Uçak Gövde/Motor Bakım Bölümü
Uçak gövde-motor bakım bölümü şu an hem lise hem de üniversitede eğitim verilen bir bölümdür. İster liseden ister üniversiteden mezun olduktan sonra belli bir iş tecrübesi kazanmadan tam olarak işin içine giremezsiniz
Uçak gövde-motor bakım bölümü şu an hem lise hem de üniversitede eğitim verilen bir bölümdür. İster liseden ister üniversiteden mezun olduktan sonra belli bir iş tecrübesi kazanmadan tam olarak işin içine giremezsiniz. Üniversitede ders olarak 1.sınıfta çoğu mühendislikte olduğu gibi matematik, fizik, termodinamik gibi dersler görülür.1.sınıftan sonra bölüm derslerini almaya başlarsınız.
Ayrıca mühendisliklerde görülen İngilizcenin uzaktan eğitimle alınması bizim bölümümüzde yoktur ve ders sınıf ortamında işlenir. Modül sınavları dediğimiz sınavlar var. Bunlar normal sınavlardan ayrı yapılan bir sınav türü. Kariyerinizde önemli bir yer olması için bu sınavlarda başarılı olmalısınız.
Uçak Gövde/Motor Bakım Bölümü Öğrencilerinde Hangi Özellikler Olmalı?
Okulu kazandığınızda birçok şeyi orada öğreneceksiniz ama birtakım özelliklerin sizde olmadığını düşünüyorsanız ileride hem işte zorlanırsınız hem de işe uyum sağlamada zorlanma ihtimaliniz yüksektir. Peki hangi özellikler sizin faydalı olur?
- Ekip çalışmasını sevmelisiniz. Çünkü çalışacağınız hangar çok büyük ve birçok insanın istihdam edildiği bir yer olacak.
- İngilizce seviyeniz iyi olmak zorunda. Neden İngilizce önemli derseniz? Uçak bakımı yaparken kullanılan birçok kitap var ve bu kitapların içeriği İngilizce. Bu yüzden kitapları anlamak için İngilizce şart oluyor.
- Aletleri kullanma becerinizde önemli. Çünkü uçak bakım teknikerleri hangar içinde ve sürekli iş sahasında çalışan kişilerdir. Uçağın tamir işlerini yaparlar. Masa başı bir iş olmamasıyla beraber bedenen yorucu bir iştir.
Bu özellikler başlıca aranan özellikler ve hususlardır. Ayrıca sabır, dikkat, iş güvenliği gibi konular da bu meslekte önemlidir. Uçak gövde-motor bölümünden mezun olanlar uçak bakım teknikeri olarak ünvan kazanırlar.
Çalışma Alanları
Adında anlaşılacağı gibi havaalanlarındaki firmalarda çalışma imkanı bulunur. THY, Pegasus, HAVAŞ, USAŞ, ASELSAN, TAİ gibi kurumlarda çalışmanın yanı sıra üniversitede öğretim görevlisi olarak da işe başlanabilir. Diğer taraftan askeri havaalanları da size iş bulmanız konusunda yardımcı olacaktır.
Maaş Ne Kadar Olur?
Belki de bu yazının en merak edilen yeri burası olacaktır. Maaş konusunda birçok söylenen rakamlar bulunmakta. Şunu söylemek gerekirse işte yükseldikçe maaşınızda yükseliyor. Bir değer vermek gerekirse 4000-5000 TL ortalama maaşınız olacaktır. İlk işe başlarken uçuk rakamlar düşünmek sizi hayal kırıklığına uğratabilir. Ama emin olun bir çok meslekten daha iyi şartlarda maaşınız olacak. Kendinizi geliştirmeye açık olun.
Riskli Bir İş
Son olarak söyleyeceklerim kolay bir iş değil. Tehlike riski yüksek bir iş. Belki ufacık bir vidanın yanlış sıkılması sonucu büyük kazalara sebebiyet doğurabilir. Çok basit bir örnek olacak ama örneğin arabada bir sorun olduğu zaman kenara çekip kontrol etme şansızınız var ama uçaktayken böyle bir şansınız olmayacak. Sürekli iş sahasındasınız ve bedenen yorucu olan bir iş. Fakat işte tecrübelenince işin inceliklerini kavradıkça işi daha çok benimseyeceksiniz.
Okul zamanınızı iyi değerlendirmelisiniz. Örneğin İngilizcenizi geliştirmeye yönelik çok çalışmalısınız. Okul derslerinizde önemli ama İngilizceyi bir tık daha çok çalışmaya gayret gösterin. Geleceği parlak ve açık meslek. Hemen hemen her ilde havaalanları bulunuyor ve 3.havaalanı gibi büyük bir istihdam merkezi de var.
Yazar: Muhittin Emre Yılmaz