Teknolojinin Esirleriyiz
Çevrenizdeki her şey dijital. Camı açıp görebileceğiniz doğal, kuşların ve ağaçların olduğu bir manzaranız yok. Sadece duvarlara yansıtabildiğiniz dijital manzara resimleri var.
Her sabah elektronik bir fanusun içinden uyanıyorsunuz. Sizi yapay bir horoz sesleriyle uyandırıyor. Lavaboya gidiyorsunuz ve diş macununuz ufak bir makinenin içinden akıveriyor. Televizyon için kumandaya ihtiyacınız yok sadece eller yeterli. Elmaları dalından toplamak yerine bir düğmeye basıp anında makineden alabiliyorsunuz.
Her Yanım Dijital
Çevrenizdeki her şey dijital. Camı açıp görebileceğiniz doğal, kuşların ve ağaçların olduğu bir manzaranız yok. Sadece duvarlara yansıtabildiğiniz dijital manzara resimleri var. Evcil hayvanınız robot bir köpek. Tüy falan dökmüyor. Aklınıza gelebilecek her şeyi teknoloji sağlıyor, bir düşünün. Oturduğunuz koltuk ileri endüstri ile öyle bir hal alacak ki artık yerinizden kalkmaya bile gerek kalmayacak. Aslında bakarsanız elimizdeki küçük ceplere sığan dijital dünya ile yerlerimizden kalkmamaya başladık bile. Bunlar hayal ürünü ya da ütopik şeyler değil. Bu gidişle yakın gelecekte olacak olan şeyler.
Bu Yapaylıkta İnsanların Yapay Olmaması Mümkün Mü?
Robotlaşmış yüzler. Çalış, kazan, tüket ve harca. Bu döngü böylece devam edip gidiyor. Selam, sabah ve hatır sorma hatırımızda kalacak birkaç kelimeden ibaret olmaya başladı bile. Söylemesi zor, üzücü ve hatta daha çok korkutucu bir durum. Yapay zeka geliştiriliyor. İnsanlardan daha akıllı ve etkili olabilecek robotlar yapılıyor. Daha doğrusu insanların yerine geçebilecek potansiyelde robotlar. Robotlar insanlara değil, insanlar robotlara uymaya başlayacak artık ki öyle de olmaya başladı bile yavaş yavaş. Olaylara karşı tepkisiz kalma, ye, iç, tüket ve harca. Kısaca umursamazlık.
Yoldan geçerken birisinin kıvranarak kaldırım kenarına yavaşça oturduğunu görüp aldırış etmeden önünden geçip giden insan sayılarının çoğaldığının farkında mısınız? Varsın fiziksel görünüşünüzü teknoloji yapaylaştırsın ama ruhlarınızı yapaylığın esiri altına almasına izin vermeyin. Elektroniklerin duygularınızı sömürüp sizi hissizleştirmesine, hislerinizle aranıza set çekmesine engel olabilecek çabaları sarf etmeyi deneyin.
Kendini Keşfetmek
Günlük sosyal medya kullanma kotası koyun mesela kendinize. Kendinizi keşfedecek ve vakit geçireceğiniz zamanlar yaratın. Kendinizi keşfetmek bilmediğiniz yönlerinizi tanımak sizi daha çok geliştirecek ve inanın ki bir başkasının hayatını sosyal ortamlardan takip ederek bulamadığınız benliğinizi, duygularınızı ve hislerinizi içinize dönmeye fırsat verdiğiniz zaman bulacaksınız. Bir insanı insan yapandır duygular ve hisler.
Bize verilmiş olan bu doğal üstün yetenekleri endüstri ürünleri adı altında yapılan ve ne yazık ki beynimize günümüz ihtiyacı olarak kodlanan ürünlerin söküp almasına izin vermeyin. İş yerlerinde emir altında çalışmaktan hoşlanmayan insanlar teknolojinin emri altında saatlerini harcıyorlar. Dijital ortamın komutları basit ve etkili. Git! Gez! Otur! Kalk! Şimdi biraz isyan et! Farkında mısınız? İnsan insana tahammül edemiyor fakat teknolojiye can feda öyle mi? Bu yapaylığa canınızı fazla feda etmeyin yoksa canınızı alan yüksek teknoloji olacak.
İnsanlar Nasıl Teknolojinin Önüne Geçecek?
Yetenekleri sayesinde. Her insana özgü yetenekler mutlaka var ve hiçbir teknoloji bunun önüne geçemez. Teknoloji taklit edebilir ama belli bir yere kadar. İnsan yeteneklerine duygularını katar. Duyguları sayesinde orta çıkardıkları eser/yapıt/düşünce vs. anlam kazanır. Duyguyu hiçbir teknoloji ürününün verebileceğine inanmıyorum. Bir enstrüman ne kadar doğru çalınıyor olursa olsun, duyguyu veremiyorsa beni etkilemez. Esere renk veren duygudur, duygu da canlılarda bulunur. O zaman teknolojinin bizi ele geçirmesini istemiyorsak, onların etkisi altında kalmak istemiyorsak haydi yeteneklere/hobilere sarılmaya.