Tek Başına Tükenmek Yok
Çalıştığı iş yerinden ve yaptığı işten aile içi huzursuzluktan, hastalıktan, özel problemlerden kaynaklı yaşanan stres tükenmişlik sendromu için kocaman bir zemin hazırlar.
Günümüzde adından sıkça söz ettiren bir durum “Tükenmişlik Sendromu”. Bir çoğunuz televizyonlarda, sosyal medyada görüp dergilerden, gazetelerden okumuş hatta çok yakın çevrenizden bile duymuş olabilirsiniz. Başınıza gelmediği için önemsiz görüp küçümsediğiniz fakat bir o kadar da yaşayan kişi için zor olan bir haldir bu.
Yaşamayan bilemez ve anlayamaz. Kişinin durumu abarttığını aslında tüm yaptıklarının şımarıklıktan dolayı olduğunu iddia eder karşı taraf. 21.yüzyıldayken empati kurmak zor olmasa gerek. Bu durumu yaşayan birisinin derdine ortak olup onu iyileştirmeye çalışmak gerekir. Kişiler hep kendi dertlerini tepelere çıkarır diğerlerini umursamaz. Belki sizde de var ama farkında değilsiniz. Belirtilerin neler olduğunu bilmiyor musunuz?
Tükenmişlik Sendromu Belirtileri
Sürekli baskı ve stres altında olan kişilerde görülme sıklığı daha çoktur. Çalıştığı iş yerinden ve yaptığı işten aile içi huzursuzluktan, hastalıktan, özel problemlerden kaynaklı yaşanan stres tükenmişlik sendromu için kocaman bir zemin hazırlar. Sürekli uyku haliyle, yorgunlukla, sinir ve öfke halleriyle, kimi zaman ani duygu değişimleriyle kendini belli eder.
Kişi daha sonraları hiçbir şey yapmamaya başlar. Daha önceden severek yaptıkları da ona anlamsız gelmeye başlar. Artık hiçbir şeyin ona zevk vermediğini ve ona benliğine katacak bir şeyler kalmadığını hissettirir. Yaşadıklarıyla birlikte kişi daha da içine kapanık hale gelir ve etrafında olup bitene karşı tepkisiz kalır. Artık karşınızda umursamaz, mutsuz, bıkkın, yorgun ve bitmiş bir insan vardır. Ona yardım etmeye çalışmak gerekir.
Neler mi Yapılabilir?
Onunla yapılabilecek aktivitelerin yanı sıra iyi bir psikiyatristten destek almaya ikna etmek bir sorumluluktur ve bu ciddi manada önem teşkil eder. Doktorun bu sendrom için belirleyeceği bir tedavi sürecini düzenli olarak takip etmek kişiye oldukça fayda sağlayacaktır. Kişiyle yapılacak olan sosyal aktiviteler de sürece katkı sağlar. Sürekli yapılan eylemler dışında bir şeyler yapılması tavsiye edilir. Yenilik hissi iyileşmeye yardım eder. Farklı hazlar hem bedenen hem fikren bir nevi teceddüt çalışması olur.
Sadece tükenmişlik sendromu için değil her konuda müziğin insan psikolojisine iyi geldiği söylenir. Herhangi bir iş üzerinde yoğunlaşmışken klasik müzik tercih edilir. “Zevkler ve renkler tartışılmaz.” cümlesine dikkat çekmek gerekir böylesi bir durumda. Kişi Türk sanat müziği veya pop müziği seviyor olabilir.
İyi Gelecek Aktiviteleri Seçmek
Ona iyi gelecek olanı kendisi seçmelidir aksi takdirde sinirlenebilir. Dans etmek. Söylemek bile insanın içini kıpır kıpır eder ve iyi bir aktivite olacaktır. Yoga yapmak hem zihni dinginleştirir hem de vücuda enerji verir. Kitap okumak insanlar tarafından böyle bir durumda en sıkıcı seçenek olarak görülür.
Ancak kitap en sadık dosttur ve ondan hiçbir durumda vazgeçmemek gerekir. Yeteneği olsun veya olmasın, çizim yapıp renkli boyalarla uğraşmak iyi hissettirir. Doğa yürüyüşleri, doğal ortamlarda yapılacak aktiviteler de yapılması gerekenler arasında gösterilir. Kimileri için temizlik yapmak mutluluk verir ve o an dertlerini unuturlar ve dizilerde sıklıkla böyle şeyler işlenir. Tükenmişlik sendromu ile mücadele ederken kişiden kişiye değişecek olan çözüm yolları vardır ve bunlar yapılırken kişi yargılanmamalı.
Kendini Bilmek Ve Sevmek
Her şeyin gelip geçici olduğunu bildiğimiz dünyada bir şeyleri anlamsızlaştırmak sadece mutsuzluğa yol açar. Pozitif olmak ve mücadele edip kazanacağını bilmek gibisi yoktur. Tükenmişlik Sendromu sizi tüketip yememeli. Gerçekler, hayaller kadar güzel değildir elbet. Ama mutsuz olmak siz izin verip istemediğiniz sürece gerçekleşmeyecektir. Ne olursa olsun huzuru unutmamalı ve gerçeklerde yok olmamalısınız. Zaman bıkmadan mücadele zamanıdır.
Yazar: Yaren Yeleser