Teknoloji Yararlı Mı Zararlı Mı?
Teknoloji sadece eğitimin bilginin daha rahat ve daha kolay öğrenilmesini sağlamıyor, eğitim ve bilimin etkileşiminin daha kuvvetli olduğu yeni alanlar ve bölümlerin açılmasına da olanak sağlıyor.
Dünya hızla gelişiyor ve bu gelişen dünyada elektronik aygıtlar yeni görevleri için yerlerini alıyor. Bilgisayarlar, akıllı telefonlar, Ipodlar, Ipadler derken teknoloji hızla basamak atlıyor. Her yıl yeni moda pekçok ürün piyasaya sürülüyor. İnsanoğlu dünyadaki bu gelişmelere uyum sağlayabilmenin ancak insanın da teknolojiye ayak uydurmasıyla gerçekleşebileceğine inanıyor.
Teknoji Gerçekten Zararlı Mı?
Teknoloji hayat şartlarıyla birlikte kaçınılmaz bir gerçek. Peki o zaman şu soru insanların aklına takılıyor. Eskiden teknoloji gelişmemişken, piyasada olmayan telefonların yokluğunda hayat nasıl devam ediyordu? Konuşamıyor muyduk ya da görüşmek istediğimizde görüşemiyor muyduk? Aslına bakarsanız hepsini belki de çok daha fazla miktarda yapıyorduk, ama yüz yüze. Teknolojinin insan ilişkilerinde bir uzaklaşma yarattığı kesin. Artık daha çok teknolojik aletimiz ama daha fazla yalnızlıklarımız var.
Daha Çok Teknoloji Daha Çok İmkan
Akıllı telefonların sahip oldukları özelliklere bakarsak çok fazla olduğu söylenebilir. Örneğin en popüler uygulamalardan biri; pekçok insanın faydalandığı harita ile yer bulma. İstanbul gibi karmaşık ve büyük şehirlerde böylesi bir uygulama, hatırı sayılır bir faydaya hizmet ediyor. Mesela görme engelliler için tasarlanan ses komutuyla mesaj yazmanın faydası tartışılmaz. Yine evde sabit kalmaksızın ellerimizin altına sınırsızca interneti sunması. Bu açıdan bakıldığında teknoloji daha çok imkan demek pek de yanlış sayılmaz.
Teknolojiye İlgi
Dünya genelinde yapılan araştırmalarda Türkiye'nin telefonda konuşma süresi en uzun ülke olduğu ortaya çıkıyor. Bu durum sadece telefon için geçerli değil. Yeni herhangi bir ürün Türkiye'ye geldiğinde, sabah erken saatlerden itibaren ilk alan olmak için uzanan kuyruğu görebilirsiniz. Bu durum teknoloji ürünlerine ülkemizin daha fazla ilgili olduğunu gösteriyor. Eğitim ve başarı düzeyi yüksek ülkelerin yeni teknolojik araçlara bizim kadar ilgi göstermediği hatta onlardan kaçındığı bir gerçek.
Örneğin Finlandiya uluslararası eğitim yarışlarında hep iyi dereceler alırken bunu ileri teknolojik aletlerle yapmıyor. Eğitimde akıllı tahta yerine hala kara tahta kullanarak devam ediyor. Teknoloji her geçen gün kendini yenilerken eğitim de teknolojiyle beraber doyumsuzlaşmaya devam ediyor. Birbirini takip eden bir süreçte kaynaşıyorlar adeta. Teknoloji sadece eğitimin, bilginin daha rahat ve daha kolay öğrenilmesini sağlamıyor, eğitim ve bilimin etkileşiminin daha kuvvetli olduğu yeni alanlar, bölümlerin açılmasına da olanak sağlıyor.
Şöyle ki teknolojiye yoğunlaşırken uzay, uçak, mekatronik, robotik ve yazılım mühendisliği gibi bölümlerin oluşmasını ve bu bölümlere duyulan ilginin çoğalmasını sağlıyor. Öğrenciler yapılan deneyleri, araştırmaları, çizimleri teknolojiyle bağdaştırmak zorunda olduğundan ondan kopmak imkansızlaşıyor. Böylelikle teknoloji ve eğitim ayrılmaz bir bütün haline geliyor.
Online Hizmetler Ve Teknolojinin Faydası
İnternet dediğimiz dünya birçok hizmeti kısa sürede ayağımıza getiren ve hemen her ortamda ulaşılabilir olmasıyla rahatlık sağlayan bir hizmet. Bu teknoloji ile alışveriş, seyahat, eğitim, iletişim çok daha kolay. Kalabalık bir ortamda yüz yüze eğitime zamanım yok diyenlerden misiniz? Evimin sıcaklığında hızlı ve kısa sürede eğitim almak istiyorum diyorsanız? Eğitim ve iletişimin güzel bir örneği İstanbul İşletme Enstitüsü. Alışılagelmiş eğitim sisteminin dışında online eğitimler veren bir kurum. Son derece kaliteli eğitmenlere sahip. Kahvenizi yudumlayarak evinizin rahatlığında hızlı bir şekilde eğitim alabileceğiniz bir enstitü. Hem de tüm eğitimler ücretsiz.
Yazar: Güleser Tazegül