Tükenmişlik Sendromu İle Başa Çıkma Yolları

Günlük yaşantılarımızın ağır koşuşturmalarında kaybolmuşken omuzlarımıza binen yükler ve boğuştuğumuz stres içerisinde fark etmediğimiz şey ne kadar tükenmiş olduğumuzdur.

Günlük yaşantılarımızın ağır koşuşturmalarında kaybolmuşken omuzlarımıza binen yükler ve boğuştuğumuz stres içerisinde fark etmediğimiz şey ne kadar tükenmiş olduğumuzdur. Hayattaki yoğun tempomuzun bir süre sonra bize tükenmişlik sendromu olarak geri dönmesi hayatı zehir eden bir unsur olarak karşımıza çıkar.

Tükenmişlik Sendromu Nedir?

Tüm yaşadıklarımızın sonucu olarak ortaya çıkan uzun süre strese maruz kalmakla beslenen kronik güç ve enerji kaybına bağlı psikolojik rahatsızlıktır.

Tükenmişlik Sendromunun Belirtileri

Tükenmişlik sendromu belirtilerini maddeler halinde inceleyecek olursak:

  • Kişi, kronik olarak yorgunluk hisseder. Kas, eklem ağrıları çekebilir, hayata karşı enerjisi kalmamıştır. Psikolojik ve fiziksel olarak en son ne zaman rahatladığını hatırlayamaz.
  • Sosyal izolasyon baş gösterir. İşe veya arkadaş toplantılarına gitmek işkence gibi gelir.
  • Kişinin kafasında sürekli şekilde kötümser düşünceler dolaşır. İnsanların kendisiyle ilgili kötü düşünceleri olduğunu, hiçbir işi başaramayacağını kafasında kurar.
  • Birey, kendisini iş, aile ve arkadaş ortamında etkisiz hisseder. Sanki o olmasa da her şey aynı şekilde devam edecekmiş gibi gelir. Kendisini takımın parçası olarak hissedemez.

Tükenmişlik Sendromundan Kurtulmanın 7 Yolu

İşte size tükenmişlik sendromu için çözümler.

Stres Kaynaklarını Azaltmak

Stres kaynaklarına örnekler verecek olursak;

İş hayatındaki projelerin veya okulda verilen ödevlerin son teslim tarihlerinin yapabileceğinizden çok daha yakın tarihli olması durumunda öğretmeninizden, patronunuzdan ek süre isteyebilirsiniz veya acil olmayan diğer işleri ertelemeyi teklif edebilirsiniz.

Çok fazla yapılacak görev birikmesi durumunda ihtiyacınıza göre günlük, haftalık programlar hazırlayarak işleri önem ve aciliyet durumuna göre sıralayarak yapabilirsiniz. Beklemediğiniz kriz durumları ortaya çıktığında başkalarından yardım istemek, bu tarz durumlara karşı önceden önlemler almak da günü kurtarabilir.

Zamanı Doğru Kullanmak

Yapılan işe odaklanmak, dikkat dağıtıcı unsurları yok etmek, yapılacak her türlü işi plan, program çerçevesinde oluşturmak ve insanlara karşı gerektiği zamanlarda hayır demeyi bilmek, gerçekçi iş bitirme süreleri oluşturmak zamanı kullanmada önemli katkılar sağlar.

Gerektiğinde Dinlenmek

Tükenmişlik sendromu ile boğuşmak istemiyorsanız zamanı geldiğinde işe ara verip kendinize molalar yaratmanız oldukça doğru bir karar olacaktır. İşe ara verip kısa yürüyüşlere çıkmak, hobilerinize zaman ayırmak, sevdiğiniz bir arkadaşınızla buluşmak düşündüğünüz gibi zaman kaybı unsurlar değil, hayata ve yapılan işe motivenizi arttıran mükemmel fırsatlardır.

Ritüellerden Faydalanmak

Kendinizde tükenmişlik sendromu belirtileri görmeye başladıysanız hayatınıza bazı ritüeller getirmeniz fazlasıyla işe yarayabilir. Mesela; iş görüşmesi, işin ilk gününe başlama, sunum yapma gibi durumlara başlamadan önce beş kere derin nefes alıp vermek sizin için faydalı ritüeller arasında olabilir.

Gereğinden Fazla Çabalamak

Örneğin yazacağım makale için yeterli süre varsa ben bu yazıyı 2 saat içerisinde yazacağım diyerek kendimi sıkmak yerine bana tanınan süre içerisinde günlere, saatlere bölerek yazıyı tamamlamam beni oldukça rahatlatır ve tükenmişliğin önüne geçer.

Kendinizin Farkında Olmak

En önemli nokta sendromu fark etmektir. Birçok insan tükenmişlik sendromu ile boğuşurken kendisine ne olduğunun farkında dahi değildir. Durumunuzun farkında olmak için kötü ruh halinizi irdelemeniz, kendinize sorular sormanız problemi ortaya çıkarabilir. Beni etkileyen neydi? Olay karşısında davranışım nasıldı? Daha farklı nasıl davranabilirdim? Tarzındaki sorular size yardımcı olacaktır.

Öz Bakım Önemli

Kendinizi dinlemek ve ihtiyaçlarınıza önem vermek tükenmişlik sendromu ile savaşmanın bir diğer yoludur. Her daim bakımlı olmak, kendinize zaman ayırmak, iş yerinde ya da evde ergonomik masa, sandalye gibi araçlar ile çalışmak yaşam kalitenizi oldukça arttırır.

Yazar: Feriha Yelboğa