Türk Edebiyatı Klasikleri
Türk Dili ve Edebiyatı denince Türk dilinin özellikleri, Türkçenin tarihi, kelimelerde meydana gelmiş değişiklikler, Türk yazarların ve şairlerin hayatları ve eserleri bunun içerisine girer. Bu eserlerin bazıları da Türk edebiyatı klasikleri arasında kendisine yer bulmuştur.
Türk Dili ve Edebiyatı denince Türk dilinin özellikleri, Türkçenin tarihi, kelimelerde meydana gelmiş değişiklikler, Türk yazarların ve şairlerin hayatları ve eserleri bunun içerisine girer. Bu eserlerin bazıları da Türk edebiyatı klasikleri arasında kendisine yer bulmuştur.
Eserleri Klasik Haline Getiren Şeyler
Öncelikle o eserin dili her okuyana farklı şeyler söylemelidir. Hatta aynı okuyucuya defalarca kendini okutmalı ve her okuyuşta farklı şeyler bulmasını sağlamalıdır. Bir kitabı defalarca okunabilir kılan şey de kullanılan dilin özgünlüğüdür. Ağır dil kullanılmış kitap da klasik olabilir. Süsten uzak, sade bir dille yazılmış kitap da klasik olarak adlandırılabilir. Kitap hangi yılda yazılmış olursa olsun her dönemde geçerliliğini koruması onu klasik yapan özelliklerden bir diğeridir.
Farklı dönemlerde yaşamış insanlar kendilerine ait bir şey bulduklarında o kitaptan her zaman etkilenirler. Temsil ettiği insanların çokluğu ve güçlülüğü o kitabı klasik yapmaya yetecektir. Klasiklerin her dönemde okunabilmesi onların zamana direndiklerini de gösterir. Bir başka ifadeyle zamana pabucunu ters giydiren kitaplar, klasik haline gelmiş kitaplardır. Örneğin
Dünya Edebiyatı
Dünya edebiyatından bir örnek verecek olursak 1984 adlı kitap 40’lı yıllarda yazılmış olmasına rağmen hala geçerliliğini korur. Her dönemde kendisine bir yer bulan kitap ileride de bu sürekliliğini devam ettireceğe benziyor. Türk edebiyatı klasikleri çatısı altındaki eserlere bakacak olursak da bunun en güzel örneklerinden biri Ahmet Hamdi Tanpınar’ın yazmış olduğu Saatleri Ayarlama Enstitüsü’dür.
Bu eseri klasik yapan şey Türk kültüründeki 200 yıllık Doğu-Batı çelişkisini yansıtmasıdır. Bu yansıtma normal bir şekilde değildir, müthiş bir alegori üzerine kurulmuştur. Bu sebeplerle biz bu kitabı Türk edebiyatı klasikleri ve mutlaka okunması gereken kitaplar arasına koyuyoruz. Kitabı okurken kendinizi bambaşka bir dünyanın içerisine girmiş halde buluyorsunuz. Anlamlandıramadığınız pek çok şeye kitapta yeni adlar takılmış oluyor. Bazı şeyleri saçmalık olarak bulan insanlara inandırıcılık seviyesi yüksek sözler sarf ediliyor ve siz de onunla birlikte kendinizi inanmış bir halde buluyorsunuz.
Tutunamayanlar
Yine Türk edebiyatı klasikleri içerisinde yer alan Oğuz Atay’ın Tutunamayanlar adlı eseri klasik yapan şey de Türk edebiyatı klasikleri içinde yazılmış ilk post modern kitap olmasıdır. Yazıldığı yıllarda hak ettiği okuyucusunu bulamayan kitap günümüzde bir hayli bulmuş durumda. Daha pek çok sayamadığımız eser de Türk edebiyatı klasikleri içerisinde kendisine yer edinmiştir.
Türk Edebiyatı Klasikleri Okumamızın Faydaları
Kendi kültürümüzün romanlarını okumak belki de bilmediğimiz pek çok şeyi bize öğretir. Görmediğimiz pek çok şeyi gösterir. En önemli katkılarından biri de edebi bilgimizin yükselmesini sağlamasıdır. Dünya edebiyatından bize geçmiş olan pek çok akımın romanlarımızdaki karşılıklarını görmemizi sağlar. Örneğin realizm akımının adını çoğu kişi duysa da özelliklerini herkes bilmez. Türk edebiyatı klasikleri içinden örnek verirsek Halit Ziya Uşaklıgil’in Aşk-ı Memnu eserini herkes bilir. Okuduktan sonra o kitabın realizm akımını temsil ettiğini anlarız ve artık özelliklerini ayırt etmemiz çok daha kolay olur.
Bununla birlikte her kitap bize yeni yeni şeyler öğretir fakat klasiklerin farkı kendisini her okuttuğunda yeni şeyler öğretmesidir. Klasikler belli bir çağa ait kitaplar olmadıkları için düşünce dünyamızı genişletir. Gerçekte yaşanan bir olaya tek bir pencereden değil farklı bakış açılarıyla bakmamızı sağlar. Belki hayatınızda yaşadığınız kötü bir olay sonrası kitaptaki bir söz sizin moralinizi düzeltmeye bile yetebilir.
Klasiklerden kalın olduğu için şikayet eden insanların bilmediği bir şey vardır. Kitap sizi kendi dünyasına sokar ve o an ait olduğunuz dünyadan koparsınız. Kahramanla birlikte maceralara siz de dahil olursunuz ve kitapların en güzel yanlarından biri budur. Kalın olması da daha uzun süre bu maceranın içinde kalmak demektir. Bir insan kitap okumadığı için kültürsüz sayılmaz ancak Türk edebiyatı klasikleri ve Dünya klasiklerini okumak insanı hep bir adım önde tutar.
Yazar: Kübra Yılmazmaden