Üniversite Hedefi İçin Çift Anadal Programı
Çift anadal programı (ÇAP) herhangi bir bölümün lisans programına yerleşen öğrencilere mühendislikten hukuk bölümüne kadar birçok alanda eğitim alabilme imkanı sağlıyor.
Üniversite sınavında başarılı olmak istenilen bölümü okuyabilmenin tek yolu görülüyor. Öğrenciler, başarısız olma kaygısıyla boğuştuğu yoğun bir çalışma temposu içerisine giriyor. Stresli hazırlık sürecinin sonunda birkaç saatlik sınav ile öğrencilerin geleceğinin belirlendiğine inanılıyor. Bu durum bireyleri psikolojik açıdan derinden etkiliyor. Hemen hemen her yıl sınavda istenilen başarıya ulaşamama nedenli intiharlar ortaya çıkıyor. Halbuki üniversite sınavı bir son değil, yeni bir başlangıcın sadece ilk adımı.
Çift Anadal Programı (ÇAP) Nedir?
Çift anadal programı (ÇAP), herhangi bir bölümün lisans programına yerleşen öğrencilere mühendislikten hukuk bölümüne kadar birçok alanda eğitim alabilme imkanı sağlıyor. Öğrenci, mezun olduğunda iki diploma elde ediyor. Sadece üniversite sınavında istediği başarıyı elde edemeyen öğrenciler değil, gelecek hedeflerini daha sağlam bir temele oturtmak isteyen öğrenciler de programdan faydalanabiliyor. Bu sayede öğrencilerdeki kaygı, azme dönüşüyor. Belli şartları sağlayan öğrenciler çift anadal programı sayesinde hedeflerini çok daha iyi şekillendiriyor.
Şartlar Neler?
Öncelikle öğrencinin bölümünde, üniversitesinin belirlediği oranda başarılı olması gerekiyor. Başarı genellikle 4 üzerinden 2.5 ve üzeri genel not ortalamasına denk düşüyor. Bu şart ile beraber belli bir kontenjan belirleniyor. Çift anadal programı için, müracaat eden öğrencilerden en iyi ortalamaya sahip olan belirli sayıda kişi seçiliyor.
Bu nedenle öğrencinin üniversite tercih sürecinde puanı çerçevesinde en başarılı olabileceği alanı seçmesi önemli. Kişinin bu açıdan stratejik davranması gerekiyor. Öte yandan çift anadal programı öğrencilerin belli bir başvuru süreci (en erken üçüncü, en geç beşinci yarıyıl) sunuyor. Öğrenciler bu dönemlere de dikkat ettikleri takdirde rahatlıkla başvuru yapabiliyorlar.
Öğrenciye Kattığı Avantajlar Neler?
Artık neredeyse herkesin üniversite mezunu olduğu günümüzde iş bulma zorlaşıyor ve fark yaratmak gerekiyor. Bu nedenle çift anadal programı ile birbirine yakın bölümleri tercih eden öğrenciler, hedefledikleri alanda çalışma fırsatını arttırıyor. Birbirinden uzak bölümler seçen öğrenciler ise aynı anda iki bölümden mezun olarak farklı sektörlere yönelebilme avantajıyla daha geniş bir alanda iş imkanı yakalıyor.
İş dünyasına girdiğinde beklentisi karşılanmayan çift anadal programı mezunu diğer anadal diplomasından yararlanarak yeni bir alana atılabiliyor. Farklı bölümlerin eğitimini almak kişinin ufkunu genişletiyor. Öğrencilerin entelektüel birikimini arttırma imkanı sağlanıyor.
Çift anadal programı ile öğrenci sosyalleşiyor. Yeni insanlarla tanışmak, kişiye psikolojik olarak pozitif bir etki yaratabiliyor. Ayrıca ortak alanda çalışılacak bu insanların gelecekte de kişiye olumlu tesiri söz konusu.
Nelere Dikkat Edilmeli?
Seçilmiş olunan iki bölümün tüm dersleri (ortak dersler ve bazı seçmeli dersler hariç) alınacağından planlı çalışmak gerekli. Anadal programı genel not ortalaması 3.00, ikinci programdaki not ortalaması ise 2.00 olmak zorunda. Aksi takdirde çift anadal programı kaydı siliniyor. Bu sebeple ana bölüme daha çok odaklanmak önem arz ediyor. Asıl bölümden kayıt dondurulduğu takdirde, ikinci ana daldan da kayıt donmuş oluyor. Tek bölümden ilerleme durumu söz konusu değil.
Aynı saate denk gelen dersler var ise öğretim görevlisi ile önceden durumun konuşulması gerekli. Sunacağı önerilerle çift anadal programı sürecinde işler kolaylaştırılıyor. Bahsedilen bu birkaç hususa dikkat edildiği takdirde kişiler programdan oldukça fayda sağlayarak mezun oluyor. Çift anadal programı kişiyi belli başarı kalıplarına sıkışmaktan kurtaran bir yol sunuyor.
Eğitimini tamamlayan öğrenci, kendine olan güvenini arttırmakla beraber bakış açısını genişleterek kişisel gelişimine de katkıda bulunuyor. Bu faydalı deneyimin gerek kişisel hayatta gerek iş dünyasında olumlu etkisi açıkça görülüyor.
Yazar: Canser Özer