bir yöntemdir.

SWOT Neyi İfade Eder?

SWOT, 4 tane İngilizce kelimenin baş harflerinin birleştirilmesiyle oluşmaktadır. S harfi yani Strengths, güçlü yönleri; W harfi yani Weaknesses, zayıf yönleri; O harfi Opportunities yani fırsatları; T harfi yani Treats ise tehditleri karşılamaktadır.  Böylece kişi kendi güçlü ve zayıf yönlerini bilecek bunlara göre de fırsatları değerlendirip tehditlere karşı önlem alacaktır. Kişi böylece kendini fark edecek ve belki de bilmediği özelliklerini keşfedecek.

SWOT Analizini Nasıl Uyguluyoruz?

Swot Analizi Nasıl Yapılır? Elimize bir kâğıt alıyoruz ve kâğıdın tam ortasına kenarlara kadar ulaşacak şekilde bir ‘artı’ işareti çiziyoruz. Sol üst köşeye güçlü yönlerimizi sağ üst köşeye zayıf yönlerimizi, sol alt köşeye fırsatlarımızı, sağ alt köşeye ise karşılaşabilecek tehditleri yazmalıyız.

Öncelikle güçlü yönlerimizi bulabilmek için belirli sorular soruyoruz kendimize. Fakat soruları sorarken kendimizi ne abartıp dağlara çıkarıyoruz ne de fazla mütevazı oluyoruz. Dürüstçe cevaplıyoruz. Hem kendi gözümüzden hem de başkasının gözünden kendimize yöneltiyoruz bu soruları.

1-Hangi konularda başarılıyım? Yazma da mı, çizme de mi yoksa anlatım da mı iyiyim?

2-Seni diğerlerinden ayıran avantajların neler? (Sertifikaların ya da aldığın onur ödülleri)

3-Diğerlerinin erişemediği fakat senin erişebileceğin kaynaklar neler? Çevren geniş olabilir, çok fazla etkinlik ve konferansa katılmış, böylece kaynak çerçeveni genişletmiş olabilirsin.

4-Etrafındaki insanlara göre güçlü olan yönlerin neler? Yaptığın işte azimli misin, sonuca ulaşmak için her yolu dener misin, iş konusunda çevrendeki insanlar kadar duygusal değil de daha net misin?

5-Kendinle ilgili gurur duyduğun yönlerin nelerdir? Çok güzel bir müzik aleti çalabiliyor olabilirsin, eğitim alanın olmadığı hale bilgisayarda değişik programlar biliyor olabilirsin.

Bu bölüme verilecek objektif cevaplar ya da belli yerlerde yakınlardan aldığın destekler SWOT analizi uygulamasındaki güçlü yönler bölümünü tamamlatmış olacak. Sırada ise zayıf olan yönlerimizi araştırıp ortaya çıkaracak olan bölüm var. Bu bölümde de kendimizde bildiklerimizle birlikte bizi yakın olarak tanıyan kişilerden belli soruların cevabını da isteyip farkındalığımızı arttırabilmek.

1-Kendinizde eksik gördüğünüz yönleriniz neler?

2-Çevrendekilerin yapıp senin başaramadığın işler neler? Çocuk bakmak örneğin örgü örmek vb.

3-Eğitimini aldığınız halde yapmakta zorlandığınız, başaramadığınız işler neler?

4-İşe geç kalmak, işteki diğer çalışanlarla anlaşamamak gibi olumsuz iş davranışlarınız var mı?

5-Kişisel özelliklerinizden işinizi yapmanıza engel olan davranışlar var mı? Alınganlık, öfke kontrolsüzlüğü gibi.

Bu zayıf yönlere verdiğiniz, hatta vermekte zorlandığınız cevapları öncelikle kabullenmelisiniz ki SWOT analizi uygulamasıyla düzelme evresine geçebilesiniz. Böylece de bu bölümde sizin için faydalı olsun. Çünkü çoğu çekindiğimiz belki de yapamadığımızı sandığımız işler aslında birkaç küçük düzeltmeyle belki gelişebilecek. Bunu görmemizi sağlayabilir bu kısım.

Güçlü Ve Zayıf Yönler

Cevaplarını bulmaya çalıştığımız güçlü ve zayıf yönler SWOT analizi uygulamasında iç faktörleri oluşturmaktadır. Yani kendimizden kaynaklanan ve ancak fark ettiğimizde çözüm arayabileceğimiz, kişisel alanımızla ilgili faktörlerdir.

Fırsatlar ve tehditler kısmı ise SWOT analizi uygulamasında dış faktörleri oluşturmaktadır ki; çevreden gelebilecek fayda ve zararları görebilelim. Eğer elimiz yetişiyorsa düzeltebilelim. Fırsatlar kısmı için sorulabilecek sorularsa şunlardır:

1- İşi kolaylaştırmak için alabileceğim yeni eğitimler, teknik olarak yeni gelişmeler neler?

2- Hangi iş sahalarına girersek fark yaratabiliriz?

3- Şikâyete neden olan olaylara orijinal çözümler bulabilir miyim?

4- Şirketin yabancı ortaklarıyla herhangi bir görüşme olabilir düşüncesiyle yeni diller yeni kültürler öğrenebilir miyim?

5- Çevrenin fark etmediği fakat senin fark ettiğin boşluklar var mı?

6- Çevrende faydalana bileceğin insan ya da kurumlar var mı?

Tehdit Bölümü

SWOT analizi uygulamasının sonunda bulunan tehdit bölümü soruları ise yine çevremizden gelebilecek unsurlardan oluşuyor.

1-İş arkadaşlarım benimle hep rekabet içinde mi?

2-İş yerinde mobbing gibi engellerle karşılaşıyor musun?

3-eğer kendini geliştirmezsen işin gerisinde kalma ihtimalin var mı?

4-kendinizde tehdit olarak gördüğünüz zayıf yönleriniz var mı?

Yaptığımız bu SWOT analizi sayesinde kendimizi daha iyi tanıyıp güçlü yönlerimizi fark ettik. Hangi alanda ve fırsatlarda bunları kullanmamız gerektiğini de tespit edebilir duruma geldik. Zayıf yönlerimizi ise azaltarak daha verimli bir iş hayatı sağlaya biliriz kendimize. Böylece aslında iş ortamında bizim için risk barındıran durumları da lehimize çevirerek, daha uygulamayı sonuçlandırmadan bile ondan fayda sağlamaya başlamış olduk.

Kişilik olarak kendinizi geliştirmek istiyorsanız güçlü yönlerime odaklanıp bunu fırsata çevirmek istiyorum diyorsanız, zayıf yönlerimi öğrendim bunları bilerek iş tercihinde bulunacağım diyorsanız, çevrenizdeki tehditleri fark edip hemen önlem almak istiyorsanız siz de kendize bir SWOT analizi uygulayın. Sonuçlarını kim senin bilmesine gerek yok.

Yazar: Kübra Beyribey