Teknoloji Ve Eğitimin Hayatımızdaki Yeri

Günümüzde çevremize baktığımızda yolda yürüyen veya kafede oturan herkesin kafasının eğik ve baş parmağının hareket halinde olduğunu görürüz. Arkadaş sohbetlerinin yavaş yavaş bittiğini insanların sosyal anlamda yalnızlaştığını fark etmeye başladık.

Eğitim en temel anlamıyla planlı ve plansız olarak insan hayatında istendik davranışlar geliştirme sürecidir. Teknoloji ise eğitim ile değiştirilen bu davranışların insan hayatına bire bir etkileridir. Peki teknoloji ve eğitim arasında nasıl bir ilişki vardır?

Eğitim Ve Teknoloji Kardeşliği

Eğitim insana nasıl düşünmesi gerektiğini düşündüklerini nasıl gerçek hayatla birleştirerek yaşamını kolaylaştıracağını gösterir. Bunun sonucu olarak insanlar yüzyıllar boyunca hep daha ilerisini hayal etme peşine düşmüşlerdir. İnsanların hayalleri teknolojiyi geliştirmiştir. İnsan basit bir tekerleği icat etmiş sonra onu bir ata bağlamış sonra üstüne bir motor takmış daha sonra da bunu daha da büyütmüş arabalar, otobüsler, kamyonlar üretmiştir. Eğitim insanoğlunun muhteşem hayali ile birleşince yollar daha kısalmış iletişim ve bilginin yayılma ve bilgiye ulaşma hızı daha da artmıştır.

Günümüzde eğitim ile teknolojinin ilişkisine baktığımızda teknoloji çok hızlı bir şekilde ilerlerken, eğitim programları teknolojinin çok gerisinde kalmaya başlamıştır. Ülkeler eğitim programlarını 21.yüzyıldak teknolojik gelişmelere göre yeniden düzenleme çabasına girmişlerdir. Bilişim ve veri uzmanları günümüzde insanlar X Y Z kuşağı olarak sınıflandırıp eğitim politikalarını buna göre düzenlemek gerektiğini belirtmektedirler. X kuşağı (40-50 yaş) telefon jetonları, merdaneli çamaşır makineleri, e-postalar, çevirmeli telefonlar, Y kuşağı (20-30 yaş) mobil telefon, tablet, otomatik makineler, Z kuşağı (7-15 yaş) ise teknolojik olarak bilgiye erişim ve teknolojinin en üst olduğu kuşak.

Eğitim Mi Teknolojiyi Geliştirmekte?

Yoksa teknoloji mi eğitimi daha kaliteli hale getirmektedir? Şüphesiz ki eğitim ile teknoloji arasındaki bu ilişki doğru orantılıdır. O yüzden eğitim teknolojiyi bilinçli kullanma üzerine yoğunlaşmalıdır. Kapısında teknolojik olarak en yüksek seviyede arabası olan bir anne baba elinde en son model cep telefonu ve önünde laptop bilgisayar ile 7 yaşındaki çocuğuna bilgisayar ve cep telefonundan uzak durmasını söylememelidir. Teknolojiyi kullanarak doğru bilgiye nasıl ulaşması gerektiği öğretilmeli. Cep telefonu veya bilgisayarın oyun oynamak için değil sınırsız bir bilgi ağının içinden hayatını kolaylaştıracak bilgileri alabileceği bir araç olduğunu öğretmelidir.

Kaliteli bir eğitim teknolojiyi en üst noktaya taşır. İnsanoğlunun hayal gücüyle birleşen teknoloji ise eğitimi daha da kaliteli hale getirir. Günümüzde internetin kullanımı (google verilerine göre ülkemizde 51 milyon kişi) akıllı tahtaların okullarda kullanılması ve öğrencilerin bilgiye daha hızlı ulaşması elbette olumlu şeylerdir.

Teknolojinin Olumsuz Etkileri

Günümüzde çevremize baktığımızda yolda yürüyen veya kafede oturan herkesin kafasının eğik ve baş parmağının hareket halinde olduğunu görürüz. Arkadaş sohbetlerinin yavaş yavaş bittiğini insanların sosyal anlamda yalnızlaştığını fark etmeye başladık. Bayram ziyaretleri bitti. Kısa bir mesaj ile 250 kişinin bayramını en içten dileklerimizle kutlamaya başladık. Sosyal medya hayatımızın vazgeçilmezi oldu.7 dakikada bir telefona bakma ihtiyacı hissetmeye başladık.

Günümüzün büyük çoğunluğu sosyal medya hesaplarını kontrolle geçiyor. Facebook vazgeçilmezimiz. Instagram olmazsa olmazımız. Youtube mükemmel eğlence mekanı. Twitter hayat kaynağımız. Google verilerine göre ülkemizde en çok kullanılan ilk 10 sitenin 7 tanesi sosyal medya. Banka hesaplarımız cebimizde. Yemek siparişimizi mobil uygulama sayesinde tek tıkla veriyoruz ve 20 dk. sonra yemek evimizde. Market alışverişimizi bile mobilden yapıyoruz artık Kıyafet için mağaza dolaşmıyoruz. Siteye giriyoruz beğeniyoruz ve bedenini seçiyoruz ve 2 3 gün sonra elimizde. Evimizde her şey akıllı. Isınma veya soğutma cep telefonundan ayarlanabiliyor. İnsansız hava araçları, yapay zeka, sürücüsüz arabalar, robotlar ve topraksız tarımlar.

Teknolojinin Neresindeyiz?

Eğitimimiz 5 /7 yaşında olan alfa kuşağını bu baş döndürücü teknolojik gelişmelerin içinde nasıl yaşama hazırlayacak? İşte burada 21 yüzyıl becerileri eğitimciler tarafından dile getirilmeye başlandı. STEM öğrenme modelleri geliştirilmeye başlandı. Bilimin, teknolojinin matematiğin ve mühendisliğin yeni öğretim modeli olması gerektiği tartışılmaya başlandı.

Eğitimde bilgiyi paylaşma, problem çözme, iş birliği yoluyla öğrenme şekilleri uygulanmaya başlandı. Avrupa okul ağı STEM her yerde. Kültürler arası iş birliği gibi uluslararası projeler hayata geçirildi. Sonuç olarak eğitim teknolojiyi son noktasına getirirken teknoloji de eğitimi kendisini yenilemek ve gelişmelere ayak uydurmak için zorlamaya devam etmekte. Eğitim insanlara teknolojiyi bilinçli kullanma yollarını öğretmelidir. Teknoloji insan hayatını kolaylaştırmak için var.

Eğitim teknolojinin olumlu yönlerini insan hayatına sokmalı ve bilinçli teknoloji kullanma yolunda hedefler oluşturmalıdır. Teknolojiyi kullanan bireyler eğitim ile teknolojinin hayatına kattığı olumlu yönlerin yanında olumsuz yönlerde de farkındalık oluşturmak mecburiyetindedir.

Yazar: Osman Kahraman