Tükenmişlik Sendromuna Yakalanmamak İçin Yöntemler
Yetersiz uyku günlük işleri yapmakta isteksizlik, çalışmaya karşı hevessizlik, öfkeli, mutsuz, çaresiz, kaygılı hissetme gibi belirtilerle kendini gösteren tükenmişlik sendromu, toplumda yaygınlaşan psikolojik sorunların başında geliyor.
Yaşadığımız zaman diliminde yoğun iş temposu, gerçekçi olmayan hedefler, iş yaşamında yüksek talepler ve aşırı stres yükü tükenmişlik sendromu gibi ciddi bir duruma dönüşebiliyor. Yetersiz uyku günlük işleri yapmakta isteksizlik, çalışmaya karşı hevessizlik, öfkeli, mutsuz, çaresiz, kaygılı hissetme gibi belirtilerle kendini gösteren tükenmişlik sendromu, toplumda yaygınlaşan psikolojik sorunların başında geliyor. Kişinin kendine uygun olmayan hedefler belirlemesi ve aşırı stres yüklenmesi tükenmişlik sendromuna yol açabiliyor.
Duygusal Bitkinlik
Tükenmişlik sendromunda duygusal ve bedensel bitkinlik, kişisel başarının azalması ve duyarsızlaşma olarak üç boyuttan bahsedilebilir. Gelişimi yavaş olan sorunun ilk aşamasında ağır iş yükü ile baş edilmeye çalışılıyor ve iş, kişisel ihtiyaçların önüne geçiyor. İkinci aşamada bedensel ve duygusal bitkinlik başlıyor. Yorgunluk, uykusuzluk, baş ağrısı gibi bedensel yakınmalar oluyor, işlerin üstesinden gelmek zorlaşıyor.
Üçüncü aşamada; işe karşı duyarsızlık, kendini işe ait hissetmeme, işe karşı alaycı ve olumsuz tutum sergileme gözlemleniyor. Dördüncü aşamada ise çaresizlik, nefret duyguları öne çıkıyor. Kişi kendinden ve başkalarından hoşlanmıyor, bedensel yakınmalar artıyor, dinlenmeye çalışsa da gevşeyemiyor.
Tükenmişlik sendromu yorgunluk, uykusuzluk, kaygı bozuklukları, depresyon, alkol bağımlılığı, kalp hastalıkları, obezite ve bağışıklık sisteminin zayıflaması gibi psikolojik problemlerle ilerleme gösteriyor. Fakat bunun için endişe etmenize gerek yok. Sizin için sıraladığımız on etkili yöntemle tükenmişlik yaşamadan sorunlarınıza çözüm bulabilirsiniz.
Önceliklerinizi Belirleyin
Bu öncelik; aile olabilir, sağlık olabilir, arkadaşlar ve sosyal çevre olabilir. Örneğin, önceliğiniz aile ise, uzun süre çalışıp yorgun eve gelmek, ailenize zaman ayıramamak bir süre sonra işe karşı kızgınlığa ve bıkkınlığa neden olur. Önem verdiğiniz etkinliklere mümkün olduğunca zaman ayırın, her akşam aileniz ile yemek yiyin. Onlarla zaman geçirerek asıl yapmak istediğiniz şeyi yapmanın verdiği doyum, huzursuzluk ve kızgınlığı azaltır.
Tükenmişliğinizin Nedenini Tespit Edin
Bu neden iş yoğunluğu olabilir, çalışma saatleri olabilir, kişilerle çatışmalar olabilir, destek alamamak olabilir. Bu nedeni belirlemek ve kabullenmek problemin çözümünde atılacak ilk adımdır.
Sosyal Destek Alın
Tükenmişliğin' izin nedenini belirledikten sonra, çözüm için patronunuz veya iş arkadaşlarınızla konuşun. Duyguları paylaşmanın ve sosyal desteğin, olumsuz duygularla baş etmede faydası araştırmalarla gösterilmiştir.
Sevdiklerinize Zaman Ayırın
Günlük hayatta yaşadığınız iş stresi dış etkenler, duygusal faktörlerden etkilenmemek adına aileniz ve yakın arkadaşlarınızla düzenli vakit geçirin . Sağlıklı iletişim ve duygusal paylaşım sizi rahatlatacak ve iyi hissettirecektir.
Küçük Molalar Verin
İşte vereceğiniz küçük molalar sizi daha verimli yapacak stres ve iş yüküyle uğraşmayacaksınız.
Sevdiğiniz İşleri Yapın
İşin size uygun olup olmadığını gerçekçi olarak değerlendirin. Uygun olmadığını düşünüyorsanız alternatifler arayın. Severek yapabileceğiniz, ilgi alanınıza daha uygun bir işte çalışıp çalışamayacağınızı araştırın.
Beslenmenize Dikkat Edin
Sağlıklı beslenin. Bol sebze ve meyve tüketin. Yoğun çalışma temposu beslenme düzeninizi bozar.
Spor Yapın
Egzersiz yapmanın, vücudun mutluluk hormonu salgılamasını sağladığı bilimsel olarak kanıtlanmış bir gerçektir. Düzenli yapacağınız spor sizi daha enerjik ve pozitif hissettirecek.
Uyku Düzeninizi Bozmayın
Sürekli değişen uyku saatleri vücudunuzun düzenini bozar ve daha stresli olmanıza, yapacağınız işleri zorlaştırmanıza neden olur. Fakat oluşturacağınız düzenli uyku düzeni sizi daha verimli üretken yapacak ve pozitif bir ruh haline sahip olacaksınız.
Hobi Edinin
Boş zamanlarınızda kitap okumak, örgü örmek, resim yapma, balık tutma gibi sizi sakinleştirici ve iyi hissettirecek hobiler edinin.
Yazar: Umut Ünlü