Türkçe Dersi Neden Var?
Türkiye bizim vatanımızsa Türkçe vatanımızı ayakta tutan en önemli unsur. Bizi biz yapan değerdir ana dilimiz
Nedir Türkçe dersi? Türkçe konuşan insanlara kendilerini sözel ya da yazınsal olarak ifade etme kabiliyeti kazandırmayı hedefleyen bir derstir Türkçe. İletişim kişinin yaşamında olmazsa olmazlarından biridir ve etkili bir iletişim de ancak ana dilimizi doğru kullanmakla olur. Bizler günlük hayatımızda en çok ihtiyaç duyduğumuz bu iletişim becerisini kazandıracak bilgi birikimini Türkçe dersi sayesinde elde ederiz.
Türkçe Dersinin Varlık Sebebi
Türkiye bizim vatanımızsa Türkçe vatanımızı ayakta tutan en önemli unsur. Bizi biz yapan değerdir ana dilimiz. Soyut düşünmeye başlayan ortaokul çağındaki öğrencilerin en çok sorguladıkları konulardan biridir Türkçe dersinin varlık sebebi.” Biz zaten Türkçeyi biliyoruz, ne gerek var bu kadar fazla derse?” diye yakınırlar. O halde bir beyin fırtınası yaparak cevap arayalım” Türkçe dersi niçin var?” sorusuna.
Dilimiz duygu ve düşüncelerimizi karşımızdakilere aktarmanın en önemli ve etkili yolu:
- Kendimizi ifade edebilmemiz için var! Okuyarak da başkalarının yaşamlarında kendimizi buluruz ya da birilerinin sıkıntılarına ortak oluruz:
- Empati kurabilmemiz için var! Anlamak, anlaşılmak, anlatmak bir sanattır:
- Estetik bir dil zevkimizin olabilmesi için var!
- Türkçe dersi milletimizin varlığını devam ettirebilmesi, Dilimizin başka dillerin karşısında yok olmaması eriyip gitmemesi için var.
Türkçe Dersinin İçeriği
Türkçe dersinde dört temel beceri vardır: Okuma, yazma, konuşma, dinleme. Dilbilgisi ise bütün bu alanları kapsayan başlı başına bir bölümdür. Bu kategorileri inceleyecek olursak;
Okuma
Bu bölümde metni vurgu ve tonlamaya özen göstererek okumayı, sesimizi ve vücut dilimizi etkili kullanmayı, metinle ilgili sorulara cevap vermeyi, metinden yola çıkarak sözcüklerin manasını tahmin etmeyi, okunan metnin türünü keşfetmeyi, parçaya farklı başlıklar bulabilmeyi, anahtar kelimeleri belirlemeyi vb. daha birçok konuyu kavramamızı sağlayan beceri bölümüdür okuma. Okunan metin bir şiirse:
- Mehmet Akif’le milli şuuru,
- Nazım Hikmet’le vatan sevgisini,
- Necip Fazıl’la sorgulamayı,
- Yunus emre ile sevmeyi, sevilmeyi,
- Orhan Veli’yle özgürlüğü öğreniriz.
Bir hikâye ise okunan yazı:
- Ömer Seyfettin’le hayatın içine girip, sadeliği,
- Sait Faik’le doğa sevgisini, duyarlılığı, gözlemlemeyi öğreniriz.
- Bir anıyla geçmişe yolculuk eder,
- Bir denemede samimiyeti görür,
- Bir makale ile araştırmayı öğreniriz.
Yazma
Bu beceri ile yazımızı kurallarına uygun yazmayı, tasarlayarak yazmayı, yazdıklarını değerlendirmeyi, imla kurallarına ve noktalama işaretlerine dikkat etmeyi kısacası yazma yöntemini öğreniriz. Yazma çalışmalarıyla yazmanın da iletişim için önemli bir araç olduğunu keşfeder, duygu ve düşüncelerimizi kaleme alırken hayal gücümüzü nasıl da somutlaştırabildiğimizi fark edip mutlu oluruz.
Konuşma
Aslında konuşma gündelik hayatta en çok yaptığımız eylemken bu eylemi bir topluluk karşısında yapmaktan çekiniriz. Karşımızda bizi dinlemek için bekleyen bir grup varsa bu bizi heyecanlandırır. Hata yapmaktan korkar söyleyeceklerimizi unuturuz. İşte bu noktada bütün bu korkularımızı Türkçe dersinde yapacağımız pratiklerle yenebiliriz. Konuşma kurallarını uygulayarak, sesimizi ve vücut dilimizi kullanmayı, hazırlıklı konuşmalar yapmayı deneyebileceğimiz en güzel ortamdır Türkçe dersi.
Dinleme
Bu bölüm de konuşmak kadar dinlemenin de önemli bir iletişim şekli olduğunu fark ederiz. Başkalarını rahatsız etmeden dinlemeyi, dinlediklerimizi anlamayı, dinlediğimiz sorunlara çözümler üretmeyi öğreniriz.
Dil bilgisi
Türkçede dil bilgisi dersin bütün becerilerini kapsayan geniş bir alandır. Okuma, yazma, konuşma ve dinleme alanları dil bilgisi kurallarıyla birlikte bir bütün oluşturur. Bütün bu anlattıklarımızdan ve konu başlığımızdan yola çıkarsak:
Yazar: Fatma Zehra Altınpınar